Jimmie Åkesson: Att skaffa Nils nu var väldigt dålig planering

Nämn Jimmie Åkesson och alla har en åsikt. Älskad av de sina, avskydd av många andra. En man som ofta utstrålar lugn även inför våldsamma verbala attacker. Men jag bär på en ständig oro, erkänner han.

Personligt

NAMN: Per Jimmie Åkesson.

ÅLDER: 35 år.

FAMILJ: Fästmön Louise Erixon som arbetar för partisekreterare Björn Söder. Sonen Nils, 7 månader.

BOR: I Sölvesborg med övernattningslägenhet i centrala Stockholm.

YRKE: Partiledare för Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson: Att skaffa Nils nu var väldigt dålig planering

Jimmie bor med fästmö och barn i en villa han köpte för tio år sedan. Här finns ljusa väggar, öppen planlösning, rejäla verandor och pool i trädgården.

När jag och fotografen Lars närmar oss Jimmie Åkessons hus i Sölvesborg stiger två vältränade män ur sin mörktonade bil som står parkerad utanför huset. Två säpo-män hälsar och kontrollerar vänligt vårt ärende och ger klartecken.

Det diskreta polisskyddet bekräftar det vi redan vet: Sverigedemokraternas Jimmie Åkeson är inte vilken partiledare som helst. Han är utan tvivel Sveriges mest omstridde politiker, ledare för ett parti som blivit en stor framgång i de senaste valen men som av övriga partier närmast betraktas som paria. Det är de rödgröna mot alliansen, alliansen mot de rödgröna och alla mot Sverigedemokraterna.

– Ja, så är det, erkänner Jimmie när vi slår oss ner med kaffe och kakor hemma vid hans köksbord. Vi brukar kalla de övriga partierna för sjuklövern eftersom de alla håller ihop mot oss.

Villan vi sitter i köptes av Jimmie för tio år sedan men i takt med att fästmön Louise flyttade in och sonen Nils föddes har huset byggts ut. Ljusa väggar, öppen planlösning, rejäla verandor och pool i trädgården. Bara ett hundratal meter bort ligger huset där Jimmie växte upp.

– Fast jag är född på andra sidan gränsen, i skånska Valje, där jag bodde mina första år. Det var väldigt idylliskt men ganska tråkigt för där bodde inga andra barn.

– Pappa var golvläggare med egen firma, mamma jobbade i äldreomsorgen. Jag är det enda barnet i det förhållandet och min mamma och pappa gick skilda vägar när jag var 4-5 år. Men det har blivit fem halvsyskon genom åren…

Jimmie Åkesson: Att skaffa Nils nu var väldigt dålig planering Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade Jimmie med mamma över Blekingegränsen till lägenhetsområdet Falkvik i Sölvesborg. Upplevelserna där blev föremål för en riksomfattande debatt efter att Jimmie berättat om dem i ett tv-program i vintras. Bland annat ska flyktingbarn ha puttat av honom från cykeln, spottat på honom och kallat honom för ”svenskjävel”.

– Ja, det var en hel del som ifrågasatte mina minnen och upplevelser i sandlådan men det finns också många som bekräftar min bild. Problemet för mig är att de inte vill träda fram eftersom de inte vill utsättas för den anstormning som väntar.

– Jag har inga problem med det själv, jag är ju van vid rollen som hackkyckling, så jag kan ta det. De som kritiserade mig var ju nästan bara vänstermänniskor och de har ju ofta problem med folk som beskriver verkligheten på ett sätt som inte stämmer överens med deras egen bild. Men hela historien är uppblåst, det är en liten detalj under min trygga uppväxt och inget har präglat mig mer än att jag kanske blev något mer tveksam till invandringen.

Några år senare flyttade Jimmie med sin mor och hennes nya man till ett hus i samma område som han bor i nu.

I skolan gick det bra men det fanns inget under tiden i grundskolan som pekade mot vad som skulle komma.

– Jag var aldrig medelpunkten, jag var försiktig och höll mig borta från slagsmål och bråk. Men jag hade lätt att få kamrater. Och jag engagerade mig i skolans teateruppsättningar och spex – det tyckte jag var roligt!

Varifrån politikintresset kommer är en gåta. Inte hemifrån, i alla fall. Jimmie kan inte minnas att det någonsin pratades politik vid middagsbordet.

– Men jag har fått så mycket annat och min mamma har alltid ställt upp för mig i alla väder. Det gör hon förresten fortfarande, hennes insatser har i mångt och mycket varit förutsättningen för att jag har kunnat syssla med det jag gör. Det är jag väldigt tacksam för. Fortfarande är det så att hon kokar kaffe vid mitt sommartal och jag tror att hon är medlem i partiet.

Innan han tillfälligt lämnade Sölvesborg för studier i Lund hade han redan börjat göra sig ett namn i den lokala politiken. Efter att ha engagerat sig mot Sveriges anslutning till EU valde han att gå med i Sverigedemokraterna.

 

 Texten är ett kort utdrag från Hemmets Journals serie:
HJ:s Johan Rystad möter partiledarna.

Del 4: Jimmie Åkesson
Hela intervjun kan du läsa i HJ nr 31/2014

Jimmie Åkesson: Att skaffa Nils nu var väldigt dålig planering

Jimmie Åkesson på lunch 2009 med Louise Erixon, som senare skulle bli hans sambo.

Jonas Sjöstedt: Jag kände mig utanför när jag började skolan
Jan Björklund: Skolfröknarna fick mig att våga satsa i livet
Annie Lööf: Jag fick ta hand om småsyskon och laga makaroner