• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bilderna på Lill-Babs ni inte sett förut

  Hon är en av de mest fotograferade personerna i Sverige – Barbro "Lill-Babs" Svensson. Nu visar hon de gömda bilderna ingen sett tidigare. Själv säger Lill-Babs med glimten i ögat: – Jag är kanske inte bäst i världen. Men jag är i alla fall bäst på att vara jag…

  Bild 1288540

  Fina taxen Sara är med Barbro på turné. Det finns tid för lite mys mellan sångerna.

   

  En liten tjej med rosett i håret sitter på grannens trappa. Hon lyser som en sol.

  – Jag brukar kalla den trappan för min första scen, berättar Barbro "Lill-Babs" Svensson, 75.

  2013 blev året då hon samlade sitt eget liv i bilder. Hon firade 60 år på scen med att ge ut fotoboken "Barbro" i samarbete med journalisten Lotta Bromé.

   Den tuffa bruden i lyxförpackning har så klart många sidor. Sju kartonger med foton som letats fram ur hennes gömmor är en bra början. Föräldrarna, systern, bröderna, barnen – och kärlekarna förstås. Plus ett litet avslöjande som pricken över i:et. I bildtexten från 1962, där Barbro och "Little Joe" från Bröderna Cartwright gett sig ut på picknick, erkänner Barbro att hon och Michael Landon hade en kortare romans… Tänka sig!

   Lotta Bromé var snabb när hon hörde av förlaget EA att det fanns funderingar på en bok om Barbro. Hon ville vara med. Boken, som påbörjades i februari och gavs ut i september, har i media beskrivits som en bildskatt, ett stycke svensk musikhistoria. Själv är Barbro mycket nöjd med resultatet.

   

  Bild 1288541

  - Det var större än Järvsö, konstaterar 20-åriga Barbro i London. Skor och väskor fanns med i bagaget hem.

   

  Högt tempo

  – Det är inte bara en dokumentation över mitt liv, utan över läsarnas också. Kläder och frisyrer och kända musiker som jag mött, det finns alla möjligheter att bli nostalgisk för den som vill.

   Det är inte lätt att summera en karriär, speciellt som den fortfarande pågår i högt tempo.

  – Jag hade kartongvis med bilder, jag lovar. Men det var svårt att välja. Ingen människa vill väl se sig själv på fotografier! Visst är det så? Jag har alltid haft komplex för min näsa och munnen är sned. "Inte den bilden, och inte den", klagade jag. Tjejerna, Lotta och min förläggare Eva Ahlkvist, sa till slut ifrån och när jag ser boken färdig blir jag glad.

   Den oväntade kombinationen Svensson/Bromé blev en fullträff. Bakgrunden är speciell. Faktiskt var Barbro hemma hos Lottas föräldrar en gång, eftersom en släkting till dem spelade trummor i Barbros band. Det fick Lotta berättat för sig många gånger under uppväxten.

   

  Bild 1288542

  Barbro gör filmdebut i "Suss gott" 1958. Här medverkar också Pekka Langer, Ulla Sjöblom, Carl-Gustaf Lindstedt och Simon Brehm.

   

   

   Deras vänskap började på riktigt med att Barbro ringde upp Lotta efter hennes sändningar i radio.

  – Jag ville berätta för henne hur bra hon är, att hon ska fortsätta det hon gör. Lotta har sagt att hon ser mig som ett slags mentor. Jag tycker hon är en fantastisk människa och en mycket skicklig journalist. Vi har lärt känna varandra genom åren. Jag var en av de första som fick veta att hon skulle bli mamma.

   Hemmets Journal har fått lov att publicera bilder ur skatten. Bilderna i sig berättar historier och Lotta Bromés korta texter speglar stämningar. Vi ser hur hela Sveriges Lill-Babs sitter och pustar ut efter en folkparksturné genom att sjunga med sin lillebror Lasse i knät. Hur hon uttröttat tar en snabb tupplur i logen, hur hon får världskändisen Sammy Davis Jr att gråta glädjetårar efter hennes beröm.

   

  Bild 1288543

  Hon ler inte alltid... Men här på turnén med Bruno Wintzell och de amerikanska stjärnorna The Prophets 1963 är leendet, i detta ögonblick, långt borta.

   

  Varmt hjärta

  Kanske är Barbro Sveriges mest fotograferade människa, kanske hennes liv det mest offentliga. Klart är att karriären fortsätter i ett högt tempo, boken gör inga anspråk på att sätta punkt.

    Under december har Barbro framträtt med Hasse "Kvinnaböske" i hans lada. Julen firar hon i Järvsö där döttrar med familjer samlas. Barbro ser fram emot högtiden med varmt hjärta. Om jobbet är silver är familjen guld..

  – Varannan jul har flickorna barnen och varannan jul är barnen hos sina pappor. Det är många som gör så nuförtiden.

   Tre barn och nio barnbarn, får alla julklappar?

   

  Bild 1288544

  Barbros skönhet och energi fångar männens blickar, då som nu. Här på en scen, någonstans i Sverige.

   

  – Någon sak får alla, men det är inte så att vi öser julklappar över varandra. Det är inte heller meningen med julen. Barnbarnen skriver önskelistor och ibland läser jag och säger "nänä…". Man kan ju faktiskt slå sig ihop också och ge något tillsammans, det gör vi ibland.

   Planer för nyår?

  – Förra året reste jag och flickorna till New York.  Det var underbart. I år vet jag inte riktigt, alltid blir det något. Alltid blir det ett nytt år.

   2014 kan Barbro börja med att med glimten i ögat citera en replik ur boken.

  – Jag är kanske inte bäst i världen. Men jag är i alla fall bäst på att vara jag…

   

  Bild 1288545

  - Jag fick Monica med Börje från byn. Det var när jag kände bubblet i magen, som jag visste att jag skulle bli mamma för första gången, berättar Barbro i boken.

   

   

  Bild 1288546

   Barbro med syskonen Birgitta, Lasse och Ulf, och föräldrarna Brita och Ragnar. Familjefotot är från 1952.

  

  Bild 1288547

  Barbro var förlovad med tyske Peter Krauss när "den långe" kom in i hennes liv. Hon var gift med Lasse Berghagen 1965-68 och de fick dottern Malin.

   

  Bild 1288548

  Jodå, det sa klick mellan Michael Landon och Barbro. Året var 1962 och romansen var ljuvlig men kort.

   

  Bild 1288549

  Nog känns det glada leendet igen! Snart ska den här lilla tjejen stå på stora scener...

  

  

   

  

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!