Att bli miljonär kändes meningslöst – nu vill Elisabeth hjälpa andra kvinnor förbättra sin ekonomi

Hon blev miljonär strax efter att hon fyllt 31 år och dollarmiljonär fem år senare. Men trots att hon nått sina drömmål kände Elisabeth bara tomhet, inte lycka. Vändpunkten kom när hon började hjälpa andra kvinnor till inre och yttre rikedom.

Elisabeth Svensson

Ålder: 37 år.
Familj: Fästmannen Björn, 40, och de båda katterna Sally och Alice.
Bor: Radhus i Malmö.
Gör: Investerare och influencer.
Sociala medier: Driver bloggen Rikakvinnor.se och har Facebookgruppen Fearless Woman och Instagramkontot @rikakvinnor

På whiteboardtavlan i Elisabeth Svenssons arbetsrum i källaren har hon skrivit ner sina treårsmål.

Med rödlila, nästan självlysande bokstäver står det att hon vill driva en digital kurs i privatekonomi för kvinnor med över tusen deltagare.

– Jag har redan nått mitt mål när det gäller min egen ekonomi. Nu vill jag hjälpa andra kvinnor att bli mer ekonomiskt oberoende. Min kurs riktar sig enbart till dem som identifierar sig som kvinnor, säger hon.

Elisabeth Svensson är ekonomen, mångmiljonären och influencern som driver bloggen Rikakvinnor.se och som har tusentals följare på Facebook och Instagram.

Med envishet, vilja och en stor portion mod lyckades hon själv med målsättningen att tjäna ihop till sin första miljon strax efter att hon fyllt 31 år.

– Vilket grämde mig oerhört. Målet var ju att bli miljonär innan jag fyllt 30, säger hon med ett skratt. Men samma dag döpte jag om mitt kalkylark till “Nästa mål 2 miljoner till frihetsmaskinen” och det målet nådde jag mycket snabbare än jag trodde.

Enligt Elisabeth behöver man varken expertkunskap om aktier eller stort startkapital för att kunna spara ihop till en miljon. Alla kan göra det om man sparar smart.

– Men det handlar inte om att göra snabba klipp på börsen. Istället ska man vara långsiktig och spara i exempelvis en global och billig indexfond, gärna hållbar. Enligt forskningen är det den bästa sparformen.
Att tro att man ska kunna slå marknaden över tid är inte realistiskt. Endast sex av tusen investerare lyckas med det.

Bygga vinstmaskin

Enligt Elisabeth gäller det att bygga upp en vinstmaskin, ett sparande som växer med ränta på ränta utan att du själv behöver arbeta för det.

– I min kurs tar jag upp exemplet om farföräldrarna som sparar 100 kronor i månaden i en indexfond till sitt barnbarn. Om barnbarnet fortsätter med det från det att hen fyllt 18 år fram till 70 har sparkapitalet växt till 3,3 miljoner kronor.

Elisabeths eget intresse för pengar började redan när hon var liten. Hon kände tidigt att hon inte ville bli ekonomiskt beroende av andra.

– Jag började föra egen kassabok när jag var 12 år. Det var ungefär samtidigt som jag och en kompis började jobba extra åt hennes pappa som hade ett företag.

Pengarna Elisabeth tjänade sparade hon istället för att slösa bort dem på godis och kläder, vilket många andra kanske skulle ha gjort i hennes ålder.

– Jag tror att det delvis beror på att jag växte upp med missbruksproblem hemma. Det blev viktigt för mig att bli ekonomiskt självständig. Pengar fanns inte i överflöd hemma och det jag ville ha utöver det nödvändiga fick jag köpa själv.

En del av pengarna hon tjänade fick hon sin mamma att köpa H&M-aktier för.

– Jag visste inte vad jag skulle göra med dem och det var inte så många. Jag hade bara hört att aktier var ett bra sätt att bli rik på, säger hon med ett skratt.

Från det att hon var 14 år och tre år framåt jobbade hon på sommarloven med att samla skräp på stränderna i Malmö. Sommarjobbet gav 15 000–20 000 kronor per säsong. En del använde hon till att köpa det hon ville ha, men huvuddelen sparade hon.

– Jag kommer ihåg att jag köpte min första mobiltelefon för 2 500 kronor runt millennieskiftet. Min första dator kostade 15 000.

Att bli dollarmiljonär var en antiklimax – nu vill Elisabeth hjälpa andra kvinnor förbättra sin ekonomi
Elisabeth busar med katterna Sally och Alice som är hennes kompanjoner på hemmakontoret.

Alla ägg i en korg

Under åren när hon pluggade till civilekonom vid Lunds universitet, samtidigt som hon jobbade extra på en bank, vande hon sig vid en omkostnadsnivå på 13 000 kronor i månaden.

Den omkostnadsnivån fortsatte hon med även efter avslutade studier, då hon började tjäna betydligt mer. Resten sparade hon.

– Jag tyckte inte att jag försakade något. Jag gjorde samma saker som mina jämnåriga, med den skillnaden att jag inte hängde på krogen och beställde in dyra drinkar.

På den tiden investerade Elisabeth på börsen men, säger hon, utan att ha någon uttalad strategi. Men när hon var 26 bestämde hon sig för att bygga ett sparkapital för att nå ekonomisk frihet.

Det slutade i förskräckelse.

– Jag gjorde det klassiska misstaget att lägga alla ägg i samma korg. Jag satsade hela mitt sparkapital på 300 000 kronor i ett investmentbolag. Det lät som en trygg investering, men jag förstod mig inte på marknaden på den tiden och förlorade allt.

Elisabeth brände sig rejält på börsen och det var först 2015, efter att hon gått en utbildning i personlig utveckling och privatekonomi, som hon fick tillbaka självförtroendet.

– Det var då jag förstod vilka strategier jag skulle ha i mitt sparande. Strax därefter nåddes målet om den första efterlängtade miljonen.

Ekonomiskt fri

Det följdes av nya mål.

– Ett av mina mål var att bli ekonomiskt fri innan jag fyllt 40 år. Ekonomisk frihet innebär för mig att jag har tillräckligt med passiva inkomster – räntor, avkastning, värdestegring och så vidare – för att inte behöva ha ett lönearbete.

Nästa mål var att bli dollarmiljonär, alltså att ha närmare tio miljoner i sparkapital beroende på kronkursen. Elisabeth och hennes man beräknade att det var realistiskt att det skulle ske lagom till hennes 44-årsdag.

Det målet nåddes redan förra våren, åtta år tidigare än beräknat. Men istället för att känna lycka hamnade Elisabeth i ett känslotillstånd av total meningslöshet och tomhet. Och med det kom skammen över att må dåligt när allt egentligen var så bra.

– Det var en antiklimax, som om all luft gick ur mig. Allt kändes så meningslöst.

Det tog åtta månader, men förra hösten fick Elisabeth tillbaka livslusten.

– Jag började hjälpa andra kvinnor till ett rikare liv genom en digital kurs i personlig utveckling och privatekonomi. Att hjälpa andra att uppnå det jag har gjort, det kändes som ett nytt, betydelsefullt mål. Jag hoppas att jag kan göra skillnad för andra kvinnor, säger hon.

Elisabeth Svensson tipsar: Så sparar du dig till en bättre ekonomi

  • Gör av med mindre pengar än du tjänar. Jag rekommenderar att man sparar minst tio procent av lönen. Men alla kan sätta undan åtminstone 100 kronor och även det växer på lång sikt.
  • Spara överskottet i en global, helst hållbar, indexfond med låga avgifter. Historiskt sett fördubblas pengar på börsen ungefär vart tionde år och det är svårt för en enskild investerare att slå index.
  • Återinvestera räntor och utdelningar. 100 sparade kronor i månaden i en indexfond blir 3,3 miljoner kronor på 70 år.
  • Var långsiktig i ditt sparande. (Enligt forskningen vinner sköldpaddan före haren på börsen.) Undvik att försöka göra snabba klipp och logga inte in på ditt konto mer än högst en gång i månaden.
  • Sprid riskerna genom att inte lägga alla ägg i samma korg.
Scroll to Top