Monica, 77, fick prova på sitt drömyrke: ”Jag var meteorolog för en dag”

Monica älskar oväder och önskar att hon utbildat sig till meteorolog. Tack vare Hemmets Journal fick hon i alla fall följa med bakom kulisserna på SMHI i Norrköping. – Jag har fått svar på alla mina frågor, säger en nöjd Monica.

Det är knappast meteorologernas favoritväder när Monica Söder från Mariestad kommer till SMHI:s huvudkontor i Norrköping för att lära sig mer om hur prognosmakarna arbetar.

Ett stabilt högtryck har parkerat sig över Skandinavien och det har varit soligt, varmt och torrt i en vecka. På väderfronten inte mycket nytt kan man säga.

Monica Söder

Ålder: 77 år.
Yrke: Pensionär.
Familj: Sambon Lars-Erik Nilsson, 79, fyra barn, sex barnbarn och fyra barnbarnsbarn.
Bor: Villa i Mariestad.

– Nej, det stämmer, säger Charlotta Eriksson med ett skratt när hon tar emot oss. Vi meteorologer tycker det är mest intressant när ett oväder är på väg in över Sverige.

Fascinationen för dramatiskt väder delar meteorologerna med Monica som får sin dröm om ett besök på SMHI uppfylld av Hemmets Journal. Hon var nämligen en av vinnarna i vår läsartävling ”Hemmets Journal uppfyller dina drömmar” tidigare i år.

Monica var en av alla de hundratals läsare som fyllde i kupongen som fanns i tidningen i februari eller som skrev trevliga personliga brev om vilka drömmar de bar på och varför de ville ha tidningens hjälp att uppfylla dem.

– Jag råkade se artikeln om tävlingen i tidningen och i samma ögonblick kom jag på att det skulle vara trevligt att besöka SMHI. Jag har alltid tyckt det har varit intressant med väder och tänkte att det skulle vara roligt att få lära mig mer om hur meteorologerna tar fram prognoserna, berättar hon.

Monica fick träffa meteorologen Charlotta Eriksson på SMHI i Norrköping.

Arbetar alla dagar

Tillsammans med sin sambo Lars-Erik Nilsson åker hon ofta på små utflykter med husbilen och de tycker båda om att springa eller gå i naturen.

– I samband med att vi åker ut och campar lyssnar vi alltid på väderprognoserna på radion. Vi har ofta hört SMHI:s meteorologer i Sveriges Radios sändningar, berättar hon.

Intresset för väder har Monica haft sedan hon var ett barn, men det var aldrig aktuellt att hon själv skulle arbeta som meteorolog. I stället har hon under sitt långa yrkesliv arbetat i affärer eller på kontor i Mariestad och Skövde.

– Men jag hade nog utbildat mig till meteorolog om jag varit ung i dag, säger hon med ett leende.

Besöket på SMHI i Norrköping börjar med att Monica och hennes sambo Lars-Erik får en genomgång av myndighetens expertområden av meteorologen och produktionsledaren Charlotta Eriksson.

– Jag hade nog utbildat mig till meteorolog om jag varit ung i dag, säger Monica.

Hon jobbar själv med väderprognoser och kan regelbundet höras i Sveriges Radio P4. Men SMHI består av så mycket mer än bara förutsägningar om kommande väder. Det är en expertmyndighet som även arbetar med hydrologi, oceanografi och klimatologi.

– Här i Norrköping är vi 500 anställda och av dem är vi knappt 30 som arbetar med väderprognoser. Vi har även kontor i Uppsala och Göteborg, berättar Charlotta.

På SMHI:s prognosavdelning finns det alltid någon som är i tjänst, dygnet runt, 365 dagar om året.

– Vi som gör väderprognoser arbetar tvåskift från klockan 4.30 på morgonen till klockan 23.00 på kvällen. Sedan finns det alltid någon som har jour i hemmet.

– Det är vi som skickar ut vädervarningar och det är viktigt att det alltid går att nå en meteorolog vid stora olyckor som bränder där räddningstjänsten behöver få information om vindriktningen.

Det som Monica framför allt ville veta under Charlottas inledning var mer om varifrån underlaget till prognoserna kommer.

SMHI:s huvudkontor i Norrköping är bemannat alla dagar.

Har två superdatorer

Intresserat lyssnade hon när Charlotta berättade om markobservationer från de drygt 500 väderstationerna (de flesta är i dag automatiserade) som finns runt om i vårt land och om samarbetet med andra europeiska vädertjänster.

– För att ställa en prognos fem dygn framåt för vädret i Sverige måste vi ha kunskap om vädret över hela världen eftersom luftmassornas rörelser påverkar hur det ska bli. Alla de insamlade observationerna och värdena behandlas av två superdatorer som klarar 31 miljoner beräkningar i timmen.

En fråga som Monica har och som hon delar med många andra, speciellt inför sommaren och semestern, är varför det ändå blir fel i väderprognoserna.

– Det kan bero på att vi saknar tillräckligt med observationer, säger Charlotta. Vädret är kaotiskt. Ett litet fel i början av beräkningarna kan leda till ett mycket stort fel senare.

– Våra modeller är inte perfekta. Men generellt kan man säga att våra prognoser brukar vara ganska säkra de första tre dygnen. Ju längre de sträcker sig desto osäkrare blir de och vi gör bara prognoser för de kommande tio dygnen.

Monica berättar också att hon tycker att det regnar mindre nuförtiden jämfört med för 10–20 år sedan.

– Det är egentligen tvärtom. Nederbörden har ökat något och det kan komma kortvarigare och kraftigare skyfall numera, säger Charlotta.

Efter den första genomgången får Monica och hennes sambo följa med högre upp i huset, till våningsplanet där prognosmeteorologerna arbetar i ett stort öppet
kontorslandskap.

– Vi meteorologer tycker det är mest intressant när ett oväder är på väg in över Sverige, berättar Charlotta för Monica.

Inte första gången

Det flimrar av färger från väderkartor och tabeller på olika datorskärmar. Men här råder fotoförbud av säkerhetsskäl eftersom SMHI är en beredskapsmyndighet.

Charlotta har dock ställt i ordning en extra arbetsstation vid en vägg där vi kan ta bilder på henne och Monica. Imponerad tittar Monica på datorskärmarna och frågar Charlotta vad det gula som man ser på kartorna i de inre delarna av södra Norge är för något.

– Det är snö, svarar Charlotta. Den har inte smält bort än. Och det gröna som närmar sig från Baltikum är ett lågtryck.

Monica får också följa med in i studion där Charlotta brukar rapportera vädret för SR P4:s lyssnare. Meteorologerna som ger väderprognosen för P1 har en lite mer ljudisolerad studio på andra sidan väggen.

I början av 80-talet fick Monica tack vare Hemmets Journal komma till Sportspegelns redaktion och träffa Kjell Andersson, bland andra.

– Men det är nog dig jag hört oftast i så fall eftersom jag sällan lyssnar på P1, säger Monica till sin ciceron Charlotta.

Efter en halv arbetsdag i meteorologernas sällskap är Monica nöjd med dagen. Hon har fått svar på alla sina frågor.

– Det roliga i sammanhanget är att det inte är första gången jag får mina drömmar uppfyllda av Hemmets Journal, berättar hon. I början av 80-talet fick jag tack vare tidningen komma till Sportspegelns redaktion och bland annat träffa Ann-Britt Ryd Pettersson, Kjell Andersson och Artur Ringart.

– Jag trodde aldrig jag skulle ha sådan tur en gång till. Vem vet, jag kanske skriver och önskar något även nästa år, säger hon avslutningsvis med ett skratt.

Scroll to Top