Börje Salming har gått bort – läs HJ:s sista intervju med hockeylegendaren

Ishockeylegendaren Börje Salming har gått bort, 71 år gammal. I somras diagnosticerades han med sjukdomen ALS. Hemmets Journal mötte Börje och hans fru Pia i mars i år.

Det är en gråmild vinterdag i Nacka strand i Stockholm. Högst upp i ett rött tegelhus bor Börje Salming och hustrun Pia i en nybyggd trerumslägenhet. Båda är inredningsintresserade och det märks på den smakfulla och minimalistiska inredningen med designermöbler.

Det är fönster från golv till tak. Lägenheten badar i ett skönt ljus och har en hänförande utsikt ut över Saltsjön och Stockholms inlopp. Om somrarna planterar Börje blommor och grönsaker ute i de nu vilande pallkragarna på den gigantiska takterrassen.

– Jag har vad man kallar gröna fingrar, medan Pia alltid glömmer att vattna, säger Börje och ler mot sin fru.

Hon var tidigare frisör men är nybakad polis och håller som bäst på att packa ihop sina pinaler för att ge sig ut på jobb, eller “i krig”, som Börje säger. Börje påminner henne ömsint om allt hon måste komma ihåg att ta med sig mobiler, nycklar … och Pia ler varmt tillbaka.

– Han är så söt Börje, men jag känner mig som 5 år.

Paret träffades på en partybåt en sen sommarnatt 2005. Fotbollsspelaren Thomas Brolins krog Undici firade fem år och båda var inbjudna. I en bar spanade Pia in Börje och insisterade på att få bjuda honom på en öl. Börje sa att han ville bjuda men Pia stod på sig.

Efteråt dansade de hela natten och bytte telefonnummer. Pia minns att hon föll för Börjes manliga och lite hårda utseende, en lång vältränad man med grova händer. Börje å sin sida föll för Pias skönhet och för hennes klingande skratt.

– Pia är alltid så glad. Man hör hennes skratt på långt håll och då vet man var hon är.

Paret vigdes på en strand vid Krusenbergs herrgård i Uppsala i juni 2016, inför släkt och nära vänner. Pias döttrar Sara och Lisa, var tärnor och Börjes storebror Stig bestman.

Börje Salming:
Börje bredvid pappa Erling på en familjebild som togs strax innan pappan dog. Till höger Börjes bror Stig och mamma Karin.
Foto: Privat

Kände sig dålig

En kort tid senare åkte paret på smekmånad till Seychellerna i Indiska oceanen. De åt och drack gott och hade det allmänt härligt. Men det hade också kunnat bli slutet på en vacker historia. För under en joggingtur med Pia kände Börje sig dålig. Han drabbades av, vad han upplevde som, halsbränna och var tvungen att avbryta träningspasset. Börje trodde det var magbesvär.

Väl hemma i Sverige kom halsbrännan tillbaka när Börje tränade och han kontaktade sin ­läkare, som skrev ut magmedicin. Men när tabletterna inte hjälpte sa ­läkaren bara:

“Åk in till akuten nu! Gör inget annat.”

Börje förstod allvaret och tog sig till Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. Det kan ha räddat hans liv. För väl där konstaterades dålig syresättning i blodet och han blev inlagd direkt.

För Börje kom det som en chock. Från att inte ha förstått att något kunde vara fel, till att nu få höra att han var hjärtsjuk och eventuellt behövde genomgå en ballongsprängning.

– Det var bara att acceptera läget och förlita mig till att jag var på rätt plats och att allt skulle gå bra, säger han.

Dagen efter konstaterades att Börjes största kranskärl var igentäppt, något som med stor sannolikhet skulle ha utlöst en hjärtinfarkt om han inte sökt vård. Han genomgick därför en ballongvidgning och fick i vaket tillstånd följa hela proceduren.

Börje berättar hur en läkare på en monitor leende visade honom kärlet som stoppade upp blodet och sedan blinkade och sa: “Det här fixar vi nu på en gång.” Efteråt kunde han se hur kärlet var rensat och hur blodet nu passerade fritt förbi.

– Den stunden glömmer jag aldrig. Det jag gick igenom den dagen förändrade mig.

Börje Salming:
Börje med dottern Bianca som är friidrottsstjärna. Här vid en tävling 2017.
Foto: TT

Män gråter inte

Börje känns mjuk och har lätt för att sätta ord på sina känslor. Han kan idag även gråta öppet. Men så har det inte varit tidigare. Som liten pojke hemma i Kiruna på 50-talet fick Börje snabbt lära sig att riktiga män inte gråter. Börjes farfar Anders var en hård man med tolv barn som inte tolererade något gnäll.

– Om vi barn hade bråkat, sa han bara att det inte var något att gråta över. “Lägg av och hjälp till här i stället.” När det hände något gick jag i stället undan och grät. Jag visade inte någon att jag var ledsen och så har jag gjort i hela mitt liv.

Någon pappa hade Börje inte att ty sig till. Han dog tragiskt i en olycka i LKAB:s Kirunagruva en vårdag 1957, när Börje var 5 år gammal.

– Pappa fastnade med sin rock i ett transportband och klämdes ihjäl. Det sa bara pang och han krossade tinningen. Det var över på någon minut och han dog direkt, berättar Börje med sorg i rösten.

Börje förstod inte riktigt vad som hänt. Inte ens att det var hans pappa som låg där i den öppna kistan på gården, dit bygdens invånare kom för att ta farväl.

– Nej, vi barn lekte bara runt omkring.

Börje, som ännu inte gick i skolan, blev skickad ett år till sin mormor Edla och morfar Fredrik i Murjek i Jokkmokks kommun för att hans mamma skulle komma på fötter igen. Den fyra år äldre brodern Stig blev kvar hemma, eftersom han gick i skolan. När Börje var 7 år återvände han hem för att börja i första klass.

Börje Salming:

Oräkneliga skador

Hockeyrinken hemma i Kiruna blev tidigt Börjes andra hem och hans tillflyktsort.

– Jag blev nog ganska hård av att inte ha någon pappa. Mina kompisar hade sina föräldrar där, men jag hade ingen. Mamma hade inte tid att komma på träningar. Hon hade fullt upp där hemma och var tvungen att börja jobba på ett kafé för att försörja oss.

Den hårda attityden tog Börje med sig hela vägen över till Kanada, när han som 22-åring värvades till Toronto Maple Leafs i NHL, världens tuffaste hockeyliga.

Han har fått en skridsko i ansiktet, som orsakade över 300 stygn, brutit näsbenet fem gånger, fått lika många tänder utslagna, sytt hundratals stygn på hakan, ögonbrynen och i pannan. Fått så många hjärnskakningar att han tappat räkningen, brutit fyra fingrar och fått en lunga punkterad efter ett slagskott.

Det värsta var när han fick en klubbspets i ögat. Det kändes som en explosion i huvudet och Börje var säker på att ögongloben hade lossnat ur huvudet. Börje förlorade 50 procent av synen på högerögat men skadorna hindrade honom inte från att fortsätta spela.

– Det var bara att spotta ut tänderna som lossnat och fortsätta bita ihop.

Först i vuxen ålder gick Börje till en psykolog och grät i en vecka. Nu kan han gråta för en film, eller för vad som helst och han tycker det är skönt.

–Jag har blivit mycket känsligare med åren. Man behöver inte vara så där hård.

Börje Salming somnade in den 24 november 2022, bekräftar hans tidigare hockeyklubb Toronto Maple Leafs. Börje Salming gick ut med sin ALS-diagnos i augusti i år och hans tillstånd försämrades snabbt under hösten.

Börje Salming blev 71 år gammal.

Scroll to Top