Victorias bröllop kommer att bli historiskt!

Kronprinsessan Victoria kan äntligen pusta ut - Daniels oväntade njurtransplantation i maj har gått bra. Nu handlar tillvaron om något betydligt trevligare, nämligen bröllopsförberedelser. Nästa sommar firas bröllopet som lär bli något alldels extra - särskilt med tanke på den historia som begivenheten grundar sig på!

Heikki Vesa: Inom två år är Victoria mamma!

Victorias bröllop kommer att bli historiskt!

Victoria och Daniel får ett mycket lyckligt äktenskap, säger Heikki Vesa, Sveriges mest kände astrolog, när HJ ber honom sia om framtiden.

– När de ingår äktenskap har båda fått precis den de vill ha. Fast i motsats till vad vi har fått höra så var det nog Victoria som friade…

 

– Det handlar faktiskt inte om att konstellationen av deras stjärntecken är perfekt, även om den absolut inte är dålig. När det gäller Victorias och Daniels kärlek handlar det främst om ödet – de skulle bara mötas!

 

Hur kommer Daniel att klara av rollen som prins?
– Han är ju en man av folket, men kommer ändå att klara sin roll utmärkt och bli en värdig prins och make till Victoria.

 

– Svenska folket kommer att bli nöjd med honom, men jag ser att han kommer att ha lite svårt med allt ståhej kring sin person.

 

– För mig är det ingen tvekan om att det är Victoria som tar kontrollen. Hon är en bestämd ung kvinna och jag ser henne på sätt och vis som både kung och drottning i framtiden.

 

– Men hon är också en snäll och fin person som inte har några problem med att låta sin Daniel lysa. Han kommer att hitta egna uppgifter i sin nya roll.

 

– Jag ser att han kommer att ägna sig åt någon egen verksamhet inom en vit bollsport. Jag skulle tro att det handlar om golf och jag skulle inte bli förvånad om en stor del av verksamheten kommer att förläggas till Brasilien. De kommer båda att tillbringa mycket tid där i framtiden.

 

Hur blir Victoria och Daniels privata liv?
– De får ett mycket harmoniskt och lyckligt familjeliv och jag ser att de inom två år har fått sitt första barn.

 

– Även om Victoria inte är alldeles ung när det första barnet föds så hinner hon få tre stycken. Jag kan inte se om det handlar om prinsar eller prinsessor, men det blir söta och rara barn till glädje för sina föräldrar och för hela svenska folket.

 

Hur blir bröllopet?
– Storlaget förstås – fattas bara annat! Men jag ser ändå att det på något sätt kommer att präglas av en viss enkelhet. Och en mycket lycklig dag blir det förstås.

 

– Men lyckan råder redan nu. Det här är en mycket fin tid för vår kronprinsessa. Hon är så lycklig över sin Daniel och han är lika glad för sin Victoria!

Victorias bröllop kommer att bli historiskt!

Kommer Victorias brudklänning att vara inspirerad av det empiremode som hennes anmoder Desirée klädde sig i? Den tanken leker i alla fall HJ:s tecknare med!

En alldeles vanlig sommar…

Ja, sådär alldeles vanlig är kanske ingen sommar om man heter Victoria och är kronprinsessa. Ta bara en sådan sak som att födelsedagen den 14 juli är en nationell angelägenhet!

Fast en sak är säker – sommaren 2009 blir mycket, mycket vanligare än den som kommer nästa år. Då kommer nämligen Stockholm att fullkomligt invaderas av turister och bröllopsgäster. Sveriges handlare kommer att gnugga händerna inför bröllopet, för branschorganisationen Svensk Handel räknar med ökade intäkter på omkring 2,5 miljarder kronor under veckorna kring bröllopet.

2010 blir ett år att minnas. Det är då vår tronföljare lördagen den 19 juni gifter sig med mannen av folket, Daniel Westling, som därmed blir prins Daniel, hertig av Västergötland.

Att det blir just den här dagen är ingen slump. Mången Bernadotte har gift sig just den 19 juni. Kronprins Oscar, sedermera Oscar I, gifte sig med Josefina av Leuchtenberg den 19 juni 1823 och kronprins Karl, sedermera Karl XV, ingick äktenskap med Lovisa av Nederländerna den 19 juni 1850.

Och så var det – inte minst – just den 19 juni som Victorias föräldrar, vår nuvarande kung och drottning, gifte sig 1976!

Men det är inte bara datumet för Victorias och Daniels bröllop som är historiskt. Året är också ett jubileumsår, för just 2010 har det gått precis 200 år sedan den förste Bernadotten, fransmannen Carl Johan Bernadotte, kom till Sverige och blev vår kronprins.

Huruvida Victoria kommer att anknyta till historien när hon väljer sin brudklänning vet ingen idag, men möjligheten finns och snyggt skulle det bli. Se bara på den bild som Hemmets Journals skicklige illustratör Neil Hourihan har gjort!

Victoria bär en av de klänningar som släktens anmoder, den olyckliga Desirée, avporträtterats i och som var högsta mode – empiremode – för 200 år sedan.

Den gör sig dessutom perfekt tillsammans med det bröllopsdiadem med kaméer som mamma Silvia bar när hon gifte sig och som första gången bars av den bara 16 år gamla blivande drottning Josefina.

 

”Vargarnas land”

Det historiska året 1810 var Desirée 33 år gammal, lika gammal som Victoria blir nästa år. I övrigt får man hoppas att Victoria, när hon en gång blir Sveriges drottning, blir betydligt lyckligare än sin farfars farfars farsfars mor. Om man säger att Desirée avskydde Sverige – vargarnas land, som hon kallade det – har man inte sagt för mycket…

Att ödet ibland kan ha det mest osannolika i beredskap bevisas av att Desirée, en skön köpmansdotter från en välbeställd familj i Marseille, uppväxt under franska revolutionen och som 17-åring förlovad med ingen mindre än Napoleon Bonaparte, blev drottning av Sverige.

Förlovningen med Napoleon hade bara varat i ett år, men gifta sig måste ju en flicka göra på den tiden och som 21-åring vigdes Desirée med den 14 år äldre Jean Baptiste Bernadotte. De två kände då knappt varandra.

Jean Baptiste var advokatskrivaren som hade gjort militär karriär tack var franska revolutionen i Napoleons armé och som under en kort tid varit krigsminister. År 1804 hade han i samband med Napoleons kröning utnämnts till marskalk av Frankrike.

I Sverige hade man fått bekymmer med tronföljden. Kung Karl XIII fick inga barn som levde till vuxen ålder och adopterade därför Karl August, dansk ståthållare över Norge. Han dog dock i ett slaganfall i maj 1810.

När Sverige nu behövde en ny tronföljare föll valet på Napoleons mest kände marskalk.  En revolutionens man och hängiven republikan…
Han och kungen lär, efter en del inledande svårigheter, ha kommit bra överens.

Jean Baptiste fann sig väl tillrätta i Sverige, vilket alltså var mer än man kunde säga om hustrun Desirée, som efter sin första kalla vinter i Sverige flydde med sonen (sedermera Oscar I) till Frankrike för att sedan inte återkomma på tolv år. Inte ens sedan hon 1818 fått beskedet att hon blivit drottning…

Hon uppvisade en minst sagt bristande entusiasm för uppgiften, men när hon väl hade flyttat hit blev hon kvar till sin död 1860. En olycklig drottning blev hon dock.

Det utgör en kontrast till vår blivande drottning Victoria, som en gång kommer att bli den åttonde regenten av ätten Bernadotte på tronen. Humoristisk, skojfrisk, uppvuxen i glad familjegemenskap och en flicka som det strålat alldeles särskilt om sedan hon träffade sin Daniel.

 

Till Haga slott

Hur hård kampen för att hon skulle få sin gym-ägande Daniel har varit vet ingen utanför familjen, men det tog bra många år. År när han liksom inte fanns, inte i officiella sammanhang i alla fall, trots att alla visste att de hade varit ett par sedan 2002 och lärt känna varandra redan ett år tidigare.

 

Faktum är att Victoria och Daniel sedan knappt ett år tillbaka är praktiskt taget officiella sambor. Då anmälde Daniel till Svensk Adressändring att han flyttat från ungkarlslägenheten på Banérgatan på Östermalm till den så kallade Pagebyggnaden på Drottningholm.
 
Efter giftermålet kommer Daniel och Victoria att bosätta sig på Haga slott i Solna utanför Stockholm, där såväl kungen som hans fyra systrar är födda.
 
Den första resan som förlovade gjorde Victoria och Daniel till Brasilien, mamma Silvias andra hemland. De nyförlovade var närmast uppsluppna i mötet med den församlade pressen.
 

Victorias bröllop kommer att bli historiskt!

Kronprinsessan Victoria när hon som nybliven 30-åring hyllades i SVT. Sedan hon träffade sin Daniel, 2001, har hon strålat lite extra i offentliga sammanhang.

 

Allt tyder på att paret kommer att bygga ett gemensamt hus i det lilla samhället Pratigi i östra Brasilien. Daniel är redan engagerad i ett stort byggnadsprojekt i den trakten, där det ingår både hotell och villor.

Enligt Hemmets Journals berömde astrolog Heikki Vesas förutsägelser, som ni kan läsa om här intill, kommer Daniel dock främst att ägna sig åt den del av verksamheten som handlar om golf. Han fortsätter i så fall inom det område som är hans, nämligen idrotten, även om ett och annat i hans liv kommer att förändras.

Om precis ett år blir Daniel Westling, mannen av folket, istället prins av Västergötland – och Victoria har fått precis den hon vill ha!