Den åttahjuliga 21 ton tunga skogsmaskinen rullar fram några meter i mossan och med lyftarmen för Marion sedan fram skördeaggregatet och griper tag i en tjock björkstam.
Snabbt fäller hon björken och vänder sedan på aggregatet via kontrollpanelen i hytten så hon kan kvista av grenarna. Avslutningsvis kapar hon björkstammen i mindre stockar.
Marion Claesson
Ålder: 73 år.
Yrke: Pensionär.
Familj: Barnen Ulrika, 50, och Mikael, 49, tre barnbarn och två barnbarnsbarn.
Bor: Villa i Veddige.
– Det här var riktigt roligt, säger hon och pustar ut efter att den första nervositeten släppt.
Vi är i ett skogsområde i Halland några mil öster om Halmstad och här håller Södra Skogsägarna på att gallra.
I korthet betyder det att vissa träd ska avverkas, men att man låter majoriteten stå kvar.
Den här dagen ska Marion Claesson från Veddige i norra Halland få sin dröm om att få lära sig köra en skördare mellan träd och stenar uppfylld.
– När jag har sett hur skickligt chaufförerna av de här maskinerna manövrerar dem i skogen har jag blivit imponerad och tyckt att det skulle vara roligt att själv få prova på det, säger hon.

Hemmets Journal förverkligade drömmen
Det var i början av februari som ett personligt skrivet brev från Marion kom till vår redaktion. Hon var en av alla de läsare som skickade in sina önskedrömmar i läsartävlingen ”Hemmets Journal uppfyller dina drömmar”.
Men i stället för att bara fylla i talongen bifogade Marion alltså ett brev där hon berättade om vem hon var och varför hennes dröm var att få lära sig fälla träd med en skogsmaskin.
– Det här är något jag pratat med min man om i flera år. Vi har lite skog tillsammans med hans syskon. Den är inte stor nog för att det ska löna sig att ha egna skogsmaskiner, men jag har tittat på när entreprenörer har kommit för att gallra.
I brevet skrev Marion att hon hade tyckt det ”varit häftigt att försöka fälla ett träd och sedan låta maskinen skala av alla grenarna och kapa av i lagom längd”.
– Min man Göran avled den andra januari i år. När sedan Hemmets Journal kom och jag såg att det var dags att skicka in och försöka få sin dröm förverkligad så ville jag ta chansen, säger hon och fortsätter:
– Det kändes nästan som om Göran sa till mig: ”Nu har du chansen att få hoppa upp i en stor maskin och försöka ratta den och dessutom både fälla och kvista ett eller ett par träd.”
Tack vare hjälp från den medlemsägda koncernen Södra Skogsägarna kunde Hemmets Journal ordna så att Marions dröm förverkligades.
En vacker dag när det blivit tillräckligt torrt i marken träffar vi Södras produktionsledare Fredrik Thorstensson och Max Bengtsén i skogsområdet vid Rydebruk. Det är Max som ska vara Marions instruktör i skogsmaskinen.

Tar upp till 1,5 år att bli fullärd förare
Marion har tagit med sig sin dotter Ulrika Claesson som trygghet och stöd. Ända sedan hon glatt överraskad fick beskedet att hon är en av de fyra läsare som i år får tidningens hjälp att uppfylla sina drömmar har hon känt både förväntan och oro inför vad som ska ske.
– Den värsta anspänningen har släppt, men det känns ändå lite nervöst, säger hon och undrar hur hon ska kunna ta sig upp till förarhytten ett par meter ovanför marken.
Maskinen hon ska lära sig att ”ratta” är en skördare av märket Komatsu. Den kostar 4,1–4,2 miljoner kronor i inköp och har en livslängd på ungefär 40 000 körtimmar, men Södra Skogsägarna brukar normalt byta sina efter 10 000–12 000 timmar.
– Det tar upp till 1,5 år att bli en fullärd förare på den här maskinen, säger Fredrik Thorstensson.
Under ledning av sin instruktör Max går det smidigt för Marion att ta sig upp i förarhytten. Han visar henne hur hon ska gå upp för en utfällbar tappa, ta rejäla kliv över hjulen och klättra vidare in i förarhytten.
Där väntar första överraskningen för henne – det finns ingen ratt. Skördaren styrs med hjälp av två joysticks och på båda sidorna har hon paneler med ett stort antal knappar som styr maskinens olika funktioner.
Där finns också en karta med GPS-funktion så att hon hela tiden vet exakt var i skogen hon befinner sig.
– Antalet beslut föraren av en sådan här skördare tar under en arbetsdag är jämförbart med de beslut som en stridspilot måste ta under en flygning, berättar Fredrik Thorstensson.

Skogsmaskinen saknar bromsar
Max Bengtsén, som ställt sig bakom Marion i förarhytten, visar hur hon startar maskinen och hur hon får den att köra framåt, svänga och backa.
Då kommer nästa överraskning – den tunga maskinen har inga bromsar.
– Nu blir jag nervös igen, säger Marion med en förskräckt blick.
– Ha, ha, nej det behövs inga bromsar. Man helt enkelt motorbromsar. Det är inga höga hastigheter man kommer upp i inne i skogen, säger Max lugnande.
Sedan Marion väl lärt sig behärska den grundläggande körningen går det snabbt. Hon lär sig hur hon svänger på hytten och höjer och sänker skördeaggregatet.
Sedan fäller hon i rask takt två björkar och en gran. Hon vrider på aggregatet och för in stammarna och kvistar dem sedan så att bark och grenar flyger i luften.
Tillsammans med Marions dotter Ulrika och produktionsledaren Fredrik står vi på ett behörigt avstånd och följer arbetet. Ulrika är imponerad.
– Mamma väjer inte för några utmaningar. Det har både jag och mina döttrar sett som en styrka och hon är vår förebild, säger hon.
Dessutom är skogen Marions rätta element. Hennes dotter beskriver henne som en hängiven naturälskare som alltid vistats mycket i skog och mark med fågelskådning som det stora fritidsintresset.

Finns många häftiga jobb i naturen
Efter några timmar i skogsmaskinen och efter att ha fällt, kvistat och kapat ytterligare ett antal träd är Marion nöjd med dagen.
– Jag är jättetacksam för att jag fick prova på det här. Det var precis det jag drömde om att få göra, säger hon när hon klättrar ner för skogsmaskinen.
Det är första gången hon fått prova på skogsarbete. Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv arbetade Marion med administration på socialförvaltningen i Varberg.
– Jag är fullständigt nöjd med mitt yrkesval, men det finns många häftiga jobb ute i naturen. Det roligaste momentet i dag var att kvista granstammarna. Det svåraste var att tänka rätt när man skulle höja och sänka aggregatet.