• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chokladbiten som förändrade historien

  Francine berättar hur hennes tid i koncentrationslägret Bergen-Belsen och en liten bit choklad förändrade historien.

  Chokladbiten som förändrade historien

  Hur så mycket historia kan rymmas i en liten chokladbit är svårt att förstå. Francine Christophe är ett av de barn som fördes till koncentrationslägret Bergen-Belsen under andra världskriget.

  De tilläts att ta med en liten väska med några få saker i. Francines mamma packade ner två små chokladbitar.

  Hon sa: "Vi sparar det till den dag då du fullständigt bryter ihop och verkligen behöver hjälp. Då kommer jag att ge dig den här chokladen, och du kommer att må bätte".

  Men Francine fick aldrig chokladen. Hon behövde den inte. Det var någon annan som behövde den.

   

  Den här lilla chokladbiten är en stor del av vår tids historia. Francine representerar en generation som snart inte finns hos oss. Nämligen de som upplevde andra världskriget och satt i koncentrationsläger. Det är viktigt att historier som denna inte glöms bort.

   

   

  Utdrag från videoklippet:

  Det här är min stjärna. Jag var tvungen att bära den på bröstet, som alla andra judar. Den är rätt stor, eller hur? Speciellt för ett barn. Jag var 8 år gammal då.

  När jag var på Bergen-Belsen hände något fantastiskt. [...] Vi tilläts att ta med något från Frankrike. En liten väska med två-tre små saker. En kvinna tog med choklad, en annan socker, en tredje en handfull med ris. Min mamma hade packat ner två små chokladbitar. Hon sa: Vi sparar det till den dag då du fullständigt bryter ihop och verkligen behöver hjälp. Då kommer jag att ge dig den här chokladen, och du kommer att må bätte".

   

  Obs! I det franska språket är ordet baby maskulint och översättningen i filmen är därför missvisade vid två-tre ställen.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!