• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Evas sagolika cupcakes!

  Här finns bakverk dekorerade med hundar, handväskor, rosetter, pärlor och allt vad du kan tänka dig. Ska sanningen fram äter Eva helst en vanlig muffins utan pynt. Men de som får se hennes fantastiska cupcakes tvekar inte om vad de vill ha!

  Bild 1283767
  Här vid köksbordet förvandlas vanliga muffins till konstverk. Evas cupcakes med fyllning håller två-tre dagar i kylen.

   

  Kan man äta en handväska? Ja, det kan man! Åtminstone om den står på toppen av Eva Blixmans underbara cupcakes.

  Drömkakor i ljuvaste pastell är uppdukade på bordet i Evas kök i Göteborg. Bakverk så ljuvliga att man blir alldeles vimmelkantig av lycka. Hennes godsaker är som hämtade ur barndomens prinsessböcker, de där sagokakorna som aldrig fanns på riktigt. Men Evas kakor är både verkliga och ätbara – även om de mest påminner om konstverk.

  Bild 1283768
  Cupcakes är muffins som dekorerats och pyntats så att de blir höga, fluffiga och otroligt aptitretande. Eva älskar inte att baka, men hon älskar att skapa och det har hon gjort i hela sitt liv.

  – Jag tycker det är tråkigt att sitta i soffan och se på TV, det gör jag nästan aldrig, säger Eva, 43 år. Jag älskar att jobba med händerna och se saker växa fram. Cupcakes är tilltalande för ögat, de gör mig glad!


  På nätet
  Det är inte bara Eva som blir glad. När hon bakat en cupcake fotograferar hon den, sedan lägger hon ut bilderna på sin fotoblogg på nätet så att många kan njuta av dem.

  – Jag började fotografera kakorna och lägga dem på bloggen för min egen skull, förklarar Eva. Jag ville kunna gå tillbaka och se vilka jag gjort.
  Bild 1283769

   

  Men ryktet om de fantastiska bakverken spred sig. Idag är det mellan tusen och tvåtusen personer varje dag som är inne och tittar på hennes cupcakes. Många skriver kommentarer, flera berättar att de blivit inspirerade att prova själva.

  Det var under semestern 2007, i sommarstugan på Västkusten, som Eva bakade sin första cupcake. Hennes lilla stugkök har en spis med två plattor och miniugn, här brukar hon baka muffins. Eva älskar muffins av två skäl – de är goda och de är lättbakade.

   

  Bild 1283770
  Dessa fick Evas brorsdotter Ebba i present när hon fyllde 12 år.
  Bild 1283771
  En del tycker det är läskigt att pussa grodor – den här smakar sött, det gör det lite lättare.

  – Dessutom passar mitt muffinsrecept mig som är laktosintolerant och allergisk mot mandel, nötter och ägg, säger Eva.


  Det bara kommer
  Där stod Eva i sitt lilla kök med en plåt med nygräddade muffins, när skaparlusten slog till. Hon började dekorera kakorna, provade sig fram. Och de blev mer och mer avancerade.

  Bild 1283772 
  Kan det bli ljuvligare?
  Bild 1283773
  Evas hund Rudolph har också fått stå modell!
  Bild 1283774

  – När jag börjar vet jag aldrig hur en cupcake ska bli – det bara kommer, skrattar Eva. Men jag inspireras av saker omkring mig. Jag älskar väskor, därför finns de på kakorna. Min hund Rudolph har förstås fått stå modell. Sedan påverkas jag av årstider, helger vi firar, födelsedagar… Ibland får jag utmaningar av mina besökare på bloggen.

   

  Bild 1283775
  Ett bakverk att bli glad av.

  Eva jobbar mest med fingrarna men har en läcker rosa kavel och andra smarta verktyg till sin hjälp. Dessa beställer hon genom kaksajter på nätet. Där köper hon också formar, kakfärger, sockerpasta, ätbart klister, strösselkulor...


  Allt kan ätas
  – Den vanligaste frågan jag får är om mina cupcakes går att äta. Visst, allt på kakorna går att äta! Behöver jag fästa en dekoration, använder jag spagetti.

   

  Bild 1283776
  Jag har alltid gillat väskor, säger Eva.

  – Den näst vanligaste frågan är om jag äter upp dem själv. Nej, det gör jag inte. Ärligt talat äter jag helst muffins utan pynt. Men jag bjuder gärna familj och vänner på cupcakes. Vissa ger jag bort i present, några säljer jag, om de är en beställning. Men det fungerar bara i Göteborg, kakorna är ju färskvara.

  Vi som bor på andra håll i landet får njuta av bakverken som bilder på nätet – en kalorifri kakfrossa. Ta en titt på www.blixman.blogg.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!