Drottning Silvia 80 år: ”Hon räddade den svenska monarkin”

Hon kom som en stormvind, med glittrande ögon och ungdomlig charm, och blev räddningen för den svenska monarkin. Dagen före julafton fyller drottning Silvia 80 år. Den enda present hon önskar är mer stöd för sina hjärtefrågor.

Silvia har varit drottning i 47 år, längst av alla svenska drottningar. Hennes lycka är barnen Victoria, Carl Philip och Madeleine och åtta ljuvliga barnbarn.

Och jobbet – det älskar drottningen. Hon har rest i världen, träffat furstar och presidenter, åkt på eriksgator i Sverige och mött svenskarnas glädjeämnen och bekymmer.

Käraste ögonblicket var ändå mötet med mannen som kollade på henne i kikare för 51 år sedan. Utan honom hade det andra aldrig hänt.

Egentligen var det lite pinsamt. Klockan var fem minuter före tre den 26 augusti 1972. OS i München skulle just invigas. Flaggorna smattrade. Fest och förväntan låg i luften.

Mannen med kikaren var Carl Gustaf Folke Hubertus Bernadotte, 26 år, Sveriges kronprins. Han satt på hedersläktaren.

En kvinna med långt, mörkt hår, blixtrande leende och glada ögon trängdes med dignitärerna för att hitta sin plats innan den olympiska elden skulle tändas.

Hon hittade sin stol, ett par rader från kronprinsen. Då hon satte sig upptäckte hon mannen som spanade på henne. Båda brast i skratt, kronprinsen en aning generat.

Första gången prins Bertil (till vänster), kungens farbror, mötte en ung Silvia Sommerlath på en middag i München viskade han till sin brorson, kronprins Carl Gustaf: ”Henne får du inte släppa. Hon är den perfekta.” Foto: TT

”Det sa bara klick”

Efter invigningen kom en artig man i uniform fram till Silvia och frågade om hon hade ett par minuter över för att tala med Sveriges kronprins.

– Jag heter Silvia Sommerlath och jobbar som OS-värdinna, presenterade hon sig för Carl Gustaf.

Då sa det klick.

Kronprinsen erbjöd Silvia att följa med på en familjemiddag på Bayerischer Hof, ett av de elegantaste hotellen i München.

Silvia var lite misstänksam. Vad är det för en kuf, han med kikaren? Hon lovade ändå att komma. Om hon hann.

Värd vid middagsbordet var Carl Gustafs farbror, prins Bertil, som bodde på Bayerischer Hof med sin Lilian. Prinsessan Birgitta och hennes man Hansi var också bjudna. De hade hunnit till efterrätten då Silvia Sommerlath steg in i matsalen.

Långt senare berättade prins Bertil vad han viskat i örat på sin brorson efter en glad middagsavslutning:

– Henne får du inte släppa. Hon är den perfekta.

Några år senare kom Silvia att spela en mycket viktig roll i vår historia.

– Hon räddade den svenska monarkin för många år framåt, säger hovexperten Herman Lindqvist, som skrivit över 50 böcker, varav många om kungar och drottningar.

Det kräver en förklaring. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hade sedan länge haft på partiprogrammet att statschefen ska utses i demokratisk ordning och att monarkin ska avskaffas.

Nygifta och nyförälskade. Silvia och Carl Gustaf på Solliden på Öland i augusti 1976. Foto: TT

Förtroendet för kungahuset var lågt

Minnesgoda kommer ihåg stämningarna på 1970-talet: vänstervåg, besvikelse med den unge, lite tafatte och oerfarne mannen som satt på tronen sedan 1973.

På Hotell Kattegat i Torekov 1971 mejslade politikerna fram formuleringarna till en ny grundlag. Den allra sista resten av statschefens politiska makt togs bort.

– Nu återstår bara en plym av kungamakten, och monarkin kan avskaffas med ett pennstreck, sa Olof Palme, som då var statsminister.

Arne Norlin, som skrivit boken Familjen Bernadotte, säger:

– Förtroendet för kungahuset hade aldrig varit så lågt som efter Gustaf VI Adolfs död. Den nye kungen sågs mest som en glad festprisse. Därtill umgicks han med kvinnor som kanske inte skulle ha passat som drottningar.

– Så kom Silvia, vacker och handlingskraftig. Dessutom lärde hon sig svenska snabbt. Hon blev populär och folkkär. Det har sagts att det var hon som styrde upp kungen och hans image. Och efter bröllopet dog republikkraven mer eller mindre ut.

När Silvia var ny på Slottet beställde hon en skrivmaskin. Det förvånade hovherrarna. Till vad behövde drottningen en skrivmaskin egentligen? Silvia hade arbetat på kontor då hon var utbildningsvärd för München-OS och som biträdande protokollchef vid vinterspelen i Innsbruck. Skrivmaskin var hennes arbetsredskap och hon ville sköta sin egen korrespondens.

Drottningen hade redan då planer för framtiden.

Vid Världens barn-galan i oktober i år, som direktsändes i SVT, berättade hon om sitt engagemang:

”Jag växte upp i Brasilien och var kanske 6, 7 år när jag mötte en pojke på gatan som ville visa var han bodde. Hans hem var en pappkartong på en bakgata. Jag tänkte att när jag kan så ska jag hjälpa barn att få ett bättre liv.”

Insamlingen av pengar till drottningens 80-årsdag går till en fond hon bildat för barn i Ukraina som lider av psykisk ohälsa till följd av kriget. Silvia och Ukrainas presidentfru Olena Zelenska hjälps åt att hitta de rätta projekten.

Nybliven mamma. Den 14 juli 1977 föds kronprinsessan Victoria. Foto: TT

Drottning Silvia grundade Childhood 1999

Ingrid Thörnqvist, tidigare utrikeskorrespondent och utlandschef på SVT, har i ett år följt den del av drottningens arbete som inte många känner till. Hennes bok Yrke: drottning – makten och möjligheterna har just kommit ut. Hon har varit med i styrelserum och på resor.

Få vet att Silvia, vid sidan av glittret och glamouren på Nobelmiddagar och statsbesök, är en hårt arbetande chef för stora och inflytelserika organisationer som påverkar samhällsutvecklingen.

Ingrid Thörnqvist berättar:

– Hon har cirka 100 medarbetare som arbetar operativt. Drottningen är absolut inte bara en galjonsfigur. Det är hon som bestämmer och pekar ut riktningen.

Childhood grundades av drottningen 1999 för att hindra att barn utsätts för våld och sexuella övergrepp och har verksamhet i 15 länder.

Hon har berättat:

”Närmare en miljon barn världen över utnyttjas sexuellt. Jag vill stödja och hjälpa. Varje minut som går är förlorad tid.”

Drottningen håller supersnygga stilen även i skidbacken. Här med Victoria i skidorten Lech i Österrike 1985. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Silviahemmet är dagsverksamhet för demenssjuka

Demensvård är en annan av drottningens hjärtefrågor. Hennes mamma Alice Sommerlath – och även hennes näst äldste bror Walter Jr Sommerlath – drabbades av demens innan de dog.

Drottningen om sitt engagemang:

”Min mors sjukdom blev ett uppvaknande för mig. Det sporrade mig att få veta mer om de äldres situation och ta reda på hur man vårdar demenssjuka. Det första jag kunde konstatera var att viljan att hjälpa var stor men kunskapen för liten.”

Silvia tog initiativ till att bygga Silviahemmet nära Drottningholms slott. Huset är dagverksamhet för demenssjuka. Där får undersköterskor en ettårig utbildning som går ut på att ge patienter en mer värdig vård.

Ingrid Thörnqvist berättar om något oväntat då hon var på väg till ett styrelsemöte på Silviahemmet:

– Drottningen kom trampande på cykel uppför backen från Slottet. Efter kom Säpovakterna. Inte ofta man ser en drottning på cykel.

Första julen på Kungliga slottet med lillebror Carl Philip. Foto: TT

Drottningen höll brandtal i FN

Silvias tredje hjärtefråga är organisationen Mentor. Den grundade hon 1994 för att hjälpa ungdomar i utsatta områden. Verksamheten finns nu i ett 70-tal länder.

Ungdomarna får en mentor, ofta från högskolor och näringsliv, att få hjälp av inför svåra framtidsbeslut.

H&M-ägaren Stefan Persson och Bertil Hult, som grundade EF Språkresor, är med och sponsrar. I år matchas 30 000 ungdomar ihop med 500 mentorer.

– När drottningen ber om något säger ingen nej, säger Ingrid Thörnqvist.

Drottningens första plikter är givetvis mot kungahuset, monarkin och kungen.

– Tiden som är kvar använder hon för sina egna frågor. Hon kan utforma sin roll lite som hon vill men inom vissa ramar. Det hon gör får inte bli politiskt och hon får inte trampa andra organisationer på tårna genom att kliva in på deras områden, säger Ingrid Thörnqvist.

– Självklart har drottningen makt. Det är en informell makt som alla kända människor har. Drottningen använder den till att skapa uppmärksamhet kring sina frågor och tar alla chanser att påverka.

Pengar behövs hela tiden. I USA är galor vägen till slantarna.

Drottningen och prinsessan Madeleine var dragplåster vid Childhoodgalan på Park Avenue i New York i oktober. Inte mindre än tio miljoner kronor samlades in.

Dagen efter höll Silvia ett brandtal i FN-skrapan:

”Internet ger möjlighet till ännu fler övergrepp mot barn. Jag grundade World Childhood Foundation för att få slut på sexuellt utnyttjande. Vi ser att mycket jobb återstår. Vi måste göra mer.”

Kungafamiljen älskar skidåkning. Här är de i Storlien 1990. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Träffade kungen i hemlighet

Tillbaka en bit, till OS och München. En kväll följde Silvia sin nye beundrare till nattklubben Kinki i nöjeskvarteren Schwabing. Där togs en bild, den allra första. Silvia och kronprinsen drack drinkar och tittade varandra djupt i ögonen.

Romansen blev kort. Carl Gustaf hade bråttom hem. Han skulle inviga den nybyggda Ölandsbron bara fyra dagar efter första mötet.

De bytte telefonnummer och adress. Internet fanns inte på den tiden. Det var inte lätt att hålla kärleken levande på distans. Och dessutom under största hysch-hysch.

Viktigast var att kung Gustaf VI Adolf inget fick veta. Han hade tagit prinstitlar och apanage från sina egna söner Sigvard och Carl Johan då de gifte sig av kärlek med kvinnor utan blått blod i ådrorna.

Sådan var grundlagen då. Det var förbjudet för tronarvingar att gifta sig med ”enskild mans dotter”.

Hade Carl Gustaf frågat farfar om tillstånd att gifta sig med Silvia hade han fått nej.

Och hade han gjort det ändå skulle han ha blivit av med prinstiteln och arvsrätten till kronan.

Silvia har själv berättat om hemlighetsmakeriet:

”Det hände att jag hade peruk för att ingen skulle känna igen mig när jag åkte till Sverige. Och när vi åkte på skidsemester i Alperna var vi en grupp och någon av mina väninnor var stand-in och lurade bort närgångna fotografer.”

Trots all kurragömmalek var det ändå bara en tidsfråga innan romansen blev känd.

I juli 1973 hade Carl Gustaf hemligt dambesök på Solliden på Öland. En solig dag stannade han sin blå Porsche vid bröderna Lundmarks Shellmack i Borgholm och steg ut för att tanka. Kvar i bilen, med nervevad ruta, satt Silvia.

Just då kom fotografen Bertil Jigert förbi. Han tog några bilder och vips fanns hemligheten på tidningarnas löpsedlar dagen efter.

Carl Gustaf svor kungaeden två månader senare, efter att Gustaf VI Adolf avlidit i Helsingborg i en ålder av 90 år. Nu kunde den nyblivne kungen själv välja vem han ville ha till hustru.

Men Silvia hade en annan yrkeskarriär att tänka på. Hon hade utsetts att fortsätta som chefsvärd även för vinter-OS som skulle hållas i Innsbruck 1976. Att arrangera ett OS är flera års jobb. Möten, möten, möten, planering, planering, planering – allt ska klaffa.

Det var ännu ett drömjobb för Silvia.

Silvia har barnbarnet Estelle på mobilskalet! Foto: Sjöberg Bildbyrå

Svenskarnas nyfikenhet på kungens än så länge ganska okända flickvän var stor.

Innsbruck hade ofta besök av fotografer som försökte få bilder.

”Innsbrucksborna ställde upp för mig. Alla visste var jag bodde, men ingen berättade när de fick frågan”, berättade Silvia.

Innsbruck-OS avslutades den 15 februari 1976. Jobbet var klart. Nu började en ny tid för Silvia.

Den 12 mars 1976 satt Sveriges kung och den blivande drottningen i den gröna förlovningssoffan i Gula salongen på Slottet i Stockholm.

De hade gnistrande ringar och lyckliga leenden. Silvia var klädd i vitt och bar ett pärlhalsband under halsduken. Kungen bar en kostym av Al Capone-snitt.

I nästan fyra år hade de varit jagade, påpassade av alla nyfikna, men nu var smygandet slut. Kungen fick frågan vad Silvia har som andra flickor saknar.

”Hon är Silvia”, svarade han.

Silvia minns att hon var nervös inför alla journalister och blixtrande kameror, och kungen pratade svenska, som hon ännu inte förstod.

”Jag hörde att han sa ’klick’, men annars försökte jag skratta och le på rätt ställen.”

Lördagen den 19 juni 1976 var Stockholm i festyra. Sol, blå himmel, blågula fanor och proppfullt utanför Storkyrkan. Människor viftade med flaggor. Sagobröllopet stundade.

Silvias klänning i vitt var sydd av Dior. Diademet bestod av kaméer i rött guld och pärlor. Slöjan var ett arv från kungens mamma Sibylla. Kungen bar amiralsuniform.

Den legendariske sportreportern Lennart Hyland refererade i tv inför miljoner tittare: ”Brudparet närmar sig altaret. De är framme där … nu!”

Expressens fotograf Jonny Graan tog den enda bilden då brudparet smög sig till en bröllopskyss i Storkyrkans vapenhus. Tidningen sålde nästan en miljon exemplar dagen efter.

Morfar kungen och mormor Silvia är fint stöd för lilla Estelle, som också ska bli drottning en dag. Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna

Kungen och drottningen har snart guldbröllop

Silvia är den första drottning på 408 år som inte har kunglig eller adlig bakgrund. Ingen annan drottning har haft ett helt vanligt yrkesliv.

I arvsmonarkier är drottningens första plikt att föda nya prinsar och prinsessor.

Victoria kom först. På kvällen den 14 juli 1977 smugglades den höggravida drottningen in på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Hon hade peruk för att ingen skulle känna igen henne.

Victoria är nu 46 år, kronprinsessa, vår nästa monark. Hennes och prins Daniels dotter Estelle, 11, är näst efter Victoria i tronföljden.

Den 13 maj 1979 kom Carl Philip, på Slottet i Stockholm. Han föddes som kronprins. Då han var 7 månader kom den nya grundlagen som gjorde att kungaparets förstfödda, alltså Victoria, skulle ha rätten till kronan.

Prinsens stora intressen är design och racing. Motorintresset har han efter sin pappa och intresset för att skapa vackra saker från farfars bror, mästerformgivaren Sigvard Bernadotte.

Prinsessan Madeleine föddes den 10 juni 1982 på Drottningholms slott, dit familjen flyttat när syskonen var små. Madeleine, hennes man Chris och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne är på väg att flytta från Florida hem till Stockholm för att barnen ska gå i svensk skola. Madeleine är vice hedersordförande i Childhood och ska så småningom ta över arbetet efter sin mamma.

En drottning på cykel. Geriatriker Wilhelmina Hoffman (till vänster) berättar att hon ibland dyker upp spontant och äter lunch med Silvia-hemmets gäster. Foto: Ingrid Thörnqvist

Silvia och kungen har nu varit gifta i 47 år och har alltså tre år kvar till guldbröllop.

Kungen hyllade sin drottning när han i september högtidsfirade sina 50 år på tronen med ett tal på Slottet.

– En bättre livskamrat hade jag aldrig kunnat få, sa kungen och tittade med varm blick på drottningen.

Och han tillade:

– Jag är imponerad över hennes insatser för vårt land under alla dessa år.

Det händer ibland att kungen offentligt visar sin kärlek, som på middagen i Rikssalen efter Victorias och Daniels bröllop den 19 juni 2010. Efter förrätten reste sig kungen och gav en ros till sin överraskade hustru.

Det var en stor dag, inte bara för kronprinsessan och Daniel. Det var även Silvias och kungens bröllopsdag. Exakt på dagen 34 år tidigare gifte de sig i samma kyrka och festade med middag i samma ståtliga sal.

Scroll to Top