Inredningsdesignern Belinda tröttnade på konsumtionshysterin – sadlade om till florist med miljöfokus

Tulpaner, tulpaner och åter tulpaner. Vem behöver åka till Nederländerna för att njuta av ett fält fyllt med blommande tulpaner när man kan åka till Belinda Wigerfelt i skånska Billesholm?

Belinda ­Wigerfelt

Ålder: 46 år.
Familj: Maken ­Patricio Silva, 54, och barnen Diego, 14, och Miguel, 12.
Bor: Radhus i Helsingborg
Gör: Snittblomsodlare och florist.

Vanliga vita ‘Hakuun’ trängs med mer spektakulära sorter, som de rosa och orange franstulpanerna ‘Queensland’ och ‘Sensual Touch’. En lärka drillar över det intilliggande fältet och rapsen börjar bli gul.

Vi befinner oss på Belinda Wigerfelts snittblomsodling vid Folkets park i Billesholm, två mil öster om Helsingborg. I början av maj är det tulpanerna som dominerar.

– Jag har planterat 10 000 lökar. De flesta är tulpaner, som jag har 24 sorter av, men jag har även narcisser, allium och iris, berättar hon.

Mångfalden av tulpaner märks verkligen när man går ut i den 400 kvadratmeter stora odlingen som ligger intill den gamla folkparken. Besökaren möts av en palett av tulpaner i färgerna gult, blått, mörklila, orange, rosa och rött och här och var sticker gula och vita narcisser upp i odlingsbäddarna.

– Jag planterar tulpanerna tätt eftersom jag ska ha dem till snittblommor. Lika tätt som äggen i en äggkartong. Det gör att de får stöd av varandra och inte knäcks så lätt av blåst och regn.

Belinda Wigerfelt drabbades av klimatångest mitt i livet och sadlade då om till florist och blomsterodlare. Tidigare arbetade hon som inredningsdesigner och drev ett eget företag.

– Men jag fick nog. För ett par år sedan tyckte jag att konsumtionshysterin blev för mycket. Egentligen behöver de flesta av oss inte köpa fler prylar.

Inredningsdesignern Belinda tröttnade på konsumtionshysterin – sadlade om till florist med miljöfokus

Belinda tog ett drastiskt beslut. Hon bytte spår helt och bestämde sig för att satsa på blommor.

– Jag började med att utbilda mig till florist, men jag gick också en kurs i växtkunskap och när jag funderade på vad jag ville göra kom jag på att jag kunde kombinera floristutbildningen med intresset för odling, berättar hon.

Hennes engagemang för miljön gjorde också att hon från första början bestämde sig för att hon skulle odla sina blommor giftfritt på friland. Inspirationen har hon hämtat från den amerikanska rörelsen “slow flowers”, som sprids alltmer även här i Sverige.

– Det ska vara närodlade snittblommor som drivits upp småskaligt, hantverksmässigt och organiskt på friland. Man odlar blommorna efter deras naturliga blomningssäsong, säger Belinda som själv odlar först narcisser och tulpaner som sedan följs av ranunkler, sommarblommor, dahlior och prydnadspumpor.

Fram till för 30–40 år sedan fanns det en ganska omfattande produktion av snittblommor i Sverige, men den konkurrerades ut av billigare importerade blommor.

– Av alla snittblommor som säljs i Sverige är 80 procent importerade. Många har transporterats långa sträckor och man kan lätt föreställa sig vilken påverkan det har på klimatet, säger Belinda.

För några år sedan började hon med snittblomsodling i liten skala på en liten odlingslott. Hon märkte att intresset för hennes buketter med giftfritt odlade blommor var så stort att hon började leta efter lämplig mark.

Det hittade hon i Billesholm, där hon fick arrendera ett fält där hon har sin 400 kvadratmeter stora odling i långa blomsterbäddar. Odlingen är inhägnad med ett högt staket för att skydda framför allt tulpanerna från rådjur.

Inredningsdesignern Belinda tröttnade på konsumtionshysterin – sadlade om till florist med miljöfokus

Belinda fick tillgång till marken vid folkparken i oktober 2020. Redan första hösten planterade hon 10 000 vårlökar. Hon odlar i upphöjda bäddar med no dig-metoden, där man undviker att gräva i jorden och därmed skyddar de nyttiga mikroorganismerna.

– Det är ett perfekt läge här och jag har möjlighet att utöka odlingen med ytterligare 300 kvadratmeter om det skulle behövas, berättar hon.

I den gamla puben bredvid dansrotundan i Billesholms Folkets park har hon öppnat sin butik där hon bland annat säljer sina säsongsbetonade blomsterbuketter.

– Jag har även självplock av tulpaner i samband med tulpanens dag för frilandsodlade tulpaner, som firas den 15 maj.

När vi går mellan de färgprunkande odlingsbäddarna stannar Belinda upp, sätter sig på huk och granskar papegojtulpanen ‘Super ­Parrot’ som precis börjat blomma.

– Jag skördar tulpanerna med lökarna, berättar hon. Anledningen till att jag gör det är att de flesta av de nya tulpansorterna är så förädlade att de inte längre kan räknas som perenna. De blommar fint första året, men andra året blir de ofta mycket lägre och tredje året kommer kanske bara blad.

Inredningsdesignern Belinda tröttnade på konsumtionshysterin – sadlade om till florist med miljöfokus

All form av konstgödsel är förstås förbjuden i Belindas odling. Hon ger tulpanerna en dos benmjöl när hon planterar lökarna i odlingsbäddarna, som är uppbyggda av jord, kompostmaterial och kogödsel.

– Sedan får tulpanerna sköta sig själva fram till blomningen. Blir det en mycket torr vår kan man vara tvungen att stödvattna, men oftast är marken så fuktig efter vintern att lök-arna klarar sig.

Belinda strävar även efter att odla både tidiga och sena sorter så att hon har blommande tulpaner från april till slutet av maj.

– De tidigaste sorterna jag har är ‘Salmon Impression’, ‘Mondial’ och ‘Double Prince’. I maj blommar sorter som ‘La Belle Epoque’, ‘Maureen’, ‘Queensland’ och ‘Sensual Touch’.

Belinda fascineras av tulpan-ernas speciella skönhet. Till och med efter att de stått några dagar i en vas.

– Jag tycker nästan att de är som vackrast när de börjar sloka lite, säger hon med ett leende.

Inredningsdesignern Belinda tröttnade på konsumtionshysterin – sadlade om till florist med miljöfokus

Belindas bästa tulpantips

  • Pudra botten med benmjöl innan du stoppar ner tulpan­löken i jorden.
  • Plantera i en blandning av jord, kogödsel och kompostmaterial som löv.
  • Plantera lökarna på 10–15 centimeters djup.
  • Knipsa av blommorna när tulpanerna vissnat.
  • Låt bladen vissna ner så att näringen går tillbaka till ­lökarna om du vill att de ska blomma nästa vår.
  • Stödvattna om det är en mycket torr vår.
  • Samplantera gärna tulpaner med funkior. Lagom till att ­tulpanerna vissnar ner kommer funkiorna upp och täcker det vissna.
  • Skörda tulpanerna redan när de börjar få färg om du ska ha dem till snittblommor.
  • Ställ buketten svalt på natten för att få den att hålla längre.
  • Byt vatten i vasen varannan dag och snitta om blommorna. Om du får en bukett som slokar lite så behåll pappret runt det en timme och snitta om. Det gör ofta underverk.
Scroll to Top