Karl Fredriks hemliga hus i Skåne: “En tillflyktsort”

Under inspelningen av det populära trädgårdsprogrammet Karl Fredrik på Österlen på TV4, fick Hemmets Journal följa med till det nya hemliga huset i Skåne där han bor med sin sambo. I deras trädgård ser vi engelska influenser och meterlånga rosor som ska klä rostornen.

När Karl Fredrik sticker ner näsan djupt i en rosa ros och dricker regnvattnet som samlats mellan kronbladen ler både producenten Ylva Hultén och kamerateamet brett.

Det här är bra tv och typiskt en karismatisk trädgårdspersonlighet som Karl Fredrik Gustafsson – fullt i stil med hans karakteristiska ”fluff-fluff”.

– Det är gott och säkert nyttigt också, säger han när han dricker rosenvattnet medan sambon Petter skeptiskt tittar på.

Det är en av scenerna vi får se i succéprogrammet Karl Fredrik på Österlen som hade premiär i juni på TV4.

I årets fyra avsnitt får tittarna återigen följa den populära trädgårdsmästaren och hans sambo i deras vardagliga liv i trädgårdsbutiken på Eklaholm vid Löderup i sydöstra hörnet av Skåne.

– Det är mest där vi spelat in men ett genomgående tema över alla de fyra avsnitten är Karl Fredriks och Petters nya hus. Där får vi följa dem under renoveringen och när de anlägger en ny trädgård, berättar Caroline Norrby, projektledare på TV4.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 36 år.
Familj: Sambon Petter Kjellén, 41, hunden Hamlet, 7, som är av rasen gammel dansk hønsehund och katterna
Leopold och Jan Conny.
Bor: På gården Eklaholm
utanför Löderup på Österlen.
Gör: Florist och trädgårdsmästare.

En grönskande tillflyktort för avkoppling

Det var i det nya huset, som vi fick se Karl Fredrik och Petter köpa under förra säsongen av programmet, som Hemmets Journal fick följa med under inspelningarna en regnig dag strax före midsommar förra året.

Den här dagen ska det anläggas en fontän, byggas rostorn och planteras en köksträdgård i fransk stil – en potager.

– Det var Petter som hittade det här stället när det visade sig att vi inte kunde köpa ett hus i Italien som vi hade tänkt oss från början. Men här är fint. Vi håller på att renovera huset och vi har en 1 200 kvadratmeter stor tomt som vi kan arbeta med, berättar Karl Fredrik.

Det är detta som ska bli deras tillflyktsort när de behöver koppla av från Eklaholm där de bokstavligt talat lever mitt i trädgårdsbutiken bland alla kunderna. Därför vill de inte heller avslöja exakt var i Skåne det nya huset ligger.

– Vi kommer att fortsätta bo på Eklaholm men tanken är att vi ska vara här ett par dagar i veckan, säger Petter.

Karl Fredrik och Petters nya hus på hemlig ort i Skåne. Foto: Gugge Zelander

Trädgård med inspiration från England

Lagom till inspelningen av bygget av fontänen och rostornen upphör regnet. Men det är blött i marken och det dröjer inte länge förrän Karl Fredrik, som är klädd i shorts och sitt välkända bruna skinnförkläde, är lerig om fötterna och långt upp på benen.

– Det känns som jag har lera i håret också, säger han med ett skratt och drar med fingrarna genom sin bakåtkammade blonda lugg.

Fontänen utgörs av en kvinnostaty där vattnet porlar ner i en grund damm. På varje sida av fontänen, som ligger vid framsidan mot byvägen, bygger Karl Fredrik rostorn.

– Här vill vi ha en engelskinspirerad trädgård med mycket austinrosor, berättar Karl Fredrik. Vi har satt upp ett kastanjestaket som kommer att åldras fint med tiden och längs det har vi planterat rosor som ’Roald Dahl’, ’Gertrude Jekyll’ och ’Generous Gardener’.

Karl Fredrik sätter ihop ett rostorn som ett stort antal rosa och vita rosor ska svepa runt. Foto: Gugge Zelander

Vid de flera meter höga rostornen planterar Karl Fredrik ett stort antal rosa ’Eeuwige Passie’ och vita ’Perfume Dreams’. Det är rosor som kommer att bli en meter respektive tre meter höga och klä in de båda tornen i ett hav av blommor.

– Rosor ska planteras med ympningsstället under jord och det skadar inte att kupa upp jord för att ge dem extra vinterskydd. Det är speciellt viktigt att man gör det längre upp i Sverige, förklarar han pedagogiskt.

Hus på hemlig ort i den skånska idyllen

En stor del av årets avsnitt av Karl Fredrik på Österlen handlar alltså om deras nya hus och trädgård på hemlig ort i Skåne. Dit återvänder de i varje program.

– Men varje avsnitt består i sig av en avslutad story, ett projekt som Karl Fredrik håller på med eller en fest som de förbereder, berättar producenten Ylva Hultén.

Karl Fredrik dricker regnvattnet ur en ’Eeuwige Passie’. Sambon Petter ser skeptisk ut. Foto: Gugge Zelander

Inspelningarna av den här säsongen började redan i februari förra året med att Karl Fredrik letade vårtecken runt Eklaholm

Tidigt följde inspelningsteamet också med honom till Spanien där de på plats följde hur han valde ut olivträd, citronträd och andra medelhavsväxter som han ville ha levererade till Eklaholm.

– Vi spelade in årets säsong från februari till september, berättar Ylva Hultén. Vi följer dem inte lika sent på hösten som vi gjorde förra säsongen då vi spelade in åtta avsnitt.

Välbekanta ansikten återvänder

Givetvis får tittarna även se alla, vid det här laget kända, karaktärerna i programserien. Som de anställda på Eklaholm och byggare Dahlman som ofta får hjälpa Karl Fredrik att förverkliga hans projekt.

– Dahlman kommer vi att se en hel del av här på vårt nya ställe eftersom vi renoverar det från grunden, berättar Karl Fredrik under en paus i inspelningarna.

Och naturligtvis kommer vi även att få se en hel del av deras hund Hamlet och katterna Leopold och JC (Jan Conny). Hamlet följer även med till deras nya hus.

– Det är för att han ska kunna springa lös här som vi byggt staketen. Kastanjestaketet kommer att bli fint, men på sidorna har vi ett vanligt Gunnebostängsel. Det kommer att se bättre ut när det klätts in med humle.

Förutom att vi får följa Karl Fredrik förverkliga sitt drömprojekt ger han även tips om hur du får vackra buketter och hur du sköter dem på bästa sätt. Foto: Gugge Zelander

Huvuddelen av serien utspelas som sagt på Eklaholm och där är det mesta sig likt från tidigare år. Vi får se Karl Fredrik vandra runt i sin morgonrock före öppningsdags och välja ut blommorna som ska vara med i tv.

– Jag är ju i grunden florist och i varje program tipsar jag om hur man får vackra buketter, vilka snittblommor som är hållbara och hur man ska sköta buketterna, säger han.

Nytt för i år är att verksamheten har utökats med ytterligare 5 000 kvadratmeter mark och en stallbyggnad på 800 kvadratmeter. Där anlägger Karl Fredrik en snittblomsodling.

– Vi öppnar även upp det gamla stallet bredvid butiken för att få plats för mer antikviteter och vintage, berättar han.

Producenten ropar ”tystnad, tagning” och inspelningarna fortsätter. Det är då som Karl Fredrik med jordiga händer för en ros till munnen och dricker ur den.

– Alkoholfritt, kommenterar Petter.

– Men berusande härligt, säger Karl Fredrik.


LÄS ÄVEN: Odla egna grönsaker: Tipsen som hjälper dig att lyckas med trädgårdslandet


Scroll to Top