• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Barndiabetesfonden fick över 30 donationer – tack vare Andrés köksbord

  Andrés, som hade problem att bli av med sitt köksbord, fick en lysande idé. Den som swishade pengar till forskning om barndiabetes skulle få bordet gratis. Många skänkte pengar – men ingen verkade vilja ha bordet ...

  Barndiabetesfonden fick över 30 donationer – tack vare Andrés köksbord
  Andrés med sonen Emilio, som drabbades av diabetes när han var 4 år.

  Den här solskens-historien började när Andrés Kauder skulle fräscha upp sitt kök i lägenheten hemma i Skövde. I samband med det skulle han göra sig av med sitt gamla köks-bord i ek med sex tillhörande stolar.

  – Jag tänkte först sälja det och lade ut en annons på Blocket. Men det dröjde och dröjde, berättar Andrés.

  Det fanns spekulanter som ringde upp honom, men det drog ut på tiden och ingenting hände. Han sänkte priset, men det var samma visa. En del skrev att de var intresserade men begärde att han skulle komma och leverera bordet.

  – Till slut tröttnade jag och bestämde mig för att skänka bort bordet för att bli av med det.

  Det var då han kom på att han inte bara skulle lägga in ett inlägg på Facebooks köp- och säljsida. Han lade också in en twist om att den som ville ha bordet skulle swisha valfri summa till Barndiabetesfonden.

  – Jag vet att det annars inte är så enkelt att skänka bort saker som man tror. På det här sättet fick jag människor att haja till och tänka efter.

  Köksbordet som gav Barndiabetesfonden ett tillskott på flera tusen kronor.

  Ingen dans på rosor

  Att Andrés valde Barndiabetes-fonden var självklart. Hans 9-årige son Emilio drabbades av typ 1-diabetes när han var 4 år och Andrés vet vilka prövningar diabetessjuka barn och deras föräldrar går igenom.

  – Det är verkligen ingen dans på rosor. Barnen kan i och för sig leva ganska normalt. Det är vi föräldrar som får gå upp på natten när blodsockerlarmen går och ge insulin, berättar Andrés.

  Under de fem år som hans son kämpat med sjukdomen har Andrés fått en insikt som han hoppas att andra föräldrar och deras barn ska slippa i framtiden.

  – Innan Emilio drabbades hade jag bara hört talas om barndiabetes men visste inte vad det innebar. Min dröm är att man kommer på ett botemedel, men då behövs mer forskning. Därför är det viktigt att man stöttar Barndiabetesfonden.

  Gensvaret på hans inlägg blev mycket större och ett helt annat än han väntat sig.

  – Sammanlagt 33 personer swishade pengar till Barndiabetesfonden. Det var allt från några tior upp till 500 kronor. Nästan ingen som skänkte pengar var intresserad av bordet utan ville bara stötta forskningen om barndiabetes.

  Länge verkade det som om han trots allt inte skulle bli av med sitt gamla bord.

  – Men efter en vecka kom en av givarna och hämtade det. Annars hade jag kanske kunnat använda det för att samla in mer pengar till Barndiabetesfonden, säger han med ett leende.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!