• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 78-åriga Ebba är vandringsledare: "Kommer hålla på så länge jag orkar"

  Att ge sig ut på vandring måste inte vara ett stort och komplicerat företag. Även enklare rundor ger ro i kropp och själ, motion och livsviktig närkontakt med naturen. För Ebba Berglund är det en viktig del i vardagen.

  78-åriga Ebba är vandringsledare: "Kommer hålla på så länge jag orkar"
  Varje onsdag vandrar gänget under ledning av Ebba Berglund runt Långsjön.

  Varje onsdag i ur och skur åker vandringsskorna på. Samma tid som alltid möts de i ena änden av Långsjön, söder om Stockholm. Även om leden är densamma varje vecka är ingen tur den andra lik. Sjön och dess omgivande natur förändras med vädret och årstiderna.

  – Vi ser något nytt varje gång, konstaterar Ebba Berglund.

  Det är hennes tionde år som vandringsledare för gruppen som tillhör Svenska Turistföreningens lokalavdelning på Södertörn. De är runt tio kvinnor som vandrar, majoriteten pensionärer.

  – Jag är näst äldst i gänget på 78 år. Men detta är öppet för alla. Många vill nog ut men känner kanske inte att de vill vandra ensamma. Då är det extra värdefullt med sällskap, säger Ebba.

  Vandringen är åtta kilometer lång, vacker och inte särskilt kuperad.

  – Förutom Anitas backe. Vi kallar den så eftersom en Anita tyckte den var så jobbig. Vi har med oss matsäck och vettiga skor. Men annars kan man ta det man har hemma i klädväg. Det är inte svårare än så.

  Ebba själv är van vandrare och har tidigare lett turer uppe i fjällen. Men nu för tiden drömmer hon mest om sköna dagsturer.

  – Naturen är läkande, det har många upptäckt under pandemin. När jag vandrar är jag i nuet och njuter av naturupplevelsen. Jag kommer vandra så länge jag orkar, varje vecka.

  Vandringen runt Långsjön arrangerades från början bara vår och höst men under pandemin började gruppen vandra året om.

  – Allt var nedlagt och många kände sig ensamma under pandemin. Vandringen blev något värdefullt att haka upp veckan på. Jag som bor ensam lägger stor vikt vid att komma ut och träffa mina vänner på leden, säger Ebba.

  Hennes initiativ till att arrangera vandringen året om har resulterat i ett förtjänstmärke i brons från STF –
  något hon är stolt över.

  – Det känns roligt att jag får chans att leda den här veckoturen och kanske hjälpa någon annan att hitta ut.

  Om man vill vandra i grupp rekommenderar jag STF eller Friluftsfrämjandet som har gruppvandringar. Eller dra ihop ett kompisgäng och ge er ut i närområdet tillsammans.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!