Christina Schollin: “Det är roligt att komma tillbaka dit allt en gång började”

Julen står för dörren, vilket betyder tid och avkoppling med familjen för Christina Schollin. Och i år är det extra viktigt att få återsamlas efter pandemin. Vi mötte den folkkära skådespelerskan i ett samtal om glädjen i livet.

Christina Schollin

Ålder: 83 år.
Bor: I hus på Norra Lagnö i Stockholms skärgård. ­Semesterbostad i Nerja i Spanien.
Familj: Maken Hans Wahlgren, barnen Peter, Niclas, Pernilla och Linus, nio barnbarn.
Gör: Skådespelerska.
Aktuell: Bland annat i Macbeth på Dramaten. 

Skådespelerskan Christina Schollin riktigt strålar och pratar engagerat om allt roligt hon har för sig. Hon har gått och blivit influencer med närmare 100 000 följare på Instagram, reser fram och tillbaka till huset i Spanien och ska snart spela i Shakespeares bloddrypande Macbeth på Dramaten.

– Det är ganska fantastiskt, jag står på Dramatens stora scen för första gången på 25 år! Det är jätteroligt att komma tillbaka dit där allt en gång började 1958.

Rollen var inget Christina hade räknat med men hon säger att man får vara öppen för vad som händer i livet och ta vara på de chanser som är roliga och utvecklande.

– Vi kan utvecklas och lära oss nya saker hela livet! Jag är inte pensionär utan passionär. Jag ägnar mig åt mina passioner.

Repetitionerna pågår just nu för fullt, vilket håller kroppen och knoppen i gång. Men Christina är också noggrann med att finna tid för återhämtning.

– Det finns ett härligt uttryck som säger att man måste sätta sig ner och invänta sin själ. Det är fint. Man får inte stressa, det är livsfarligt.

Bäst kopplar Christina av när hon är i Nerja på spanska Solkusten.

– I Spanien laddar jag batterierna. Där tar jag mig tid att bara stressa av, vila och njuta av tillvaron.

Christina Schollin:
Jullunch med hela stora familjen Wahlgren.

Njuter av livet

Christina och Hans började längta efter ett andra hem i solen för många år sedan och förälskade sig i staden Nerja, där hennes bror och svägerska redan hade hus. År 2000 hittade de det stora radhuset med en liten trädgård, där bougainvillean blommar och där hon kan plocka sin egen apelsin, citron och mango. Där har paret också mängder med vänner.

– Vi åker iväg till restauranger vid havet och äter nyfångad fisk. Man njuter av livet på ett helt annat sätt. Det är så lättsamt och man behöver inte bjuda med folk långt i förväg utan man tar dagen som den kommer. Det finns inga tider att passa och det tycker jag är så skönt. Då rinner all stress av mig, säger hon.

Ibland behöver Christina också bara tid för sig själv, sitta och jobba eller prata med sina älskade barnbarn på Facetime. Nio barnbarn har det blivit, där dottern Pernilla Wahlgrens barn, artisten Benjamin Ingrosso och influencern Bianca Ingrosso, är de mest kända. Christina är stolt över dem alla och tycker det är fantastiskt att följa deras framgångar.

– Jag är lycklig när jag vet att mina barn och barnbarn har det bra och att de har funnit en harmoni i tillvaron, säger hon.

Familjen betyder allt för Christina. I april firade hon och maken Hans 64 år tillsammans, något Christina uppmärksammade på Instagram.

“Det är stort, mäktigt och fantastiskt att tänka på vad vi har skapat tillsammans: Jag känner mig sprängfylld av kärlek till dig Hans, till alla våra barn som är frukten av vår kärlek och till LIVET som har låtit oss leva vårt liv tillsammans under så många år. TACK.”

Jag läser upp det för Christina igen.

– Men oj, vad fint. Skrev jag detta? Men så är det ju. Vi har så himla mycket att vara tacksamma för, säger hon.

Christina Schollin:
Christina bakar med yngsta barnbarnet Hugo.

Tomten går fel

Snart står julen för dörren och det ser Christina fram emot, eftersom det betyder tid och avkoppling med hela familjen samlad. Dagen börjar alltid med att de uppvaktar Pernilla Wahlgren, som fyller år på julafton. Sedan är det obligatorisk tittning på Kalle Anka och hans vänner, eftersom Hans pappa, skådespelaren Ivar Wahlgren gör rösten åt den italienske restaurangägaren i Lady och Lufsen.

Sedan vankas det en jullunch som alla har hjälpt till att förbereda. Pernilla brukar stå för italienska charkuterier, medan Christina gör julskinkan och sin egen julbordsfavorit Janssons frestelse. När barnen och barnbarnen var små bakade hon alltid pepparkakor, lussekatter och knäck men inte nu längre. Däremot fortsätter tomten att komma år efter år.

– Tomten går alltid fel och då går alla fram till fönstret och bankar så att han vet var han ska, skrattar Christina.

Julafton betyder såklart också mycket sång och musik för den musikaliska familjen. Var de ska vara i år är inte helt spikat. Antingen blir det hemma hos Christina och Hans i Björkhaga, hemma hos Pernilla Wahlgren på Lidingö, eller i huset i Spanien.

– Vi har inte bestämt det än. Men det viktigaste är att vi är tillsammans allihop. Julen är traditionernas tradition och känns extra viktig nu efter pandemin då vi alla inte kunde samlas.

På annandagen fyller Christina dessutom 84 år.

– Då kommer vi äta middag ihop. Men så viktig är inte min födelsedag. Jag är van att den kommer lite i skymundan. Den blir vad den blir, säger hon och ler.

Scroll to Top