Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Som barn flydde Tilde de Paula Eby med sin familj från Chile till Sverige. Det tog många år innan hon vågade skriva boken om sin barndom och om kvinnorna i sin familj som i varje generation lämnat sina hemländer. Idag har hennes livshistoria högsta aktualitet. – Det är dags för mig att berätta nu.

Tilde de Paula Eby

Ålder: 42 år.

Yrke: Journalist, programledare.

Familj: Maken Thomas, 34, och barnen Elian, 15, Zion, 14, Naemi, 10 och Ilyah, 4.

Bor: Vasastan i Stockholm.

Aktuell: Med boken Tiden läker inga sår. Hela Sverige bakar och Hela Sverige bakar junior och Nyhetsmorgon i TV4.

Tilde de Paula Eby kommer trippande i TV4-huset i riktigt höga klackskor och klädd i en tajt, röd kort klänning.

– Jag kommer ju direkt från sändning, annars går jag aldrig runt i sådana här höga skor förklarar programledaren som är tjenis med var och varannan person vi möter på väg in till cafeterian.

– Jag lever min dröm. Jag har ett jobb jag älskar att gå till, en underbar man, fyra fantastiska barn och vi lever ett liv där vi helt enkelt gillar vardagen.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Tilde som programledare för Hela Sverige bakar i TV4. Här tillsammans med Johan Söderberg och Birgitta Rasmussen.

Tilde är medveten om att ingenting av allt det där är något man kan ta för givet. Och nu är den framgångsrika tv-profilen även aktuell med sin memoarbok Tiden läker inga sår där hon beskriver sina förmödrars och även sin egen historia och barndom.

Tilde tillhörde den första kärnfamilj som fördes ut ur Chile till Sverige under den chilenska militärkuppen år 1973 och för första gången berättar Tilde om sitt dramatiska förflutna i sin nyutkomna bok.

Tildes mamma var 23 år gammal när hon stod med Tilde på armen och tittade ut i sitt fönster med utsikt över presidentpalatset i Santiago och såg den chilenska militären med blodigt våld ta över makten från landets president, Salvador Allende.

Mamman, Tilde och Tildes bror låg gömda i sitt hem medan polisen letade efter dem. Tildes pappa var någon annanstans. Ett pip från Tilde hade riskerat att hela familjen hade avslöjats. Men de lyckades komma undan och här börjar deras flykt.

Sveriges ambassadör i Chile vid denna tid, Harald Edelstam, kom att bli en viktig person för hela familjen på deras väg mot Sverige. Tilde var knappt ett år då hon kom till hit och minns inget av sina första fyra år, men hon har fått flykten beskriven för sig.

Tilde, föräldrarna och storebrodern tillbringade sina första månader i Sverige på en flyktingförläggning i Alvesta. Senare hamnar familjen i invandrartäta Flogsta i Uppsala. Därefter började en ny resa, resan att försöka göra Sverige till sitt.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Tilde flydde som ett-åring med sin familj från militärjuntan i Chile. Här har familjen precis anlänt till Sverige – barnen Andes och Anatilde (Tilde), mamma Lourdes och pappa Anacleto.

 

Starka kvinnor
– Boken är en kärleksfull hyllning till de starka kvinnorna i min släkt. Deras levnadsöden har präglat mitt eget liv.

Tildes mormors mormor Maria var en stolt och vacker kvinna. Hon flyttade med sin man från Kanarieöarna, Teneriffa, till Kuba. Hennes man sökte ett bättre liv och i patriarkatets namn fick hon följa med.

Maria fick en dotter, Dolores, som betyder “smärtor” – Tildes mormors mor.

Hon var stark, seg och orubblig i sin tro på Gud och på kärlek. Hon levde hela sitt liv på Kuba och födde 12 barn, varav tre dog innan de fyllt ett år. Hon uppfostrade 9 flickor varav en var Tildes mormor Alina.

– Alina var självständig och fåfäng! Den finaste mormorn i världen! Hon uppfyllde sin dröm och flyttade till New York där hon bland annat fick min mamma, Hope. Alina tvingades dock ge upp sitt moderna fria liv eftersom hennes man ville tillbaka till vad han trodde skulle bli demokratins flaggskepp, men som tyvärr utvecklade sig åt ett annat håll, Kuba.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

I generationer har kvinnorna i Tilde de Paula Ebys familj lämnat sina hemländer. Så också Tilde själv. Som ettåring kom hon som en av de första flyktingarna från militärkuppens Chile till Sverige.

Egentligen började Tilde skriva på boken för tio år sedan och hennes förläggare har varit på henne otaliga gånger, men det har känts svårt och lite skrämmande.

– Jag har inte känt mig redo med att vara så personlig. Min historia berör ju många som jag älskar så djupt och för dem var flykten ett trauma som man knappt pratade om under min uppväxt. Men mina och deras upplevelser och erfarenheter har en stark aktualitet idag. Som första generationens invandrare, väljer jag att berätta min historia nu för att visa att invandrare inte bara kan sammanfattas i statistik.

Tilde menar att man inte kan berätta Sveriges historia utan att berätta invandrarnas.

– Man måste personifiera och se människorna. Min förhoppning är att ingen människa ska behöva fly, aldrig behöva känna sig rotlös eller ovälkommen.

Nu när boken väl är tryckt känns det, om än lite skrämmande, rätt skönt.

– Jag är lite av en “doer” och även om det känns läskigt att bli bedömd på detta vis är det skönt att det är gjort, menar Tilde.

 

Separerade
De första minnena från Sverige har Tilde från 4 års ålder då hennes föräldrar separerade.

– Det var en stor sorg för mamma.

Tildes mamma hade väldigt nära till skratt, men Tilde kunde också se på sin mor när hon sörjde, att historien och den flykt de genomlidit påverkade henne.

– En bra dag kastade hon in oss barn i baksätet på bilen, vred på musiken på högsta volym och vevade ner rutorna och sjöng med. En dålig dag tog hon sig inte upp ur sängen.

– Ingen är som min mamma, hon är magisk. Ingen ser andra människor som hon gör.

Tilde minns också att hon tidigt i livet hade svårt att hitta sin plats. Som barn hade Tilde två önskningar, att se sin mamma lycklig och att själv inte känna sig så annorlunda.

– Det var viktigt att vi barn skulle sköta oss för att passa in i det svenska samhället. Vi skulle inte synas eller märkas och jag blev rätt snabbt fröken lagom.

Tilde kände sig rotlös, hon hade inga traditioner med sig och hade inte samma referensramar som de andra svenska barnen.

– Jag kände mig aldrig riktigt svensk och när jag som 13-åring åkte för att bo med pappa i Brasilien kände jag mig inte heller brasiliansk. Vart jag än kom kände jag mig annorlunda än barnen runt omkring mig. Ingenstans kände jag att jag hörde hemma och jag tyckte det var svårt och jobbigt att bära på denna rotlöshet under uppväxten.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Vi är vana att se en glad och positiv Tilde. Men under uppväxten kände hon sig rotlös. Vart hon än kom kände hon sig annorlunda än barnen runt omkring sig.

 

Vändpunkt
Men Tilde beskriver vidare att det var under tiden hos pappa i Brasilien som vändpunkten kom.

– Jag insåg att jag kanske aldrig skulle känna mig hemma på endast en plats, däremot kanske jag hörde och hör hemma överallt.

Det var också där och då, hos pappa i Brasilien, som Tilde bestämde sig för att göra förändring i samhället.

– Det var valår i Brasilien och frågorna inom politiken engagerade mig. Detta, tillsammans med att min mellanstadielärare tidigare hade uppmuntrat mig för att ha ordets och skrivandets gåva, påverkade mig att vilja bli tidningsjournalist. Och nu sitter jag här som journalist, på tv visserligen, men jag känner verkligen att jag hamnade rätt här i TV4-huset.

Många i Tildes omgivning har frågat hur hon kunde ge upp sitt medborgarskap i USA, möjligheternas land, där Tildes mamma är född och delvis uppvuxen.

– Jag ville sätta rötter och det har varit självklart att det var Sverige jag skulle sätta dem i. Det var här, djupt i den svenska myllan jag bestämde mig för att se mina barn växa upp. Jag var 21 år gammal när jag blev svensk medborgare. Passet blev ett viktigt bevis för mig på många plan. Efter århundraden av kringresande vill jag ha en plats som jag får kalla min, åtminstone som mina barn får kalla sin.

Idag är inte Tilde särskilt bekymrad över att inte passa in i samhället. Tildes motto i livet bygger på att vara snäll och hon försöker inspirera sina barn genom att se dem som inte har det lika bra ställt som de själva.

– Jag brukar packa ner en extra matsäck när barnen har utflykt så de kan dela med sig till den som har glömt eller till den vars föräldrar inte haft råd att köpa egen matsäck.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Tilde med barnen Naemi, 10, och Ilyah, 4 år.

 

Gillar julen
Tilde vet hur det är att växa upp utan pengar. Pengar var det ständigt överhängande problemet under uppväxten.

– Vi hade det väldigt knapert och visst försöker jag kompensera detta med mina egna barn idag. Jag jobbar hårt för att kunna ge dem så mycket som möjligt. Av erfarenhet så vet jag att oro för ekonomi och pengar i en familj är förödande för barnet.

Vi är vana att vakna med Tildes glada uppsyn i rutan.

– Ja, jag är väldigt glad som person och väljer att se positivt på det mesta i livet. Min man brukar säga att mitt minne är selektivt. Om det regnat en hel sommar och någon frågar mig hur sommaren varit minns jag endast de där två riktigt bra baddagarna. Om man ser det bästa i alla situationer blir ju livet så mycket roligare.

Tilde de Paula Eby: Jag har själv varit ett barn på flykt

Tildes man Thomas Eby är musiker och de träffades på en konsert för sex år sedan.

Tildes man Thomas är musiker och det var när hon pratat med honom efter en konsert för sex år sedan som hon tänkte vilken fantastisk man han var. Ganska snabbt därefter blev de ett par och nu har de varit gifta i två år.

– Eller är det tre år? Jag kan ändå inte läsa texten i ringen, den är för liten. Men trots att jag inte vet hur länge vi varit gifta ska han veta att jag älskar honom massor! Han är den stora skillnaden, säger Tilde.

Och julmaten är det Thomas som står för. Julen hör till en av Tildes bästa högtider:

– Jag längtar efter ljusen, dofterna, förväntningarna och lugnet! Jag brukar fira bullrig, stor och matstinn jul hemma! En jul där alla är välkomna och där familj och släkt blandas med vänner och bekanta!

 

Klassiska klipp med härliga Tilde:

När Tilde gjorde en Bridget Jones

 

När Tilde kom för sent till sändningen

 

Josefin blev kär i tiggaren Florin
Tony Irving: Pappa svek mig – men idag är han min närmsta vän!
Dags att ta Chris O'Neill till sitt hjärta!
Scroll to Top