Sanna Nielsen: “Livet förändrades på en sekund”

Nu har Sanna Nielsen blivit mamma för första gången. I slutet av oktober fick Sanna och hennes Joakim en son. – Livet förändrades på en sekund och vi njuter av varje ögonblick, skriver Sanna på Instagram. Det blir en alldeles särskild jul för den lilla familjen. Men först ska Sanna ut på turné!

Sanna Nielsen

Ålder: Fyller 37 år den 27 november.
Familj: Sambon Joakim Ramsell, nyfödd son, mamma, pappa, tre syskon.
Bor: I en villa söder om Stockholm.
Aktuell med: Julshowen Min Sanna jul – som är på turné runt om i Sverige mellan den 19 november och 22 december. Hon firar 25 år som artist och bjuder på flera stora hits från karriärens gång.

I slutet av maj – närmare bestämt på den passande mors dag – avslöjade Sanna Nielsen att hon skulle bli mamma för första gången.

“Så många fina äventyr jag har fått uppleva och har framför mig, men det absolut finaste äventyret är att jag kommer få bli mamma till vårt lilla mirakel”, skrev artiststjärnan på sin Instagram.

Några veckor senare stod hon på scenen som omåttligt populär programledare för Allsång på Skansen – sjätte sommaren i följd.

Med en alltmer växande kula på magen hade det knappast gått att dölja vad som väntade.

– Haha, men det fungerade jättebra att ha en liten sidekick med mig. Vi har fått fantastiskt mycket kärlek och positiv energi från massor av människor som hört av sig. Och graviditeten flöt på väldigt bra, berättar Sanna.

Söndagen den 24 oktober fick så Sanna och hennes Joakim en fin liten gosse.

– Denna lilla hand. Tack för att jag får hålla i den och för att jag får följa dig genom din resa i livet, skrev Sanna på Instagram bredvid en svartvit bild på sonens hand som håller i hennes finger.

– Livet förändrades på en sekund när du kom till oss och vi njuter av varje ögonblick, skriver Sanna och tackar barnmorskorna som hjälpte henne till en fantastisk förlossning.

Sanna hyllar också sin sambo Joakim Ramsell i Instagraminlägget:

– Jocke, vilken resa vi får uppleva och jag är så lycklig att jag får dela den med dig.

Sanna avslöjar inte sonens namn men avslutar kärleksfullt:

– Vår älskade lille kille. Välkommen till världen. Mamma och pappa älskar dig så mycket.

Sanna Nielsen:
Sanna avslöjade på Instagram att hon och Joakim fått en son.

Känns lite overkligt

Sanna firar i år 25-årsjubileum som artist – hon var bara 11 år när låten Till en fågel tog sig in på Svensktoppens andra plats. När den klättrade högst upp veckan därpå blev hon den yngsta svenskan någonsin som legat etta på Svensktoppen.

Ett annat jubileum är att det var 20 år sedan Sanna gjorde sin första julturné – då tillsammans med Christer Sjögren, Sten Nilsson och Charlotte Perrelli.

Nu drar hon runt på vägarna med den egna julshowen Min Sanna jul.

– Jag vet att turnéerna framöver kommer bli annorlunda på många sätt, både spännande och roligt. Ibland är det fortfarande lite svårt att greppa det här med den nya rollen som förälder. Det känns lite overkligt.

Då är det givetvis en stor fördel att den hon delar rollen med är den hon oftast jobbar med. Sanna och sambon Joakim Ramsell blev ett par 2008, då gitarristen – precis som nu – var kapellmästare på hennes turné.

Sanna turnerar före jul

För två år sedan bytte de ut lägenheten i Årsta mot ett hus i södra Stockholm – och det betydligt större utrymmet kommer väl till pass.

– Jag har längtat länge efter att bli mamma och så helt plötsligt är vi där. Men jag har verkligen ingen aning om hur jag kommer att vara som förälder. Kärleksfull hoppas och tror jag. Antar att det bara är att hänga med på resan, för nu är den i full gång.

Gissa om den julälskande Sanna tycker om att få handla klappar även till familjens nykomling.

Men det gäller att hinna i tid. Inte alltid så enkelt när man är i väg på turné från mitten av november till dan före dan före dopparedagen, 22 december.

Ute i extremt god tid, är Sanna däremot alltid när det gäller att sjunga julsånger.

– Jag brukar börja redan i juli månad, så det blir jul i juli, haha. En del kanske tycker att det är konstigt, men jag är så van vid det här laget. Det krävs ju lite tid i förberedelser inför en julshow, bland annat att välja ut vilka låtar jag ska ha med.

En av hennes största favoriter är Jul, jul strålande jul.

– Den sjöng vi alltid i vår kör när jag växte upp och det var så underbart stämningsfullt. Den är självklar att ha med i listan, utan att ens behöva fundera.

Sanna Nielsen:
Sanna och Joakim arbetar ofta tillsammans.
Foto: TT

Gör mormors köttbullar

För att inte behöva stressa för mycket på slutet brukar Sanna baka lussebullar långt i förväg. I år knådades deg i slutet av september.

Eget julgodis och köttbullar till julafton vankas det också i det Nielsenska och Ramsellska köket.

– Joakim är normalt sett mycket bättre än jag på att laga mat och det överlåter jag gärna till honom. Men just mormors recept på köttbullar vill jag gärna laga. Då blir jag nostalgisk och påminns om tiden då hon och morfar levde. Som liten var jag ofta hemma hos dem i Norra Ryd, i Småland.

Sanna är väldigt familjekär och hoppas att de nära kan samlas på ett annat sätt än i fjol. Då var hon och sambon ensamma i sitt hus – och fick på grund av pandemin prata med släkten via Facetime.

– Men vi hade en härlig och minnesvärd dag ändå.

Julen är en viktig och inte minst skön högtid för henne.

– Det har ofta varit mycket jobb innan och man får tid att verkligen ta det lugnt. På juldagarna vill jag slippa stress och bara njuta med familjen. Äta gott, umgås och ha det bra.

Julen är egentligen den enda tiden på året som Sanna och Joakim lyssnar på musik hemma tillsammans på fritiden.

– Musiken är ju en väldigt stor del av våra liv, men vi lyssnar så gott som aldrig ihop när vi är lediga. Om det inte gäller just jullåtar, för det blir det en hel del av. Det finns så många fina och man kommer i en härligt skön stämning.

200 miljoner tittare

Sanna kommer även att bjuda på egna hits i sin julshow. Garanterat flera från de sju tillfällen som hon tävlat i Melodifestivalen – och nått finalen varje gång. År 2014 blev det seger med Undo – som också nådde så högt upp som trea i Eurovision Song Contest.

Gissa om det var lite pirrigt och nervöst att uppträda i den tävlingen.

– Min sambo var med bakom scenen och följde mig en bit på väg upp mot scenen med orden: “Försök att njuta, tänk inte på att det är över 200 miljoner tv-tittare.”

Haha, det gjorde mig inte mindre lugn i det läget kan jag säga.

Trots den stora framgången hade hon inga större planer för en internationell karriär.

– När jag var runt 16–17 år hoppades jag slå igenom i USA – men jag har nog ändå alltid känt att jag vill fokusera på Sverige. Om man ska göra karriär i andra länder måste man resa mycket – och man får ingenting gratis. Det är ett tufft jobb som ligger bakom.

Att hålla sig aktuell och populär i två och ett halvt decennium som Sanna gjort är det långt från alla artister som klarar.

– Jag är superstolt över framgångarna och att jag kunnat hålla på så länge – jag hoppas på minst lika många år till i branschen. En förklaring är nog att jag testat på många olika saker och vågat utmana mig själv. Om någon hade sagt för tio år sedan att jag skulle vara programledare för Allsång på Skansen sex somrar i rad – och fler blir det ju – hade jag nog inte trott ett dugg på personen.

Nästa år tangerar hon Anders Lundins sju år – och är därmed på delad tredje plats efter Bosse Larsson och Lasse Berghagen vad gäller antal år att leda programmet.

– Jag älskar verkligen att stå på Sollidenscenen och möta den alltid fantastiska publiken där.

Men nu är det julshowen som gäller – och sedan en välbehövlig ledighet.

Sanna har ju en ny liten familjemedlem att ta hand om – och börjar därmed ett nytt, spännande kapitel i livet. Ett kapitel hon har sett fram emot länge!

Scroll to Top