Systrarnas kläder gjorde succé på 60-talet – virkade på beställning till Hollywoodkändisar

När systrarna Mittan Merritt och Monica Trobeck från Örebro träffas i Florida pratar de gärna gamla minnen. Det handlar om handvirkade shorts, toppar och klänningar som de levererade direkt till kändisarna i Hollywood på 60-talet. Nu har deras fantastiska historia blivit bok.

Tänk dig en dag på jobbet, sent 60-tal. Du ­befinner dig i Dean Martins sovrum. Ja, just där! Och plötsligt står stjärnan själv i dörröppningen och ler mot dig på sitt oemotståndligt charmiga vis.

Det låter som värsta smaskiga scenen i en av Hollywoods succéfilmer, men för två svenska unga kvinnor var detta verklighet – och just ­precis ”en helt vanlig dag på jobbet”. Mittans och Monicas tidiga yrkeskarriär kan göra varje filmälskare grön av ­avund.

Det här är berättelsen om systrarna Frössle från Örebro som gjorde en makalös succé i Los Angeles, där de försåg välbärgade och framgångsrika stjärnor med egendesignade, handvirkade kläder.

Mittan Merritt

Ålder: 79 år.
Familj: Maken Ted, barnen Pontus, Oscar och Celia med respektive samt två barnbarn, tvillingarna Emma och Sofia.
Bor: I Bonita Springs och ­Naples, Florida.
Fritidsintressen: ”Jag och Ted har fullt upp, så det är inget stilla pensionärsliv precis. Jag spelar golf och pickleboll, simmar, målar, stickar, reser, läser och träffar vänner.”

Vi pratar om stjärnor som Sammy Davis Jr, Diana Ross, Goldie Hawn och Dionne Warwick … Och en del fruar till de allra största manliga stjärnorna, som Dean Martins hustru Jeanne. Det var därför systrarna befann sig i Dean Martins sovrum när han gjorde entré.

Mittan och Monica på var sin sida om Jeanne Martin i familjen Martins trädgård. Alla klädda i virkat.

– Det är en av få gånger jag verkligen blev starstruck, säger Monica med ett skratt.

Och det kan man ju förstå.

Mitan & Moni of Sweden kallade systrarna Frössle sig när de skapade plaggen som, enligt deras egen beskrivning, var ”blygsamma men sexiga och smickrande för alla sorters kvinnoformer”.

Mittan och Monica var med i en artikel i Hemmets Journal nr 20/1971. (Faksimil)

Jenny Levallius har skrivit boken Mitan & Moni

Klänningar, tunikor, toppar och shorts. Långbyxor, kappor och hela byxdressar. Det var kläder som visade bara ryggar, genomskinligt och urringat – men samtidigt ”anständigt”, på det sätt som modet var på 60-talet, med kortkort i fokus.

Systrarna är kanske inte så välkända här hemma i Sverige idag, men deras fantastiska karriär har nu, tack vare Monicas dotter Jenny Levallius, blivit boken ­Mitan & Moni.

– Tänk att de hade modet att följa sina drömmar, säger Jenny. Jag hoppas att min bok kan inspirera andra att ­följa sina drömmar!

Monica Trobeck

Ålder: 75 år.
Familj: Maken Lars och fem barn från tidigare äktenskap: Jenny, Johanna, Jesper, Jacob och Joy.
Bor: I Södertälje och södra Skåne.
Fritidsintressen: Stickar, syr, väver och sköter trädgård. ”För tillfället virkar jag min andra byxdress för året och till ­boksläppet virkade jag en klänning.”

Jenny minns så väl den gången hon tittade på film tillsammans med sin mamma, en film med Goldie Hawn i huvudrollen, då hennes mamma pekade på Goldie och sa: ”Jag har gjort kläder åt henne.”

Va?! Ruvade Jennys ”vanliga” mamma på en hemlighet? Monica, mamma till många barn och med hundar som sitt stora intresse, var ju ljusår från det glamorösa Hollywood!

Goldie Hawn 1969 i svenskdesignat virkat. Här tillsammans med Gus Trikonis, som hon levde ihop med då.

Jenny skrattar.

– Min mamma var tydligen en kvinna med ett fascinerande förflutet. Därför bestämde jag mig för att intervjua henne. Jag ville veta allt!

Monicas otroliga berättelse kompletterades med moster Mittans fina minnen samt en skatt av gamla bilder från Los Angeles, där systrarna poserar med stjärnor som är klädda i de läckra virkade plaggen.

Det blev en bok om två systrar som förverkligade den amerikanska drömmen, eller ”Örebroflickorna som erövrade Hollywood med virknål” som svenska tidningar skrev när succén nådde media i hemlandet.

Virkade topp till Monica Zetterlund

Systrarna Mittan (Britt-Marie) och Monica är födda på 40-talet, med fyra års mellanrum. De lärde sig tidigt att sy och sticka. Deras mamma undervisade vid symaskinen och pappa med stickorna, medan grannflickan Alice lärde systrarna att virka. Mittan och Monica älskade att skapa plagg åt sig själva och se sina idéer växa fram.

En kväll fick Mittan ny inspiration och virkade en grön, ärmlös topp som hon pyntade med matchande glaspärlor. Toppen var som gjord för ­Monica Zetterlund, tänkte Mittan, som tog mod till sig och skickade plagget till sångaren med orden: ”Kära ­Monica, här är en topp som jag har gjort till dig. Skulle du vara intresserad av att köpa den? Med vänliga hälsningar, Mittan”.

Ett djärvt initiativ – som föll i god jord, för Monica Zetterlund svarade att hon älskade toppen och skickade pengar. Så hade det första virkade plagget nått sin stjärna.

Den blå långklänningen som Mittan poserar i designades för Hemmets Journal!

Kanske var det med denna framgång i ryggen som Mittan fick nästa fantastiska idé. Hon hade då flyttat till Kalifornien och jobbade som hushållerska, och i väntan på att systern Monica skulle komma efter ägnade hon all ledig tid åt att virka.

– Det fanns inte så mycket annat att göra i Altadena på fritiden, säger Mittan med ett skratt.

Monica virkade hemma i Sverige, och när hon anlände till USA den 27 oktober 1967 hade systrarna skapat sin första kollektion för Mitan & Moni of Sweden – mellan 20 och 30 handvirkade plagg som nu skulle presenteras för stjärnorna i Hollywood.

Mittan kontaktade Vogue

Det var Mittan som tog kontakt med ett amerikanskt modemagasin i hopp om att få visa upp de virkade kläderna. Hon siktade högt och valde Vogue.

Makalöst nog fick hon ja av redaktören Eleanore Phillips, en kvinna så stilfull och parant att hon fick systrarna att rodna när de kom till hennes kontor med sin slitna gamla resväska. Här fick de lära sig att när en viktig person säger att hon ”bara ska ringa några samtal”, då tänds ett hopp.

Redaktör Phillips kontaktade det exklusiva varuhuset Saks Fifth Avenue och kändisfrisören Carrie White i Beverly Hills, vilket resulterade i att Mittan och Monica fick visa upp sina virkade plagg där. Och det var ju dit stjärnorna kom!

Succén lät inte vänta på sig. En av de första kunderna hette Dionne Warwick. En tid senare befann sig systrarna hemma hos Jeanne och Dean Martin för en privat konsultation. Dean Martins hustru kom att bli en av systrarnas absolut största kunder.

Dessa läckra plagg, långkjol med topp i guld och djupt ringad rygg, bar Monica när hon medverkade i tv-programmet Life with Linkletter.

Hemma hos paret Martin fick Mittan och Monica även uppleva kändishysterin, för när de lämnade huset väntade fotograferna utanför.

– Fotograferna hade ingen aning om vilka vi var men ­fotograferade oss för säkerhets skull, säger Monica med ett skratt.

När beställningarna började trilla in gällde det för systrarna att vara flitiga med virknålarna. De virkade dag och natt, ofta i skift. De hade samma teknik och virkade ­exakt lika hårt, så de kunde jobba på samma plagg med perfekt resultat.

De hade också tekniken att virka uppifrån och ner, vilket gjorde det enklare att ändra ett plagg om det visade sig vara för långt eller för kort.

– Tack och lov hade våra kunder förståelse för att vi inte kunde ha några deadlines utan att vi levererade plaggen när de var klara, säger Mittan.

Monica mannekängar i en kort klänning i sällskap av hunden Emma.

Gjorde kläder till Diana Ross och Sammy Davis Jr

Klädtransporterna skedde med lokalbuss, vilket kunde innebära timmar av väntan. Men då virkade de bara under tiden.

– Hade vi tur fanns det en bänk på busshållplatsen, säger Mittan. Så småningom fick vi råd att köpa en vit begagnad Mustang med ljusblå läderklädsel för 1 500 dollar.

En viktig förbättring i affärerna kom när de fick kontakt med en person som hjälpte dem att köpa in garn till grossistpris. Nu kom garnerna lådvis, väldigt billigt och av hög kvalitet.

Svenska stjärnan Ann-Margret i virkad tunika och shorts. Foto: Sony Pictures Entertainment

Via pojkvännerna Bengts och Lanys kontakter växte kundkretsen ytterligare, inte minst tack vare att Lany var studiovärd på NBC Studios. Många dagar satt Monica där och virkade i väntan på att pojkvännen skulle arbeta klart. Då stannade stjärnorna till och såg förundrat på ­plaggen som låg runt hennes väska.

Som en extra stjärnmagnet fick yorkshireterriern Emma vara med – en glädjespridare som lockade till sig såväl Mickey Rooney som Diana Ross.

– När Diana frågade mig vilken typ av plagg jag kunde virka svarade jag att jag virkade precis vad som helst, ­berättar Monica. Så Mittan och jag blev bjudna till Dianas loge och fick visa vår kollektion. Hon beställde byxdressar i olika färger till en kommande konsert i Miami.

Ännu mäktigare var ögonblicket när Sammy Davis Jr stannade till halv två på natten och frågade Monica: ”Vad gör du?”

– Jag förklarade att jag virkade och när Sammy frågade vad så svarade jag att jag virkade allting.

– Jag försökte låta så nonchalant jag kunde, men hjärtat rusade. Han hade ju varit min allra största idol i så många år!

Snart kom en inbjudan till hans loge, där Monica fick visa några kreationer. Superstjärnan beställde virkade byxor i både brunt och svart.

– Sammy hade en otrolig utstrålning, en magnetism som jag inte upplevt hos någon annan, varken förr eller senare, säger Monica. Och där stod jag, en enkel tjej från Örebro, och pratade med ett av de största namnen inom showbusiness. Jag fick till och med hans adress och telefonnummer, så att vi kunde leverera beställningen till hans hus i Bel-Air personligen när den var klar!

Jenny Levallius, dotter till Monica Trobeck, har skrivit boken Mitan & Moni, som säljs hos svenska nätbokhandlar.

Flyttade tillbaka till Sverige

Monica hann även göra ett tv-framträdande i talkshowen Life with Linkletter 1970, med publik över hela USA. En verklig höjdpunkt i systrarnas karriär, eftersom ­Monica under fem minuter fick chans att prata om sin och Mittans design samtidigt som deras plagg visades upp i rutan.

Vid det laget hade Mittan redan flyttat tillbaka till ­Sverige, eftersom hennes man hade fått ett jobberbjudande där. Mittan själv började läsa till tandläkare.

Även vackra sagor har ett slut och 1971 flyttade också Monica hem till Sverige. Relationen till Lany var då avslutad, och när Monica började arbeta på en röntgenavdelning i Malmö träffade hon Björn, som var läkare där.

Systrarna på varuhuset Saks Fifth Avenue tillsammans med en av de butiksanställda, alla tre i Mitan & Moni-kläder.

Exakt på dagen två år efter att hon medverkat i amerikansk tv födde Monica deras första barn, Jenny. Paret fick fem barn tillsammans. Björn gick bort 2002.

ANNONS

Mittan och hennes man Bengt fick tre barn och återvände så småningom till USA men skilde sig sedan. Idag är Mittan omgift med Ted och bosatt i Naples, Florida. Monica bor i Södertälje tillsammans med sin nye man Lars men har i tio år haft en lägenhet i samma country club som Mittan. Syskonskapet är starkt och nu är cirkeln sluten.

– I USA träffas vi och spelar golf, träffar vänner och läser, säger Mittan. Och så virkar vi, förstås.

Scroll to Top