18-årige Malte odlade sticklingar för välgörenhet – drog in 78 000

När Malte Haudrum Christensen förlorade sin farmor i cancer ville han bidra till forskningen om den hemska sjukdomen. Hans farmor hade lärt honom att ta sticklingar av växter och han fick snilleblixten att sälja sticklingarna för att dra in pengar.

När Malte var liten såg han ibland andra barn som samlade in pengar till cancergalan på tv.

– Då tänkte jag alltid: Åh, om det bara hade varit jag som kunde samla in så mycket pengar, minns den idag 18-årige Malte Haudrum Christensen.

Ofta funderade han på om det fanns något han kunde göra, något som han kunde sälja vidare för att samla in pengar till ett gott ändamål. Men det var först för ett år sedan som svaret kom.

– Min farmor blev väldigt sjuk julen 2020 och månaderna efter gick det utför med hälsan. Hon som vi alla beundrade och som alltid hade varit så frisk och så stark.

Fyra år tidigare hade Maltes farmor opererat bort ett bröst på grund av cancer och om det sa hon bara: “Det ska jag ju ändå inte använda mer.” Och när cancern spred sig till underlivet 2020 sa hon: “Så kan det gå.”

– Jag hoppades hela tiden att hon skulle klara det, men i februari 2021 ringde de hemifrån och sa att nu finns inte farmor mer, berättar Malte som för närvarande studerar och bor i Odense.

– Jag blev så chockad, minns han.

Farmors skvallerreva

Hemma i Bryrup hälsade Malte på sin farfar och där fick han syn på det som skulle kickstarta hans insamling: farmors gamla skvallerreva.

Skvallerrevan är en grön krukväxt som får rosa blomblad och som har fördelen att den är lätt att ta sticklingar av. Malte visste precis hur man skulle göra, för det hade hans farmor visat honom.

– När jag var liten önskade jag mig ett drivhus, blomfrön, blomlådor och en spade till min födelsedag. Och det fick jag av farmor, som sedan hjälpte mig med att även odla potatis och plantera vårlök. Men hon visade mig också hur man kan ta sticklingar av krukväxter, som skvallerrevan, minns Malte.

Man kan nämligen bryta av en liten stjälk av plantan och sätta den i vatten och när den har utvecklat rötter är det bara att plantera den i en liten kruka med jord.

– Jag tog tre sticklingar av farmors skvallerreva och så började jag planera en insamling. Det var mitt under coronapandemin och jag satt ändå bara hemma och hade tråkigt och saknade min farmor, utan vänner att prata med eller få en tröstande kram av. Jag behövde något att syssla med och så kom jag på det här. Jag tänkte att om jag sålde sticklingarna till folk så skulle de ha ett levande minne av att de har stöttat en god sak och ett minne av en som har kämpat mot cancer, berättar han.

– Men mest av allt var sticklingarna ett sätt för mig att minnas min farmor.

Malte hade även en aloe vera-planta och en parasollpilea, som är mer känd under smeknamnet elefantöra, och Maltes moster, som kommer från Thailand, hade en thailändsk lyckoplanta som inte går att köpa i Danmark. Den tog Malte också sticklingar av och numera finns den exotiska plantan i flera danska hem.

18-årige Malte odlade sticklingar för välgörenhet – drog in 78 000
Malte fick hjälp av Knæk Cancer-organisationen att göra små flaggor med deras logga som han satte ner i krukorna med sticklingarna han sålde.

Ryktet spreds snabbt

Först delade Malte ett inlägg på sin egen Facebookprofil och i gruppen “Det händer i Bryrup”. Maltes vänner i hemstaden kom alla och köpte sticklingar av honom för cirka 40 danska kronor per styck, men inlägget spreds snabbt på Facebook och trots att Malte höjde priset till 50–80 danska kronor per stickling kom folk och köpte sticklingar för att stötta projektet.

– Jag började få fler och fler följare på Instagram och fick massor av gulliga kommentarer. Folk kom förbi och gav mig gamla växter som jag kunde göra nya sticklingar av, minns han tacksamt.

Med hjälp av Maltes sociala nätverk fick växterna stor geografisk spridning.

– Min moster tog med sig växter till Kolding och min mamma sålde dem i Bryrup. Och min mormor i Silkeborg, min syster i Esbjerg och vår vän Anja i Bredstrup tog alla med sig växter som de sålde. Själv sålde jag växter hemma i min lägenhet i Odense, säger han.

Drog in nästan 78 000

Det blev ordentlig fart på beställningarna när Malte dök upp i såväl lokaltidningen som lokal-tv och tv-programmet Go’ morgen Danmark, och vid flera tillfällen fick han meddela att alla sticklingar tyvärr var slutsålda.

Innan han visste riktigt hur det gått till hade Malte sålt nästan 1 000 plantor.

– Det gav mig en kick att se hur mycket insamlingsbeloppet ökade varje gång någon kom och köpte några sticklingar. Det gav mig också självförtroende efter att under flera år ha varit en rätt så osäker tonåring, säger han.

– Det var en man från Själland som donerade 5 000 danska kronor för att stötta projektet och en annan man gav mig 10 danska kronor per såld stickling, vilket gav nästan 10 000 danska kronor, säger Malte tacksamt.

Idag har Malte avslutat sitt projekt, som resulterade i nästan 1 000 sålda sticklingar och hela 77 562 danska kronor till organisationen Knæk Cancer.

– Jag var nog lite trött på att ständigt pendla mellan Bryrup och Odense med 20 plantor i en Ikeakasse, erkänner han.

I gengäld riktade Knæk Cancer ett särskilt tack till 18-åringen. När den stora cancergalan gick av stapeln i Köpenhamn skickade de honom två biljetter så att han och hans syster kunde komma och sitta i publiken.

– Det var en fantastisk upplevelse och ett väldigt fint sätt att avsluta mitt äventyr.

Även om Malte har valt att avsluta sin insamling är han inte helt säker på att växterna är ett avslutat kapitel.

– Jag har tankar på att kanske öppna en blomsteraffär i framtiden, säger han drömmande.

Scroll to Top