De fick sju söner på tolv år: ”Inget vi planerade från början”

Det är fullt hus hemma hos Emilie och Patrik. Tillsammans har det unga paret inte mindre än sju barn – samtliga söner och samtliga födda inom loppet av tolv år.

Ljudnivån är hög och det är minst sagt lite stojigt och stimmigt hemma hos familjen Trybjer Hultgren när alla sönerna är hemma samtidigt.

Särskilt när de alla har samlats i mellanpojkarnas rum tillsammans med sina föräldrar.

– Här är lite trångt men det blir snart bättre när vi flyttar till ett större hus, säger sjubarnspappan Patrik Hultgren samtidigt som 5-årige Sixten klättrar upp på hans axlar, Harry, 3, skjuter iväg en innebandyboll och 7-årige Valentin tar upp en leksakskamera för att härma fotografen.

Emilie Trybjer Hultgren

Ålder: 30 år.
Familj: Maken Patrik Hultgren, 33, och sönerna Otto, snart 1, Oscar, 2, Harry, 3, Sixten, 5, Valentin, 7, Alvin, 9, och Vilhelm, 12. I familjen ingår även katterna Sigge och Trasan.
Bor: Trevåningshus på 190 kvadratmeter i Oskarshamn.
Gör: Undersköterska.

I en stor leksaksbil på golvet sitter Otto, 8 månader, och på bäddsoffan har de äldsta sönerna Vilhelm, 12, och Alvin, 9, slagit sig ner. De delar ett eget rum i lägenheten medan Otto sover i föräldrarnas rum.

– Men varje natt har vi oftast ytterligare något av barnen i vår säng. Särskilt Oscar brukar lämna sin spjälsäng och komma in till oss, berättar Emilie Trybjer Hultgren samtidigt som hon lyfter upp minstingen Otto i famnen.

Hängde ni med i början? Var det för många namn att hålla reda på? För många skulle det vara en tuff uppgift men inte för det unga paret Emilie och Patrik. De har läget under full kontroll.

Liv och rörelse när sju grabbar busar runt. Annars leker sönerna oftast två och två.

Sju barn innan 30-strecket

Det krävs i en familj där det kan gå åt en limpa bröd och upp till fyra liter mjölk på en dag. Och det innan grabbarna ens har kommit upp i tonåren.

– Det finns både för- och nackdelar med att ha så många söner. En av fördelarna är att de kan ärva kläder efter varandra efterhand som de växer, säger Emilie.

Emilie är alltså kvinnan som blev mamma till sju söner innan hon ens fyllt 30 år (hon fyllde i somras). Det är idag ovanligt med så många barn i en familj och det är definitivt ovanligt att samtliga är pojkar.

– Jag har googlat runt och hört mig för men har inte hittat någon annan sjubarnsfamilj där alla barnen är pojkar, säger Patrik med viss stolthet i rösten.

Varken Emilie eller Patrik kunde föreställa sig att de skulle få en så stor familj tillsammans när de träffades 2009. Men de kommer båda från familjer där syskonen har varit viktiga. På Patriks sida är de sex bröder och systrar och Emilie har två äldre bröder.

– Vi ville framför allt att Vilhelm inte skulle bli ett ensambarn. Har man syskon är man aldrig ensam. Man har alltid någon att leka med. Men att han skulle få sex syskon var inget vi planerade från början, säger Patrik.

– Det har bara blivit så. Det har rullat på, tillägger Emilie med ett leende.

Familjen har inte hör talas om någon annan sjubarnsfamilj där alla barnen är pojkar.

Många graviditeter sliter på kroppen

Emilie och Patrik träffades via en nätdejtingsida sensommaren 2009. De chattade med varandra en tid och bestämde sedan träff i Stadsparken i Oskarshamn.

– Vi började umgås och i oktober sa det klick. Jag föll för hans fina ögon, säger hon.

Knappt två år senare blev Emilie gravid med Vilhelm. Det var inte planerat och det ställde till med en hel del praktiska problem.

– Jag var bara 17 år och hade börjat studera vid trädgårdslinjen i Gamleby men jag hoppade av för att bli mamma istället. Vi övervägde inte ens några andra alternativ, berättar hon.

Andre sonen Alvin, som föddes 2014, var däremot planerad, liksom alla de andra som föddes med ett par års mellanrum fram till Otto som kom till världen den 16 mars förra våren.

Det blir med all sannolikhet sista barnet. Emilie och Patrik har bestämt sig för att inte skaffa fler.

– Det sliter på kroppen att gå igenom flera graviditeter och förlossningar. Läkarna har avrått oss eftersom jag fick en blödning vid den senaste och barnmorskorna var rädda att moderkakan höll på att lossna.

Det var en dramatisk förlossning på många sätt. Värkarna kom när hon befann sig i huset hemma i Oskarshamn. Samtidigt upptäckte hon att hon började blöda och fruktade det värsta.

– Patrik körde mig i full fart till min bror i Påskallavik. Där mötte en ambulans upp för vidaretransport till Kalmar. Jag trodde inte att jag skulle hinna fram utan att jag skulle föda i ambulansen. Men 20 minuter efter ankomst föddes Otto – fullt frisk.

– Allt gick bra, men i efterhand kom tankarna på vad som kunnat hända. Det har bidragit till vårt beslut om att vi är nöjda. Det blir inga fler barn.

Nattningen av alla barn tar tre timmar.

Familjen på nio personer bor i trevåningshus

Även den näst senaste förlossningen var problematisk.

Oscar föddes två månader för tidigt och Emilie och hennes nyfödde son fick stanna på neonatalavdelningen en månad efter förlossningen.

När vi träffade dem bodde familjen Trybjer Hultgren i en lägenhet på 100 kvadratmeter i en av byggnaderna på Fredriksbergs herrgård i utkanten av Oskarshamn. Men under hösten flyttade de till ett hus på tre våningar på sammanlagt 190 kvadratmeter.

– Pojkarna får inte var sitt rum men det behöver de inte ha heller när de är så unga. Däremot får vi tre toaletter, en på varje våningsplan, och det innebär verkligen ett lyft för oss, säger Patrik med ett skratt.

Förutom kläderna som går i arv är en annan fördel med att ha många barn att de kan sysselsätta sig själva. Emilie och Patrik berättar att sönerna ofta umgås två och två. Ibland kan tre av bröderna hitta på något tillsammans.

Fast man måste nästan vara ett logistikgeni när hela familjen ska göra något tillsammans.

– Min mamma har sommarstuga på Öland med en tomt på 4 000 kvadratmeter. Där är vi ofta under somrarna. Vi har också rest till Ullared tillsammans, berättar Emilie.

Tidigare hade familjen en sjusitsig minibuss men i samband med att Otto föddes fick de uppgradera till en niositsig.

Nattningen tar tre timmar

En annan sak som kräver en hel del planering är nattningen av alla pojkarna. Vid 19-tiden, strax efter att vi är klara med reportaget och har lämnat familjen, börjar nattningen av de båda minstingarna. Sedan följer mellanpojkarna och till sist Alvin och Vilhelm.

– Det är en process som tar tre timmar. Eftersom jag jobbar natt kan jag inte vara med hela tiden men i gengäld kommer jag hem lagom till frukosten och ansvarar för att de kommer till förskolor och skolor i tid, säger Patrik.

– Vi har satt en ära i att aldrig komma för sent, tillägger han. Det har hittills aldrig hänt även om det varit nära ibland.

Någon egentid för Emilie och Patrik finns det knappt utrymme för.

– Det får vi ta igen när pojkarna växt upp. Just nu är vi i småbarnsbubblan. Det känns som vi varit småbarnsföräldrar oavbrutet i tolv år, säger Emile som under mammaledigheterna hunnit läsa upp sina betyg, utbilda sig till undersköterska och fått fast jobb inom hemtjänsten.

Scroll to Top