Pilotens drömfrieri till flickvännen: Alla på planet visste – förutom Jamila

När Jamila steg ur flygplanet möttes hon av en röd matta beströdd med rosenblad. Framför henne stod pojkvännen och piloten Alan på knä med en ring i händerna.

Jamila Barkho och Alan Hejjo letar bland bilderna i mobilen. Båda spricker upp i varma leenden när de tittar på bilderna som togs på Pajala flygplats den 19 januari i år.

– Mitt hjärta slog jättefort när jag såg Jamila komma ut ur planet. Hon sa ja direkt, säger Alan och strålar av lycka när han tittar på sin blivande fru.

Alan Heijo

Ålder: 33 år.
Familj: Fästmön Jamila, 25, och nio syskon.
Bor: I Luleå.
Gör: Jobbar som pilot och styrman.

Både Alan och Jamila är kurder och kommer ursprungligen från Syrien. Alan kom till Sverige som flykting för 14 år sedan. Han hamnade i Skåne. Jamila kom till Sverige för nio år sedan genom anknytningsinvandring. Hon och resten av familjen skulle ansluta till pappan som redan bodde i Luleå.

– Vi tog bara flyget hit och åkte direkt till ett färdigt hem. Det var jätteskönt, säger Jamila.

Att hon och Alan, som bodde i varsin ände av landet, överhuvudtaget kom i kontakt med varandra har de sociala medier att tacka för. Paret började chatta för något år sedan och lärde känna varandra ganska bra under en längre tid.

– Men sedan rann vår kontakt ut i sanden. Vi hade fullt upp i livet på varsitt håll. Jag både pluggar statsvetarprogrammet och jobbar extra på ett fik, säger Jamila.

Ett lyckligt par. Jamila har just sagt ja till Alans frieri. (Privat bild)

Hade redan haft kontakt på nätet

Även Alan har haft fullt upp genom åren. Han var 18 år när han kom till Sverige. Drömmen har alltid varit att bli pilot och det är ett mål han aktivt jobbat mot från första stund.

Jamila Barkno

Ålder: 25 år.
Familj: Fästmannen Alan, 33, mamma, pappa och fyra syskon.
Bor: I Luleå.
Gör: Pluggar statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Jobbar extra på kafé.

– Jag har alltid fascinerats av att kunna flyga och gick naturvetenskapliga programmet på gymnasiet med pilotdrömmen i bakhuvudet. Sedan jobbade jag i några år, både som budbilsförare och på lager. Jag plockade själv ihop de kurser jag behövde för att läsa till pilot. På så vis kunde jag finansiera studierna genom att jobba samtidigt.

Alan fick en tjänst som styrman hos flygbolaget Jonair som trafikerar sträckan Luleå-Pajala. Han jobbar två veckor i sträck och är ledig två veckor. Jobbveckorna tillbringade han i Pajala och de lediga veckorna hemma i Staffanstorp. Men det var innan han mötte Jamila.

– Det var en slump, eller det känns mer som ödet. Det var meningen, säger Jamila och berättar att hon oftast jobbar extra på ett fik på flygplatsen i Luleå. Men den här dagen hade hon blivit tillfrågad om att jobba i kedjans kafé inne i centrala Luleå.

Hon tvekade till en början om hon skulle tacka ja men gjorde det till slut.

– När jag stod där och fyllde på kaffe sa en kollega till mig: ”Du, vi har besök av piloter på kaféet idag.” Jag bara ryckte på axlarna. Eftersom jag brukar jobba på Luleå Airport så ser jag ju flygplanspersonal hela tiden, säger Jamila.

Men när hon vänder sig om ser hon plötsligt en kille med något välbekant över sig. Ganska snabbt inser hon att det är Alan, killen hon chattat med så länge, som står framför henne vid kassan.

– Jag trodde att han också kände igen mig eftersom han frågade: ”Var kommer du ifrån?”

Alan och Jamila gifter sig i sommar och ser fram emot en smekmånadsresa på tu man hand uppe i luften mellan olika destinationer i Europa.

Följde med på flyget

Alan skrattar lite förläget och säger att han tyckte att hon var en snygg tjej och började småprata lite.

– När Jamila sa att hon trodde att vi chattat med varandra tidigare så kände jag igen henne! Det kändes helt overkligt att vi skulle råka stöta på varandra så här utan förvarning.

Jamila nickar och säger att det skulle varit troligare att de råkat på varandra ute på hennes arbetsplats på flygplatsen. Inte inne i centrala Luleå, dit Alan ganska sällan brukade åka.

Paret småpratade lite och Alan bad om Jamilas telefonnummer. Det dröjde inte länge innan hon fick ett sms med frågan om hon ville flyga med honom. Det ville hon!

Jamila följde med på flygturen från Luleå till Pajala och därifrån åkte paret på vidare på sin första dejt till skidorten Levi i norra Finland. Tanken var att Alan skulle lära Jamila att åka slalom.

– Jag älskar att åka utför och brukar ofta vara i Sälen. Men Jamila ville inte, hon var rädd, så vi strosade bara runt i den fina, romantiska miljön som påminner om an alpby.

Efter den lyckade dejten följde flera och Alan presenterades för Jamilas familj. Även om paret inte hunnit ses under så långt tid så djupnade känslorna fort. De kände ju varandra ganska bra sedan tidigare, tack vare flera månaders chattande om högt och lågt.

Enligt syrisk tradition bär de förlovade sina ringar på höger hand. I samband med vigseln flyttas ringarna över till vänster hand.

Skickade sms till passagerarna om frieriet

Alan visste definitivt att han hittat sitt livs kärlek och började i största hemlighet att planera för ett frieri. Han ville att det skulle bli något alldeles extra och invigde både besättningen och flygplatspersonalen på Pajala flygplats i sina planer.

Jamila visste bara att hon skulle flyga med till Pajala och att hon och Alan skulle göra om sin första dejt i Levi. Det var något hon såg fram emot. Under den 35 minuter långa flygturen var hon den enda som inte visste var som var i görningen.

– Före avgång skickade jag ut ett sms till alla passagerare, så att de skulle veta vad som väntade när vi landade, berättar Alan.

Meddelandet löd: ”Hej, det är jag som är piloten framför dig. Jag kommer att fria till min tjej, så du vet. Jag kommer att göra det när vi landar i Pajala.”

Alan fick genast glada ”lycka till”-svar i retur och nu visste alla i planet vad som var på gång. Alla utom en person. Hon som satt på första raden bakom piloterna – Jamila.

– Jag hade aldrig kunnat gissa vad som var på gång. Inte ens när flygkaptenen bad mig komma in i cockpit och leta efter något som han trodde att Alan tappat. Han hade redan gått ut ur planet och kaptenen sa att han var säker på att Alan råkat tappa något, skrattar Jamila och berättar att hon kröp runt på golvet och letade och letade men hittade bara en penna.

Alan på knä på röda mattan i Pajala. Jamila visste ingenting när hon kom ut ur flygplanet. (Privat bild)

Friade utanför flygplanet

Under tiden jobbade flygplatspersonalen snabbt med att rulla ut en röd matta och strö ut rosenblad.

– Jag är så tacksam för engagemanget på Pajala flygplats. Det blev så fint, säger Alan och Jamila kan inte annat än hålla med.

– När jag kom ut ur planet och såg Alan på knä på röda mattan slog mitt hjärta jättehårt. Det var otroligt fint och romantiskt, som hämtat ur en saga, ler Jamila och berättar att de övriga passagerarna klappade händerna och gratulerade henne och Alan.

En vecka senare bjöds släkt och vänner in till en hejdundrande förlovningsfest, med mat, dans och musik, och nu planerar paret för sommarens bröllop som eventuellt ska hållas hos släktingar i Tyskland.

Något som Alan och Jamila ser fram emot är också smekmånadsresan – som såklart sker uppe i luften!

– Vi ska hyra en litet plan och åka runt på tu man hand till olika destinationer i Europa – Italien, Frankrike och Holland …

Vad framtiden bär med sig planerar de nu tillsammans.

– Mitt mål med studierna är att jobba på en ambassad. Jag vill läsa in en master på Försvarshögskolan, säger Jamila.

Alan tittar beundrade på sin blivande fru och säger att hon är otroligt duktig. Jamila ler och kontrar:

– Och jag är väldigt stolt över dig, Alan.

Scroll to Top