• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bröllop i de fina kretsarna - från John F Kennedy till lady Diana

  Visste du att John F Kennedy hade hela 1200 gäster på sitt bröllop? Och kommer du ihåg när lady Diana och prins Charles skred nerför altaret? Titta på bilderna för en härlig tillbakablick!

  Bröllop i de fina kretsarna - från John F Kennedy till lady Diana

  Med 1200 gäster…

  Bild 1287161

  John F Kennedy fick sin Jaqueline den 12 september 1953.

  Årets stora societetsbröllop sas det när John F Kennedy, 36 år och medlem av den berömda Kennyklanen den 12 september 1953 gifte sig med den 24-åriga Jaqueline Bouvier, vars familj tillhörde New York-societeten.

  1200 gäster var inbjudna till mottagningen utomhus efter vigseln i Rhode Island i USA. Men ingen kunde ännu ana att brudgummen åtta år senare skulle bli USA:s 35.e president och hans vackra Jacqueline en mycket omskriven presidenthustru och stilikon.

  Men det var också många tragedier som väntade paret som gifte sig den soliga septemberdagen. Brudgummen skulle visa sig vara notoriskt otrogen och de miste två av sina fyra barn vid födseln. Sonen Patrick dog, två dagar gammal, bara några månader innan händelsen som chockade en hel värld inträffade.

  John F Kennedy sköts tills döds i en öppen bil när han den 22 november 1963 färdades genom Dallas, Texas.

  Jacqueline Kennedy dog av cancer 1994. Hon hade 1969 gift om sig med den stenrike grekiske skeppsredaren Ari Onassis. Sonen John-John dog tillsammans med sin hustru och svägerska i en flygolycka där han själv satt vid spakarna 1999, 38 år gammal. Han var på väg till en kusins bröllop på ön Matha's Vineyard, alldeles i närheten av den plats där hans föräldrar gifte sig.

   

  Ett olyckligt par – och ett lyckligt

  Bild 1287162

  Prinsessan Diana och prins Charles gifte sig den 29 juli 1981. För några år sedan var det prins William och Kates tur, närmare bestämt den 29 april 2011.

  – Än ni förälskade, frågade en djärv medlem av pressen när Englands prins Charles och lady Diana eklaterade sin förlovning.

  – Ja, det är väl klart, sa den 19-åriga Diana Spencer med strålande ögon, medan fästmannen skruvade på sig och undvek frågan.

  – Vad nu kärlek är, var hans kryptiska svar.

  Åjo, det visste han nog – det var bara det att flickan inte var den rätta och att han redan då sedan länge var förälskad i den Camilla som idag är hans hustru.

  Ja, bilden till vänster borde ha fått varningsklockorna att dåna. Det nygifta paret tittar åt var sitt håll när de lämnade Sankt Paulskatedralen efter bröllopet den 29 juli 1981.

  Vi vet hur det slutade, det blev skilsmässa och 1997 dog lady Diana i en tragisk bilolycka i Paris.

  Men idag lyser lyckan över prins William, äldste son i det olyckliga äktenskapet mellan Charles och Diana. Den 29 april 2011 gifte han sig med sin gamla skolkamrat Kate. Ett par som, precis som sig bör, inte kunde låta bli att titta på varandra när de steg ut från Westminster Abbey i London. Idag har de två barn, George och Charlotte, som är hela Englands älsklingar.

   

  Ingen shah – men en prins

  Bild 1287163

  Prinsessan Birgitta gifte sig med prins Johann Georg von Hohenzollern den 25 maj 1961.

  Hon var först ut bland Hagaprinsessorna, prinsessan Birgitta var bara 24 år när hon gifte sig med sin tyske prins Johann Georg von Hohenzollern. Fast han var inte den förste som friade…

  – Nej, det blir inget med det, olikheterna är för stora sa dock farfar, kung Gustaf VI Adolf, när den 18 år äldre shahen av Iran anhöll om Birgittas hand.

  Att farfar får bestämma en sådan sak kan förstås tyckas mossigt, men det var nog utan tvekan ett klokt beslut. Vem vet vad som väntat Birgitta om hon gift sig med shahen?

  Själv lär hon mest ha tyckt att han var lite väl kort i rocken.

  Det blev alltså istället en prins von Hohenzollern och hon var därmed den enda av sina syskon som gifte sig med en kunglighet. Bröllopet blev mycket omskrivet och det fanns förmodligen inte en enda ung flicka i Sverige som inte suckade hänfört vid åsynen av den blonde tyske prinsen.

  Det blev först borgerlig vigsel på Stockholms slott den 25 maj 1961 och sedan kyrklig vigsel i tyska Sigmaringen fem dagar senare.

  Paret bosatte sig sedan i Tyskland och fick tre barn. Hansi lärde sig för övrigt utmärkt svenska. Han dog, 83 år gammal, den 2 mars i år – samma dag som prins Oscar föddes - men han och Birgitta hade då redan under många år levt separerade, han i Tyskland, hon på Mallorca.

   

  Bruden var hela 29…

  Bild 1287164

  Prinsessan Margaretha och engelmannen John Ambler gifte sig den 30 juni 1964.

  – Nu slipper hon glasberget, viskades det på fullt allvar när kungens äldsta syster Margaretha den 30 juni 1964 gifte sig med John Ambler i Gärdslösa kyrka på Öland. Hennes ålder? 29 år…

  – Ett lite enklare bröllop, sades det också fast nog jublades det på hela Öland. Prinsessan var dessutom vacker som en dag. Ja, hon var ofta omskriven som den vackraste av Hagaprinsessorna.

  Prinsessan Margaretha hade några år innan hon gifte sig gått igenom en svår tid och varit föremål för hela världspressens uppmärksamhet när hon förälskade sig i engelsmannen Robin Douglas-Home. Han var barpianist, ett faktum som pressen gjorde stor sensation av. Man glömde ofta att påpeka att han också kom från en av Englands finaste familjer, i själva verket betydligt finare än familjen Bernadotte.

  Men Margarethas farfar, kung Gustav VI, som hade mycket att säga till om när det gällde Hagaprinsessornas tillkommande, tycks ha varit benhård – det blev ingen Robin.

  Det blev istället en annan engelsman för Margaretha. John Ambler var tio år äldre än hon, lite strikt men trygg och av god familj. Han var affärsman och bosatt i en tiorummare med butler i Londons finaste kvarter.

  Paret, som separerade 1996, fick tre barn; Sibylla, Charles och James. John Ambler gick bort 2008.

   

  Philippe blev populär

  Bild 1287165

  Mathilde och Philippe av Belgien skred till altaret den 4 december 1999.

  – Hon är ju sötare än all choklad i hela Belgien, jublade belgarna när deras kronprins Philippe presenterade sin Mathilde d'Udekem d'Acoz för det belgiska folket i samband med förlovningen.

  Ja, det är lätt att bli lite fnoskig när man drabbas av lyckorus…

  Lyckan blev inte mindre när paret gifte sig den 4 december 1999.

  Här var det ingen som frågade sig hur en flicka, om än av finaste adliga familj, lyckats knipa en blivande kung. Frågan var istället:

  – Hur i all världen har han lyckats lägga beslag på en sådan pärla?

  Philippe var nämligen länge ansedd som en tämligen trist träbock och ingen kan påstå att det belgiska folket jublade och kastade sina hattar vid tanken på att han en gång skulle bli deras kung.

  Det är han idag, sedan nästan tre år tillbaka - och Mathilde är drottning, charmerande och säker i sin roll. Paret har också hunnit bli föräldrar till fyra barn. Och Philippe har stigit i popularitet! Det gjorde han egentligen redan när han presenterade sin Mathilde för folket!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!