• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stefan Löfven: Först som 20-åring träffade jag min biologiska mor

  Stefan Löfven är fosterhemsbarnet som kan bli landets statsminister. Men vägen från Folkets hus i lilla Sunnersta, via svetsarjobb i Örnsköldsvik och facklig karriär, till utmanare av den högsta politiska posten har varit lång. Och när han fick frågan om att bli partiordförande tvekade han.

  Bild 1286278

  Stefan Löfvens hemmaplan är numera Stockholm men närmast härtat ligger alltid Sunnersta vid Ångermanälven mellan Sollefteå och Kramfors.

  Det är Stefan Löfven själv som ger mig ordet som bäst beskriver honom som person. Det är när jag frågar honom vilka värderingar han har fått hemifrån som han bär med sig än idag.

  – Jag skulle vilja säga att jag fick lära mig att vara jordnära, säger han efter en kort paus. Att behålla fötterna på jorden i alla lägen.

  Jordnära. Det är just så han framstår när man möter honom öga mot öga.

  Intrycket bekräftas av barndomskamraten Per Bodin som är med när vi träffas hemma i barndomens Sunnersta. De har känt varandra längre än de kan minnas och håller fortfarande kontakten trots överfyllda kalendrar och berg av åtaganden.

  – Vi har haft så mycket roligt genom åren, säger Per. Vi var som ler och långhalm under hela uppväxten. Men det fanns väl inget då som pekade fram mot att Stefan skulle bli den han blev. Han var som folk är mest, varken mer eller mindre. Stack inte ut.

  Sunnersta är naturskönt belägen halvvägs längs Ångermanälven mellan Sollefteå och Kramfors. Byn är så liten att bilens gps inte känns vid den och först efter ett besök i den lilla affären i grannbyn Undrom lyckas vi hitta grusvägen som leder oss rätt.

  När vi parkerat vid byns Folkets hus kommer de två vännerna gående från Stefans föräldrahem ett hundratal meter därifrån. Den grusvägen har Stefan och Per gått många, många gånger. Mellan hemmet och Folkets hus passerar de fotbollsplanen där proffsdrömmarna fick näring i barndomen. Idag är målet borta och gräset växer midjehögt.

  – Vi var otroligt sportintresserade, minns Stefan. Vi satt inne hos mig och tittade på fotbollsspelare som Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Sedan sprang vi ut och försökte spela som de gjorde.

  – Och här bakom slogs indianer mot cowboys, säger han och pekar på andra sidan planen. På riktigt!

  Bild 1286279 Det märks att de har många minnen ihop. De faller varandra i talet då de minns byn som redan då var liten och idyllisk. Namn på gamla kamrater och föräldrar studsar mellan de två vännerna. "Minns du… Har du träffat…"

  Sunnersta liknade hundratals, tusentals andra små byar runt om i landet. En fotbollsplan. Ett Folkets hus. Skulle man få något gjort fick man göra det själv. Och skulle det dansas och träffas tjejer var det centerns ungdomsförbund som gällde…

  – Ja, men våra mammor hjälpte oss att komma på rätt väg, skrattar Per. De såg till att vi startade en SSU-förening i stället.

  – Ja, så det blev slut på de dumheterna, fyller Stefan i.

  Sunnersta ligger i röda Ådalen, klassisk mark i arbetarrörelsens historieskrivning. Bättre plantjord för en blivande socialdemokratisk ledare finns väl knappast. Bara några mil bort ligger Lunde där de berömda skotten mot strejkande arbetare föll i maj 1931.

  – Bo Widerbergs film om de händelserna kom i precis rätt tid för mig och betydde mycket för mitt nyvaknade politiska engagemang, minns Stefan.

  Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när Stefan pratar om sitt ursprung. En arbetarunge i hjärtat av det socialdemokratiska Sverige. Men det var inte här han föddes. Han kom till världen i Stockholm som andra barnet till en mor som inte kunde ta hand om honom. Han placerades som spädbarn på ett barnhem men kom snart till sina fosterföräldrar i Sunnersta. En start på livet som kanske satt sina spår?

  – Jag kan inte tänka mig en bättre barndom än den jag hade, säger Stefan med eftertryck. Varken jag eller någon annan tyckte att det var något konstigt med att jag var ett fosterbarn och jag har alltid vetat att jag har biologiska föräldrar och en bror i Stockholm. Vi höll kontakt med brev och till jul och födelsedag kom det presenter.

   

  Texten är ett kort utdrag från Hemmets Journals serie:
  HJ:s Johan Rystad möter partiledarna.

  Del 7: Stefan Löfven
  Hela intervjun kan du läsa i HJ nr 34/2014

  Bild 1286280

  Iris Melander fungerade som Stefans mamma under hela uppväxten och gör det än. Men han var alltid medveten om sin biologiska mamma i Stockholm. Men henne träffade han först i 20-årsåldern.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!