Skådespelaren Eric Ericson förverkligade bageridrömmen: “Nu ska vi satsa allt”

För drygt tio år sedan började skådespelaren Eric Ericsons bageridrömmar att jäsa. Idag lever han sin dröm som byns bagare och har fått flera utmärkelser för sina bakverk.

Radion står och skvalar i bakgrunden medan Eric Ericson står vid en av bageriets ugnar och passar innehållet. Hans mångåriga dröm att en dag få driva ett bageri blev plötsligt sann.

I Brödfabriken i Jonsered har doften av nybakat blandat med nybryggt kaffe redan hunnit sätta sig i väggarna.

Eric Ericson

Ålder: 48 år.
Familj: Fru och två barn, 16 och 19 år.
Bor: Hus i Jonsered.
Gör: Skådespelare och bagare.
Roller i urval: Harmonica, Molanders, Fyra år till, Storm och De drabbade.

Skådespelarkarriären började med rollen som Joachim i tv-serien Storstad under tidigt 90-tal. Efter den inspelningen fanns det ingen återvändo. Eric sökte och kom in på scenskolan i Göteborg, där han också träffade sin fru, Tove. Idag har han hunnit med att spela massor av olika roller.

Men för många år sedan började en ny dröm ta form. Han har inte kunnat släppa tanken på att öppna ett bageri.

– Jag vet inte exakt var den drömmen kommer från, men jag har alltid tyckt väldigt mycket om att baka. Till slut blev det ett jättestort bageri här i Jonsered, vilket inte riktigt var meningen. Att det skulle bli så här stort, menar jag. Men den 19 mars förra året öppnade vi och hittills har det varit en otroligt häftig resa, säger han.


LÄS ÄVEN: Camilla Läckberg om oron: “För första gången i mitt liv är jag rädd”


Det är grönt och lummigt nere i det gamla charmiga området kring Jonsereds fabriker. Säveån slingrar sig fram mellan de gamla tegelbyggnaderna. Här blandas
fågelkvitter med inspelningar av film och serier, det rostas kaffe och en skotillverkare har sitt huvudkontor här, för att nämna några av grannverksamheterna.

– Jag älskar Jonsered. Jag har bott här de senaste 16 åren och ville så gärna ha en lokal här nere i fabriksområdet. De visade mig den här lokalen, som var mycket större än vad jag hade tänkt mig. Men så här fick det bli och nu ska vi satsa allt på att få det här att fungera.

Eric älskar att baka och bageriet är en gammal dröm som gått i uppfyllelse.

Eric Ericson förlorade all inkomst

Eric har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Göteborgs stadsteater. Efter en roll i Josephine Bornebuschs och Jonas Karlssons kritikerrosade tv-serie Harmonica har Eric ägnat all kraft åt sitt nya projekt.

– Under pandemin stod jag helt utan inkomst under en period och visste inte vad jag skulle göra. Jag började baka bröd som jag sålde genom fönstret hemma i huset. Det blev ett stort intresse kring det, men det är ju inte speciellt hållbart att ockupera familjens kök hela dagarna. Då tog idén om bageriet form på allvar.


LÄS ÄVEN: Stefan Holm och Jessica Eriksson ger ut roman: “Grundidén kom till utifrån ett skämt”


Han berättar att jobbet är ganska fysiskt ansträngande, vilket har hjälpt honom att skala av de flesta av de 27 extra kilona han lade på sig för rollen i Harmonica. Han försöker ha ledigt en dag i veckan, men resten av tiden är det långa, svettiga arbetspass som gäller.

– Jag går och lägger mig klockan 20–20.30. Då är jag helt slut. Jag vill att jobbet ska vara roligt, så jag ska försöka styra upp arbetstiden så gott det går. Men jag har svårt att släppa taget, märker jag.

Eric är på en bra plats i livet nu. Men dyker det upp en bra filmroll nappar han nog på den.

Finns många likheter med skådespelaryrket

Vad är tjusningen med att ha ett bageri?
– Jag märker att jag är med och skapar glädje med det här stället. Det blir en samlingsplats för folk. Jag har sjukt duktiga bagare och kallskänkor. På mors dag, till exempel, blev jag helt varm inombords när det var kanonväder och vid åtta på morgonen stod det ett gäng killar utanför som skulle handla med sig något gott hem. Det var en så himla fin syn. Hela den dagen var så idyllisk.

Finns det några likheter med skådespelaryrket?
– Det finns massor, faktiskt. Jag ser det här som min scen. När det kommer in folk här är det vår publik. Vi har på oss en kostym och vi har byggt en scenografi. Vi säljer inte bara bröd och bullar här – vi säljer en historia bakom brödet, med månadens kulturbröd. Det här är ett spektakelbageri.

Eric ler. Han menar att han är på en väldigt bra plats i livet. Han kommer helhjärtat ge sig hän åt bageriet och har tackat nej till allt annat på den här sidan nyåret. Men dyker det upp ett erbjudande med en roll som känns rätt framöver lär han hoppa på.

– Det är så himla kul att filma. Vi får se vad som händer framöver. Just nu är det detta som gäller. Sedan får vi se, säger han.


LÄS ÄVEN: Rolf Lassgård om skilsmässan: “Det var läge att dra i handbromsen”


Scroll to Top