Hos Knapp-Carlsson finns 20 000 olika knappar: “Vi gör oss aldrig av med någonting”

Den knapp som inte finns hos Knapp-Carlsson i Göteborg, den finns nog inte. Här finns 20 000 olika sorters knappar och massor av andra sybehörsprodukter. Allt detta i en butik där inte mycket har förändrats sedan 1940-talet!

Prick klockan 11 öppnar Johanna Bensow och hennes medarbetare Karin Mellqvist dörrarna till Knapp-Carlsson i Göteborg.

Tydligen är sömnadsintresset stort i Göteborg. Omkring 15 personer hänger på låset och skyndar sig snabbt in för att – istället för att trycka fram ett digitalt könummer – ta en av de gamla, tummade turordningsbrickorna som hänger på väggen.

Johanna Bensow

Ålder: 48 år.
Familj: Man och tre barn.
Bor: I Göteborg.
Gör: Är butiksansvarig på Knapp-Carlsson, där hon arbetat sedan år 2000. Utbildad i mönsterkonstruktion med sömnad på Tillskärarakademin i Göteborg.

Att butiken har bevarat den gamla inredningen märks med alla sinnen. Rent visuellt fascineras man redan utanför butiken av ett stilleben av gamla sybehör och spetsar som dekorerar skyltfönstret. Och när man kommer in i butiken så känns en svag doft av gamla trähyllor, lik den som ofta känns på bibliotek. Här förvaras dock inga böcker, utan sybehör.

Hos Knapp-Carlsson används gamla nummer-brickor fortfarande istället för digitala turnummer.

Kunderna har mångskiftande önskemål. Någon vill köpa ett kantband till en matta, medan en annan vill ha ett tygmärke till barnbarnet – gärna med båtmotiv, som är det stora intresset.

Oddsen för att hitta produkterna är goda, eftersom Knapp-Carlsson räknas som Sveriges största och mest välsorterade sybehörsaffär. Utrymmet i hyllorna delas av knappar, band, sytråd, öljetter, nålar, stoppgarn, syskrin och provdockor.

– Vi har funnits sedan 1910 och har ett lager som sträcker sig långt bak i tiden. Vi gör oss aldrig av med någonting, så det går inte att bygga upp en likadan affär nu. Vi har så otroligt många artiklar, och det är vår styrka, berättar Johanna Bensow, som är butiksansvarig och har arbetat på Knapp-Carlsson sedan år 2000.

I skyltfönstret utgör några gamla produkter ur Knapp-Carlssons sortiment ett vackert stilleben som vittnar om butikens ålder.

Med gamla anor

Affären grundades 1910 av Albert Carlsson och låg först på Korsgatan. Den hette då Carlssons Sybehörsaffär. Verksamheten växte snabbt och det behövdes mer plats. Det blev en flytt 1918 till den nuvarande lokalen på Kyrkogatan, där två lokaler bredvid varandra slogs ihop till en.

1934 dog Albert Carlsson och affären gick i arv till hans dotter. 1945 köpte en av de anställda hälften av bolaget och dessa två familjer ägde affären fram till 1992, då den nuvarande ägaren, Ann Catrine Fogelgren, köpte Knapp-Carlsson.

1945 gjorde man också om inredningen. Det var då trähyllorna med lådor och den långa glasdisken kom till.

Johanna Bensow (till höger) och Karin Mellqvist hjälper kunderna hitta rätt hos Knapp-Carlsson.

Innan dess lagrades knapparna i små askar som staplades på varandra och som lätt kunde välta.

– Inredningen är optimerad för de varor vi säljer. Den är effektiv och sväljer otroligt mycket material. Vi tycker också att det är en estetik som tilltalar, men det krävs ju personal eftersom vi säljer över disk. Vi skulle inte kunna ha hela vårt sortiment i ett självplockssystem. Men de olika knappsorterna finns framme att titta på i kartorna på väggen, och i pärmarna finns de flesta banden, förklarar Johanna.

Det är flera andra som uppskattar butikens estetik. Det kommer ofta in turister och fotograferar de färgglada väggarna med alla knappar och band. Även många från andra länder hittar hit och det har skrivits artiklar i utländska tidningar. Dessutom har butiken medverkat i tv-serien Vår tid är nu, där en scen som utspelar sig efter krigsslutet 1945 tar plats i lokalen.

Knappar i alla fomer och färger.

Fick fint kulturpris

2009 fick Knapp-Carlsson och dess ägare Ann Catrine Fogelgren Otterhällans kulturpris. Motiveringen var bland annat att butiken är ”ett exempel på genuin, orörd affärsmiljö från 1940-talets början” och ”ett exempel på ägarens ambition och engagemang att genom ett konsekvent och uthålligt agerande vårda och bevara ett kulturarv åt göteborgarna”.

Knapp-Carlsson är dock inte främmande för att kombinera äldre metoder med nya. Försäljningen över disk kompletteras genom att visa upp butiken via internet. De har välbesökta sidor på sociala medier, där Knapp-Carlsson tipsar om olika produkter ur sitt omfattande sortiment. På hemsidan ger de även sömnadstips, eftersom personalen ofta får frågor om sådana.

Här finns såväl mönstrade band som glittriga band, soutageband, sidenband och satinband.

Via internet nås även kunder i utlandet och andra kunder i Sverige som inte kan ta sig till butiken i Göteborg. Kunderna mejlar sitt önskemål och så kommer personalen med förslag och foton. Så sent som idag skickade Johanna iväg en beställning till USA.

– Under pandemin fanns det en begränsning för hur många som fick komma in i butiken och dessutom var det ju ganska folktomt på stan. Då gjorde vi en satsning på sociala medier, där vi berättade om att vi har en distanshandel och hur den går till. Den har etablerat sig, så nu hanterar vi kunder på distans varje dag, berättar Johanna.

Omsorg om kläderna

Johanna upplever att det har blivit ett ökat intresse av att ta hand om sina saker och att många har fått ett bredare miljötänk.

– Jag hade en kund som hade köpt en regnkappa där tryckknappen hade gått sönder. Jag märkte att kappan var ny, så jag sa att hon kunde reklamera den. Fast då sa hon: ”Då slänger de den bara och det är onödigt, tycker jag. Jag vill hellre försöka laga den.” Så hade ingen sagt för 20 år sedan, säger Johanna med eftertryck.

De klassiska överrocks-knapparna är trendiga just nu och används även till stickade plagg.

Hon berättar också om hur det blivit en markant uppgång i försäljningen av stoppgarn. Många kunder tar sig hellre tid till att laga än att slänga bort någonting.

– Det är likadant med armbågslappar. De sätts på armbågarna för att de är slitna. När jag började här så var det nästan lite pinsamt att komma hit och säga att man ville ha en armbågslapp på sin tröja. Men nu säljer vi dagligen flera armbågslappar för att folk tar hand om sina kläder och tänker ett steg till. Jag tycker att det är oerhört positivt, säger Johanna med glädje i blicken.

Knapp-Carlsson

  • Grundades 1910 av Albert Carlsson.
  • 1947 bytte affären namn från Carlssons Sybehör till Knapp-Carlsson.
  • Är Sveriges största och mest välsorterade affär för sy- och inredningstillbehör.

Adress: Kyrkogatan 34 i Göteborg.
Hemsida: www.knapp-carlsson.se
Instagram: @knappcarlsson

Knapp-Carlssons bästa knapptips

En tändsticka under tråden gör att knappen blir lättare att knäppa.
  • De flesta knappar tål maskintvätt. Om du tvättar i 60 grader så kan till exempel pärlemorknappar och träknappar bli lite matta efter ett tag. Tvätta hellre i 40 grader för en längre hållbarhet.
  • Om du tvättar ett plagg med glasknappar, vräng klädesplagget ut och in, så att inte knapparna slår emot maskintrumman.
  • Läderknappar tål däremot inte tvätt alls. Om du vill ha en läderknapp i ett klädesplagg som ska tvättas så kan du köpa en knapp i läderimitation som är gjord av plast.
  • Det går trender i knappar! Det som är populärt nu – men inte var det tidigare – är klassiska kavaj- och överrocksknappar, som numera används på stickade plagg. Det är knappar som har fyra hål, en kant och är lite melerade. Även träknappar används mycket på stickat just nu.
  • Om du ska sy i en knapp, använd gärna en tändsticka och sy stygnen över tändstickan och ta sedan bort den (se bild nedan). Detta för att inte knappen ska sitta åt för hårt eftersom det då kan bli svårt att knäppa. Lyft sedan upp knappen och vira sytråden några varv runt trådarna under knappen, så att den får en hals. Fäst tråden.
Scroll to Top