Margareta fick tillbringa en dag med Lasse Stefanz: “Helt fantastiskt”

Flera gånger har Margareta lyssnat på och dansat till idolerna i Lasse Stefanz. Men hon har aldrig träffa dem. Hemmets Journal uppfyllde hennes stora dröm om att följa med favoritdansbandet på turné och bakom scenen.

En både glad och rörd Olle Jönsson, sångare i dansbandet Lasse Stefanz ­sedan starten 1967, skiner upp när han ser gåvan han får från Margareta Strand Ramadan.

– En zippotändare! Vad roligt! säger han och kramar om henne.

Margareta Strand Ramadan

Ålder: 64 år.
Familj: Ali Ramadan, 74, och hans fyra barn och sju barnbarn.
Bor: I lägenheter i Skövde och Kairo.
Gör: Handläggare på Försäkringskassan i Skövde.

– Ja, jag har läst att du samlar på just zippotändare. Den här köpte jag i början av 90-talet till min pappa men han behöver den inte längre. Jag har tänkt lämna över den till dig vid många konserter men inte fått tillfälle förrän idag.

Margareta kramar om Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson. Äntligen har hon fått träffa bandet!

Platsen för mötet mellan Margareta och hennes idol Olle är ett gigantiskt partytält på Hedevi IP i Ullared. Om några timmar börjar Gekås dansbandsfestival där Lasse Stefanz är huvudnumret tillsammans med Perikles och Casanova men nu är det dags för soundcheck.

Margareta får på nära håll vara med när bandmedlemmarna under gitarristen och kapellmästaren Christer Ericssons ledning kollar att allt låter rätt.

– Jag har lyssnat på Lasse Stefanz sedan början av 80-talet och har varit och dansat på deras spelningar ett 20-tal gånger. Senast jag såg dem var på Vara konserthus tidigare i år, säger hon.

Zippotändaren som Margareta gav i gåva till Olle Jönsson som samlar på zippotändare. Den har tillhört hennes pappa.

Drömde om att träffa Lasse Stefanz

Margareta Strand Ramadan från Skövde var en av alla Hemmets Journals läsare som tog chansen att få sin dröm uppfylld när vi i vintras utlyste den årliga läsartävlingen ”HJ uppfyller dina drömmar”.

Hon visste exakt vilken dröm hon ville ha uppfylld när hon fyllde i talongen och skickade in den till oss.

”Åka med en dag med Lasse Stefanz”, skrev hon.

Det ordnade Hemmets Journal med välvillig hjälp av medlemmarna i dansbandet och personalen på deras kansli. Dagen då Margaretas dröm skulle förverkligas bestämdes till den 30 juni när de skulle spela i Ullared.

Margareta hade nästan glömt att hon skickat in talongen till tidningen och blev därför glatt överraskad.

– Jag trodde inte det var sant när du ringde och berättade att jag skulle få min dröm uppfylld. Jag kunde inte koncentrera mig på jobbet resten av den dagen, säger hon och tillägger med ett skratt:

– Jag trodde först det var ett för tidigt aprilskämt.

Margareta var en av de fyra läsare, vars drömmar det fanns en rimlig möjlighet att Hemmets Journal kunde hjälpa till med att förverkliga, som valdes ut och som vi har följt under året.

Margaretas dag med Lasse Stefanz började med en hotellövernattning i Halmstad. Därefter fick hon strax efter lunch ansluta till dansbandet och deras personal som var på väg med turnébussen från Huaröd söder om Kristianstad där de spelat kvällen före.

Lasse Stefanz turnébuss, som Margareta mycket väl skulle kunna köra som gammal bilkårist!

Åkte med turnébussen

– Välkommen ombord, hälsade kapellmästare Christer Ericsson som varit med i Lasse Stefanz nästan lika länge som Olle Jönsson och som skrivit flera av deras kända låtar, som till exempel Vid en liten fiskehamn.

– Jag får ofta inspiration till texterna när jag är ute i naturen med mina hundar. Jag går regelbundet vid havet vid Åhus med dem, eller i skogen jag äger i Göinge, berättar han när Margareta slår sig ner i ­sätet bredvid honom.

Under soundcheck fick Margareta sitta på scenkanten och lyssna medan bandet provade några av sina kända hits.

På turnébussen får Margareta även träffa trummisen Gunnar Nilsson, Jonas Rignell som spelar klaviatur, gitarr och dragspel och basisten ­Anders ”Dallas” Dahlgren. Saxofonisten Henrik ’Henke” Svensson, som även hanterar keyboard, ansluter i Ullared i egen bil.

När Margareta kliver ombord på bussen ligger Olle Jönsson i den bakre delen och vilar sig inför kvällens konsert. Efter en stund kommer han fram och ger henne en varm kram.

Under resan upp till Ullared blir det sedan mycket prat om allt som Margareta har läst om medlemmarna i dansbandet. Med Olle pratar hon bland annat om jordgubbsskörden och saftning och syltning.

– Ja, för tusan. Det har jag redan börjat med, säger han och fördjupar sig sedan i en diskussion om biodling och hur nyttigt det är med honung.

Margareta ombord på Lasse Stefanz turnébuss med kapellmästaren och gitarristen Christer Ericsson.

Fick komma upp på scen under konserten

När Christer och de andra får reda på att Margareta är gammal bilkårist, som gjort FN-tjänst i Libanon och som har behörighet att framföra alla typer av fordon, skojar de om att hon kunde extraknäcka som chaufför av deras turnébuss.

– En kvinnlig chaufför har vi inte haft tidigare. Det hade varit coolt, säger Christer.

Meningen var från början att även Margaretas man Ali skulle ha följt med, men han var tvungen att resa till sitt andra hemland Egypten eftersom hans dotter väntade barn och tyckte det kändes tryggt att ha pappan, överläkaren, vid sin sida.

– Han tycker också om Lasse Stefanz musik och har lärt sig att dansa, berättar Margareta som träffade Ali för snart 20 år sedan på ett diskussionsforum om Egypten på nätet.

Margareta med maken Ali som hon träffade för 20 år sedan på ett diskussionsforum om Egypten. (Privat bild)

Han blev imponerad av hennes kunskap om hans hemland och hade först svårt att tro att hon kom från Sverige. Anledningen till att hon visste så mycket om Mellanöstern var att hon, förutom FN-tjänsten i Libanon, arbetade ett år som reseledare för en svensk resebyrå på Nilenkryssningarna mellan Luxor och Assuan.

– Under den tiden hade jag en lägenhet i Luxor, berättar hon och mer Egypten lär det bli för hennes del framöver.

– När jag går i pension i februari nästa år planerar vi att bo växelvis i Kairo och Skövde.

När Lasse Stefanz kommer fram till idrottsplatsen får Margareta hänga med medlemmarna i deras loge. Hon får följa dem i deras förberedelser inför kvällens konsert som är uppdelad i två spelningar på en timme var.

Lasse Stefanz på scen på Hedevi IP i Ullared en kväll i juni i somras.

Hon får även komma upp och sitta på scenkanten nedanför Olle Jönsson medan han sjunger.

– En helt fantastisk kväll, säger hon när hon senare åker hem till Skövde när juninatten gått över i juli.

– Jag är helt inne i Lasse Stefanz-bubblan.

Scroll to Top