• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så sänkte Ylwa sitt höga blodtryck

  Ylwa Blomkvist hade inte fyllt 50 och ändå rusade blodtrycket i höjden. Genom att lägga om kosten har hon sänkt både vikten och blodtrycket. – Nu orkar jag gå i skogen och uppför backar igen!

  Så sänkte Ylwa sitt höga blodtryck

  Ylwa Blomkvist kunde inte tro att blodtrycksmätaren visade rätt.

  – Det måste vara fel på apparaten!

  När mätaren visade ett avsevärt lägre – och normalt – tryck för Bertil, förstod Ylwa att det var fara å färde.

  – Jag fattade direkt att jag måste göra något. Högt blodtryck kan ju leda till stroke och hjärtinfarkt och en massa följdsjukdomar. Och det vill man ju inte ha.

  Ylwa är sjuksköterska på Enköpings lasarett. Hösten 2013 hade hon varit så trött, så trött. Men en sjuksköterska är aldrig sjuk! Så Ylwa kämpade på tills den där morgonen när displayen skrek ut en varning. Ett farligt högt blodtryck låg bakom tröttheten och nu gällde det att sänka det.

  På vårdcentralen skrev en läkare raskt ut ett recept, men han gav inga förhållningsregler.

  – Vårdcentralen ligger i samma byggnad som lasarettet. Jag gick dit i mina arbetskläder och betraktades väl mer som en kollega än en patient. Läkaren tänkte säkert att jag som sjuksköterska vet vad som gäller.

  Och det gör hon. Ylwa arbetar på medicinmottagningen där högt blodtryck är en vanlig åkomma. Efter besöket på vårdcentralen började hon fundera på vad hon brukar säga till sina patienter. Nu gällde det att rikta informationen till sig själv.

  – Det är en mental omställning att inta patientrollen. Men ibland behöver man det. Och efter en hel del analyserande och tänkande stod det klart att jag måste gå ner i vikt. Det fanns inga alternativ.

  Så på nyårsdagen 2014 skrev hon in sig online hos Viktväktarna. "Ålder 46, längd 174 cm och vikt 112 kilo." Idag är längden densamma, medan åldern stigit till 48 och vikten minskat till 85.

  – Mitt mål är att gå ner 15 kilo till, och det får ta den tid det tar. Även hjärnan måste hänga med och då kan man inte stressa framåt. Det är så lätt att titta sig i spegeln och tänka att man fortfarande är tjock fastän man gått ner en massa kilo.

   

  Bild 1286174

  Gick ner 27 kilo
  Som många kvinnor har Ylwa jojobantat och provat olika metoder för att tappa oönskade kilon. Viktväktarna visade sig vara ett fungerande recept. Hon klarar sig utan möten och har lärt sig hantera appen som räknar proteiner, fett, kolhydrater och fibrer.

  – I början koncentrerade jag mig på att få bort sockermonstret inombords, så jag slutade med godis och läsk och drog ner på pasta, potatis och ris. För att inte gå ut för hårt – med risken att tröttna – satte jag inte igång att tokträna. Det blev vardagsmotion i form av promenader. Än idag promenerar jag mycket. Dessutom löptränar jag lite och så jobbar jag i trädgården. Man kan alltid göra mer, men för mig fungerar det här.

  Att äta och dricka är socialt. Tidningar och tv svämmar över av smarriga recept och vintips. Hur hanterar Ylwa det?

  – Man har alltid ett val. Jag kan välja smalare alternativ och jag kan välja att äta en pizza. Men om jag tar pizzan får jag välja bort något annat. Det är sant att det går att äta allt, men inte alltid.

  Hur har din familj reagerat?

  – Jag har inte mött några protester. Samma sak gäller för dem, de vet att de också har ett val. Om någon hellre vill ha en potatisgratäng än kokt potatis så lagar vi en sådan, även om jag inte äter av den. Man ska inte överdramatisera ätandet. Samtidigt kan jag ju berätta att den franska potatissalladen jag gjorde med olivolja och vinäger var mycket populärare än den färdiglagade, majonnässtinna varianten som Bertil köpte.

  Men varför drabbades just Ylwa av högt blodtryck? Hon tror själv att det främst var övervikten som var boven i dramat.

  – I min släkt har många haft problem med hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, så det finns en viss ärftlighetsfaktor. Men framför allt var det min övervikt.

  Du vägde bara 57 kilo när du var 25 år. Varför tror du att du gått upp så mycket?

  – För stora portioner, snabbmat, illa komponerade måltider med till exempel mycket bearnaisesås och annat i den vägen. Dåliga matval helt enkelt. Sedan tror jag också att hormonerna spelar in. Vem tröstäter inte när man känner sig nere?

   

  Hela artikeln hittar du i Hemmets Journal nr 30, 2015.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!