Melvin brännskadades på dagisutflykten: “Jag är samma kille som före olyckan”

Ett exploderande spritkök skulle förändra tillvaron för Melvin Pålsson och hans familj i Fränsta. Det har varit en lång och smärtsam kamp tillbaka till vardagen, men idag kan nioåringen återigen se sig själv i spegeln.

Det började som en helt vanlig måndagsmorgon i september 2012. Nej, kanske var Melvin en smula mer förväntansfull än vanligt. Just denna dag skulle förskolan ge sig iväg på utflykt i skogen strax utanför samhället.

– Jag kommer bara ihåg att vi gick på led, bort mot Myggvallen, säger Melvin.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Melvin, 5 år, före olyckan.

Under förmiddagen skulle barnen vara med och laga mat på spritkök. Melvin och hans kompisar satt på stolar runt ett av köken som slocknat när en lärare gick fram för att hälla på ny sprit ur en dunk. Plötsligt exploderade spritköket och elden sköt ut med full kraft mot barnen som satt närmast. Melvins ansikte och händer tog fyr.

– Allt gick så fort, så jag förstod inte vad som hände. Men jag minns hur jag kastade mig på marken och rullade runt, säger han.

Mamma Maria skulle snart ge sig iväg till jobbet när telefonen ringde.

– Jag förstod att Melvin bränt sig, men jag anade aldrig hur allvarligt det var, utan tänkte då får de väl blåsa lite på det. Men när jag kom till gläntan i skogen där barnen haft sin utflykt, såg det ut som en krigsskådeplats.

Barn och vuxna grät, och i famnen hos en av förskolefröknarna satt Melvin. Hans ansikte var illrött och kladdigt som om huden i det yttersta skiktet släppt. “Mamma, jag ser ingenting”, sa han med hes röst och kisade genom svullna ögon.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Det har snart gått fyra år sedan olyckan inträffade och Melvin är en pigg och livlig nioåring.

 

Fruktansvärd otur
Det har snart gått fyra år sedan olyckan inträffade. Idag är Melvin en pigg och livlig nioåring som gärna busar med brorsorna Neo och Elvis, spelar trummor eller lyssnar på musik hemma i huset i Fränsta i Medelpad.

– Jag gillar all slags musik. Det är det bästa jag vet, säger han.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Melvin busar gärna med brorsorna Neo och Elvis.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Han tycker om att spela trummor och att lyssna på musik.

Men både utanpå och inuti finns brännmärkena som påminner om hur den helt vanliga höstdagen förvandlades till en surrealistisk mardröm.

– Vi har aldrig fått riktigt klarhet i vad som gick fel. Kanske hade Melvin helt enkelt fruktansvärd otur, säger Maria.

Ambulanspersonalen skyndade iväg med Melvin genom snåren bort till den väntande transporten. Trots smärtlindring skrek han genom tårarna hela vägen till sjukhuset i Sundsvall.

Väl framme konstaterades att Melvins luftvägar också var brännskadade och att strupen höll på att svullna igen.

– Då började det gå upp för mig hur allvarligt det var, säger Maria, som själv arbetar som undersköterska.

Snabbt bestämdes att Melvin skulle sövas ner och skickas vidare med helikopter till Uppsala.

De påföljande dygnen låg Melvin nersövd och med uppsvullet ansikte. Enligt läkarna kunde de bara försöka ta hand om skadorna och avvakta utvecklingen.

– Det var så oerhört smärtsamt att se honom ligga där. Han var inte alls samma lille kille som jag skickat till skolan på måndagsmorgonen. Men personalen var fantastisk. De tvättade och skötte om honom, säger Maria.

Själv ville hon så gärna hålla handen eller pussa hans panna, men skador och bandage var i vägen. Istället fick hon massera hans ben och fötter, prata med honom och sjunga för honom.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Nu kan mamma Maria hålla om sin son hur mycket hon vill. Men när han låg på sjukhuset så kunde hon inte krama honom på grund av skador och bandage.

 

Hjärtverksamheten dalade
Efter några dagar försökte man ta bort respiratorn, men beslutet visade sig vara förhastat. Maria och pappa Jimmy stod bredvid sjuksängen och såg hur kurvorna för andning och hjärtverksamhet dalade, och till slut bara var raka streck.

– Det var det värsta; vi stod och såg hur livet rann ur Melvin. För det är ju vad som händer, när hjärtat slutar slå.

Maria minns hur paniken grep tag i henne, samtidigt som hon tvingade sig själv att tänka: det här kommer att ordna sig, för det finns inget alternativ. Melvin kan inte bara försvinna.

Efter en och en halv timme hade personalen lyckats få igång en stabil andning och en regelbunden hjärtrytm igen. Men det skulle dröja ytterligare tre dygn innan han kunde komma tillbaka till vaket tillstånd.

– Då var han fortfarande drogad av smärtlindring. Han sa att han mindes vad som hade hänt i skogen, men han ville absolut inte prata om det.

 

Vägrade se sig själv i spegeln
Melvin skulle tillbringa nästan sex höstveckor på sjukhus. Maria och Jimmy fanns ständigt vid hans sida, och ibland kom bröderna Neo och Elvis också och hälsade på. Besöken blev ljuspunkter i en annars ganska tung sjukhusvardag.

– Det var roligt när de kom. Då spelade vi kort, minns Melvin.

Under denna tid vägrade han att se sig själv i spegeln. Vid några tillfällen råkade han ändå få en skymt av sitt skadade ansikte. Som när hans spegelbild syntes i dataspelets blanka skärm.

– Hans ansikte täcktes av krustor, sårskorpor, som såg ut som blöt rostad lök. När han såg det stängde han snabbt igen spelet och lade det ifrån sig. Sådana stunder kändes det som att mitt hjärta krossades, Det är fruktansvärt att se sitt barn lida och inte kunna göra något, säger Maria.

Själv berättar Melvin hur han matades genom en slang, och hur han så småningom fick flytta över till rullstol, och träna på att stå upp.

– Men det gjorde jätteont varje gång jag råkade stöta till något.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Melvin med bandage på kroppen och i ansiktet. På sjukhuset fick han sitta i rullstol och så småningom träna på att stå upp.

 

Fyllde sex år hemma
I slutet av oktober kunde familjen äntligen återvända hem till huset i Fränsta. Melvin fick visserligen ha skyddande handskar på händerna och kliande bandage i ansiktet, men kunde ändå fira sin sexårsdag med familjen.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Många tidningar skrev om Melvin och olyckan.

Den första tiden drabbades han ofta av oro och mardrömmar. Hade de verkligen koll på elden i vedspisen därhemma? Släckte de stearinljusen?

– Från att själv ha varit en trygg mamma, blev jag plötsligt väldigt osäker. Det kändes som att jag inte hade en aning om hur jag skulle hantera hans rädsla. Men en psykolog sa de tröstande orden: “Strunta i alla måsten. Just nu behöver ni bara äta och sova – allt annat kan läggas åt sidan”.

Så familjen drog ner ordentligt på takten och lät dagar och veckor flyta ihop. När han ville, fick Melvin sova tillsammans med Maria i soffan. Framåt våren gjorde de mer regelbundna besök i förskoleklassen och Melvin fick ett varmt mottagande av sina klasskompisar.

– Fränsta är en liten by, så det som hände har påverkat de flesta, på något vis. Många av klasskompisarna stod ju nära och såg på när olyckan inträffade. Att se sin kompis brinna är ju förskräckligt. Men barnen har varit helt fantastiska. De ställer upp på varandra.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Hela familjen samlad. Maria och Jimmy menar att olyckan fört familjen närmare varandra.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Voff voff!

 

Akta sig för starkt soljlus
Numera går Melvin i trean och kan hänga med i de flesta lekar. Fortfarande måste han akta sig för starkt solljus och sträng vinterkyla. Och allt eftersom kroppen växer blir huden på de skadade områdena stramare, så framöver väntar flera transplantationer.

Men även om han ser lite annorlunda ut, är det samme Melvin som före olyckan.

– Han har alltid varit en livlig kille med en stark vilja. Ibland tycker han att det är obehagligt att vara i skogen. Men vi går korta svängar, grillar korv, peppar så gott vi kan. Det är viktigt att inte låta rädslorna ta över, säger Maria.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

Före olyckan grillade familjen korv, något de fortfarande gör då och då. De försöker också ta korta promenader i skogen även om Melvin tycker att det kan vara lite obehagligt. Men mamma Maria säger att det är viktigt att inte låta rädslan ta över.

Fick träffa sin idol
På senare tid har Melvin grubblat över hur det som hänt kan vara till nytta för andra. I höstas gick en av drömmarna i uppfyllelse – att få åka ner till Stockholm och träffa deltagarna i tv-programmet Idol.

Melvin brännskadades på dagisutflykten:

I höstas träffade Melvin artisterna i tv-programmet Idol. Från vänster Simon Zion, Melvins storebror Neo, Melvin, Axel Schylström, som också råkat ut för en brännskada och Martin Almgren längst till höger.

För, precis som Idoldeltagaren, så menar Melvin att det kan vara bra att visa upp sig. Kanske kan det stärka någon som råkat ut för en liknande händelse, eller få omgivningen att förstå.

– … fast själv tänker jag egentligen inte så mycket på hur jag ser ut. Förut var jag jätteledsen men nu funderar jag inte på det längre, säger Melvin.

Om någon tittar och undrar, förklarar han gärna vad han råkat ut för.

– Men det är inte så många som vågar fråga. Kanske är de lite blyga…

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 10 2016.

Pernilla och Gustafs kärlek övervann olyckan
Organdonation: Ett nytt hjärta tickar i Ester, 7 år
Jag är så glad att Karin hann ge vår dotter ett namn
Scroll to Top