• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Operation Smile: Efter operationen kastar ingen längre sten

  I fyra nummer i höstas berättade vi i Hemmets Journal om livet för barn med läpp- och gomspalt i Filippinerna. Vi träffade Jane Rose och Joseph och följde dem ända in i operationssalen. Nu har fotografen Jörgen Hildebrandt varit tillbaka i Filippinerna – och träffat två förvandlade barn!

  Operation Smile: Efter operationen kastar ingen längre sten

  Jane Rose, före och efter operationen

  Bild 1284616

  Jane Rose är en riktig liten skönhet och idag syns bara mycket små spår av läppspalten som gjorde hennes första år så svåra.

  Jane Rose, 7 år, håller hopprepet, mitt i klungan av lekkamrater. Flickorna fnissar och ser vem som kan hoppa högst. I nästa sekund står de vända mot varandra och klappar händer efter ett bestämt mönster. De viker sig av skratt när en klapp hamnar fel.

  Jane Rose ler.

   

  Joseph, före och efter operationen

  Bild 1284617

  En liten charmör som vill bli läkare! Joseph ser enormt mycket fram emot att få börja skolan. Och hans läpp- och gomspalt läker fint efter operationen.

  Joseph, 6 år, provar kläderna, som han ska använda när skolan börjar. De nya skorna och skolväskan står också redo. I det trånga huset i Cebus slumområdet har styvmamman lyckats förvara utrustningen så att den ska vara i perfekt skick när det är dags för Joseph att gå till sitt klassrum.

  Joseph ler.

   

  Ingen kastar längre sten

  Ingen retar barnen, ingen kastar sten. Jane Rose och Joseph har fått en plats i gemenskapen. Hon är en skönhet och han en snygg grabb, säger folk. Omgivningen talar inte längre om skuld och straff.

  Organisationen Operation Smile vill fylla världen med nya leenden. Sedan 1982 har vårdpersonal från hela världen opererat barn med läpp-, gom- och käkspalt i utvecklingsländer. Tillsammans har de utfört över 240 000 operationer världen över, gratis för de drabbade familjerna.

  En operation tar 45 minuter. Den kostar 2400 kronor. Och den förändrar liv.

  Bild 1284618

  Leken är stojig och glad. Nu är Jane Rose en accepterad del av kompisgänget.


  Inget mera "bungi"

  Vi berättade om Jane Rose Amoro och Joseph Mira i en reportageserie i höstas. Volontärer från Operation Smile åkte iväg för att hjälpa barn i Filippinernas näst största stad Cebu. Fotograf Jörgen Hildebrandt och jag följde med.

  Hettan låg som ett blött täcke då vi besökte Jane Roses och Josephs familjer i förfallna små ruckel till hus. Föräldrar berättade med sköra röster om hur illa barnen behandlats. Lilla Joseph slutade gå i skolan, för att barn kastade stenar på honom och lärarna bara vände ryggen åt mobbningen.

  Jane Rose, med skolans finaste handstil, skrev gärna läxorna till sina klasskamrater. Då dög hon. Men på skolgården skrek de "bungi", som betyder "klyfta" och är menat som ett öknamn. En "bungi" får sällan chans att bilda egen familj, har svårt att få jobb, blir ofta utfrusen och utsatt för våld och trakasserier.

  Bild 1284619

  Såpbubblor – ett litet enkelt nöje, men för bara några månader sedan var det en omöjlighet för Jane Rose att blåsa själv.


  Förbluffade grannar

  Många Hemmets Journal-läsare hörde av sig medan serien publicerades. De ville skänka pengar till Operation Smile och få veta hur det gått för Jane Rose och Joseph. Nu vet vi.

  Jörgen Hildebrandt gjorde en återresa till Filippinerna i slutet av februari och kommer med goda nyheter.

  Han berättar att båda barnen återhämtat sig utmärkt efter operationerna. Joseph börjar skolan i juni och de fina skolkläderna och väskan har ett svenskt företag gett som gåva. Joseph räknar dagarna tills han ska lära sig viktiga saker och få leka med nya vänner. Grannarna säger att Joseph är en stilig pojke och att de blev väldigt positivt överraskade.

  Jane Roses pappa Eutiguio Amoro får liknande kommentarer, folk i grannskapet hyllar flickans vackra utseende och är förbluffade över att läkarna kunde "laga hennes läppar".

  Bild 1284620

  Joseph är omåttligt stolt över skoluniformen som ett svenskt företag skänkte. Hans styvmamma har lyckats hålla kläderna i perfekt skick och nu är det dags att prova dem och visa upp sig för fotograf Jörgen!

  Bild 1284621

  Joseph lekandes med de andra barnen. Han vill bli läkare när han blir stor och hjälpa andra barn. 

   
  Vill bli läkare

  Joseph har bestämt sig för att bli läkare. Han vill hjälpa andra barn. Som dröm är den vacker, men familjen har inga resurser eller möjligheter att göra drömmen sann.

  Båda fäderna skickar en varm hälsning till Hemmets Journals läsare. De tackar alla som tänkt på deras barn och skänkt pengar.

  – Det var ni som ändrade livet för min son Joseph och för andra barn. Trots alla svårigheter vi har är vi ändå lyckliga och känner oss välsignade. Vi fortsätter be till Gud och hoppet är det sista vi släpper, slår hans far fast.

  Bild 1284622

  Fotograf Jörgen Hildebrandt träffade Jane Rosa igen i Cebu. Tillsammans med Jane Roses alla nya kompisar skickar de ett stort leende och ett tack till alla Hemmets Journals läsare!

  Jörgen Hildebrandt, rosad och rutinerad fotograf med världen som arbetsfält, känner varmt för uppdragen för Operation Smile. Hittills har han varit med på fyra resor.

  – Man blir fantastiskt väl mottagen på plats, av barnens föräldrar givetvis, men också andra som finns runtomkring. Det är en stor glädje att få följa barnen och se förändringarna. Alla säger att det är en gåva att vi är där, men när jag reser hem känner jag att jag har med mig en gåva tillbaka. 

   

  Du kan vinna en resa med Operation Smile! 

  I priset ingår resa, boende och de flesta måltider. Låter detta intressant? Skriv ett brev till oss och berätta varför just du ska vinna resan. Berätta gärna utförligt om dig själv. Vem är du? Varför vill du åka? Vilka förväntningar har du på resan?

  Adressen är Hemmets Journal, 205 07 Malmö. Märk kuvertet med "Operation Smile". Vi vill ha ditt brev senast 1 juni 2016.

   

  Artikeln är hämtad från Hemmets Journal nr 15, 2016.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!