Här kan du både fika och adoptera en katt: ”Ibland är det kärlek vid första ögonkastet”

På Finduzz catcafé i Jönköping finns möjligheten att fika i sällskap med ett gäng katter. Gästerna har till och med möjlighet att få med sig en katt hem.

På Finduzz catcafé går det att köpa baguetter, chokladbollar och ”dammsugare” likaså. Och givetvis går det att få en kopp kaffe. Vill man riktigt slå på stort går det bra att adoptera en katt också! Det är nämligen själva poängen.

– Jag drog i gång verksamheten i början av fjolåret och hittills har det fungerat bra, säger 27-åriga Alexandra Jackson. Jag trodde nog att jag skulle få behålla katterna en månad eller två, men de har adopterats bort betydligt snabbare.

Alexandra Jackson

Ålder: 27 år.
Familj: Mamma, pappa och två halvsystrar. Tre egna katter.
Bor: I Jönköping.
Gör: Studerar och driver Finduzz catcafé.

När vi hälsar på har hon fyra katter som väntar på nya hem. De håller till i ett stort rum som är iordningställt för att passa kissarnas behov. Där har Alexandra själv snickrat och fixat för att katterna ska trivas. Inredningen består av korgar, klätteranordningar och en mängd kattleksaker och det råder ingen som helst tvekan om att de mår gott.

Sköldpaddsfärgade Ronja är den mest pratglada av dem och möter oss med ett vänligt ”mjau” när vi stiger in. Alexandra stryker henne över ryggen och jamandet övergår snabbt i ett belåtet spinnande.

Men snart ska hon lämna kaféet och flytta till sitt nya hem. Nya, hemlösa katter står på tur så den som vill ha en liten kisse behöver inte riskera att bli utan.

– Jag samarbetar med Djurens vänner i Värnamo och det är därifrån katterna kommer, förklarar hon. Alla katter är kastrerade, vaccinerade och chippade, medan de nya ägarna får ansvara för id-märkning.

Timjan och Magic. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Startade kattcafé i Jönköping

Alexandra bodde i Jönköping fram till 2009, då familjen flyttade till Florida där de hade släkt. Men på den tiden var hon livrädd för allt vad katter heter och tyckte att de bara jagade henne. Familjen hade inga husdjur men upptäckte snart att nästan alla hade katt i Florida.

Rädslan gav med sig och när hon var 17–18 år räddade hon sin första katt och intresset var fött. Hon har alltid pendlat mellan USA och Sverige och återvände till Jönköping 2019, där hon har pappa och två halvsystrar. Och något som slog henne var att det inte fanns något katthem i Jönköping.

– Jag ville så gärna adoptera en katt, berättar hon. Men när jag sökte på Facebook och Blocket hittade jag bara raskatter och det var inte vad jag ville ha.

Hon lyckade hitta Finduzz som flyttade hem till henne och samtidigt började ett litet frö gro: Tänk om hon själv skulle starta någon form av kattverksamhet i Jönköping?

Hon gick grundligt till väga och besökte bland annat kattkaféer i USA och Japan, samt sneglade mot Stockholm där det också finns ett kattkafé. Hon blev intresserad och bestämde sig – ett kattkafé var precis vad Jönköping behövde.

– Jag hade som mål att bli Sveriges andra kattkafé men Göteborg hann före, säger hon med ett stort leende, samtidigt som hon hälsar på svartvita Magic som har vägarna förbi.

Missen Magic. Foto: Jan-Erik Ejenstam

Katterna kan adopteras

En långdragen process tog sin början medan Länsstyrelsen och kommunen skulle säga sitt. Men hon hittade en bra lokal och fick sitt tillstånd och lyckades på egen hand förvandla lokalen till ett katternas paradis. Totalt får hon ha sju katter och en del av dem är hemlösa, medan andra kommer från hem där man inte vill behålla katten.

Dessa katter är värda en andra chans och det får de hos Alexandra. Konceptet är enkelt. Hon tar emot sina kaffesugna gäster, låter dem betala en entréavgift och beställa lämpligt fika. Sedan går de genom kattslussen, kliver ur skorna och tar plats vid borden i kattrummet.

Kaffet och tilltugget levereras genom en lucka och avnjuts medan de bekantar sig med kissarna. Gästerna får vara tillsammans med katterna en timme, varefter nya besökare bereds plats. Ibland är det kärlek vid första ögonkastet, ibland tar det lite längre tid.

Ronja, Stina och Magic leker i kattrummet på Finduzz catcafé. Foto: Jan-Erik Ejenstam

– Det är bra för människan att umgås med katter, säger Alexandra mycket bestämt. Katterna kan bidra till att ett högt blodtryck sänks, liksom att stressnivån sjunker när man är tillsammans med dem.

Alexandra fungerar som allt-i-allo och serverar fika, samtidigt som hon tar hand om kissarna och hoppas på att de alla ska få kärleksfulla hem.

– Det bästa med katter är att alla har olika personligheter. De är lättskötta och kräver inte så mycket, mer än kärlek och stimulans, säger hon och lyfter upp Ronja i knäet.

Vad Ronja tycker om saken är förstås omöjligt att veta. Men uppenbarligen trivs hon i sitt tillfälliga hem och pratar högljutt på sitt eget språk. Det vankas fika och då vill hon gärna vara med!

Scroll to Top