I väntan på Lakritspuck

Svalkande, läskande, älskade glass. I så många former och färger och smaker. Och trots att det kladdar och rinner, hör den ju sommarens höjdpunkter till.

I väntan på Lakritspuck

Inte ens om jag stod på tå nådde jag upp till luckan i glasskiosken. Men mina ögon var stora som tefat. Pappa hade just sagt att jag fick välja vilken glass jag ville. Till och med den största!

Jag var fyra år och Storstruten som glasstanten räckte mig var enorm. Jag fick hålla den med båda händerna för att inte tappa den. Och jag minns så väl den enorma besvikelsen när jag bara orkade äta upp halva.

Några år senare hade jag utvecklats till en fantastisk glassätare som lätt satte i mig en halvliter Ambrix paketglass. Fast allra mysigast var förstås att dela med granntjejen Christina. Vi skar glasspaketet mitt itu, sedan åt vi med sked direkt ur. Det var härligt! Och för en sjuåring med två kronor i veckopeng var det en överkomlig njutning. Ett helt paket kostade ju bara 99 öre.

Glass har väckt många känslor hos mig. Förväntan – när jag varje vår spanat på glasslistorna efter årets nyheter. Förtvivlan – sommaren då Lakritspucken blev en sådan succé att den var slutsåld i varenda kiosk! Och förtjusning – alla fnittriga, lätt hopplösa, försök att dela en Igloo på mitten. (Du som provat vet exakt vad jag menar.)

Och så semesterresan till Danmark. När jag kom hem och kunde berätta att där hade de minsann glass med tuggummikula i botten. Fanns inte i Sverige! Ha, då var jag mallig.

Fortfarande blir jag väldigt lycklig av glass. Som lavendelglassen i Nice förra sommaren. Eller den supergoda glassen i glassbaren i mitt paradis på landet.

En glass gör ingen sommar – men sommar för mig är glass!

I väntan på Lakritspuck
I väntan på Lakritspuck

I väntan på Lakritspuck
Sverige & världen:

Clas–Göran Hederström vinner Melodifestivalen med “Det börjar verka kärlek, banne mig”. Bob Beamon sätter världsrekord på 8,90 m i längdhopp vid OS i Mexico City. Martin Luther King dödas och Sverige får postnummerområden.
Glassen: Storstrut är kung på glasslistan och kostar hela 1:25. För en 50-öring kan du få en tvåfärgad Igloo, en Puckstång eller årets nykomling Ananaspinne.

I väntan på Lakritspuck
Sverige & världen:

Ingemar Stenmark vinner världscupen för tredje året i rad och racerstjärnan Ronnie Peterson dör efter olyckan på Monzabanan i Italien. Världens första provrörsbarn föds i Storbritannien och vår svenska semester förlängs från fyra veckor till fem.
Glassen: Storstruten kostar tre kronor och Igloo får en grön lillasyster i Piggelin. Årets GB-nyhet heter Nogger och blir en långlivad favorit.

I väntan på Lakritspuck
Sverige & världen:

Vasaloppet får en kortare distans; Tjejvasan, och Gorbatjov blir president i Sovjet. Mats Wilander rankas som herrtennisens världsetta men Stefan Edberg vinner Wimbledon. Dustin Hoffman får en Oscar för “Rain Man”.
Glassen: Storstruten kostar 8:50 och GB:s nya värsting är Alexandra, en strutglass för 12:50.

Puckstång finns i ny light-version, en annan nyhet är Gröna Grodan. Försäljningslistan toppas av en klassiker – 88:an.

I väntan på Lakritspuck
Sverige & världen:

EU beslutar att införa euron, och Tre kronor vinner VM för sjunde gången. Anja Pärson tar sin första världscupseger och Bill Clinton ställs inför riksrätt.
Glassen: Storstrut ut, Daimstrut (för 14 kronor!) in! Nyheten Skattkistan, en plast­ask med present och irriterande lite glass, väcker debatt. Solero är nykomling.

I väntan på Lakritspuck
Världen & Sverige:

Frankrikes nyskilde president Nicolas Sarkozy gifter sig med sångerskan Carla Bruni och Carola missar finalen i Melodifestivalen. Fidel Castro ersätts av sin bror Raúl som Kubas president. Glassen: GB kör på nostalgi – bland årets nyheter finns två gamla godingar: Ananas-splitt från 1973 och Laktrits-puck från 1982 – som då såldes i över 25 miljoner exemplar!

I väntan på LakritspuckHallå där, fabrikör Otto…

…varför jobbar du med glass?
– Glass är det enda jag kan och det är jag rätt nöjd med. Jag har aldrig haft ett “jobb”. Jag har bara ägnat mig åt glass.
Otto Albrektsson, 55 år, har ätit glass varje dag i hela sitt liv.

Ottos far, Bonde Albrektsson, började 1950 som glassmästare hos Nordöstra Skånes Mejeri-förbund.

1969 startade han eget under namnet Åhusglass. Sonen Otto, 15 år, började då jobba i fabriken. Otto blev så småningom själv vd för Åhusglass. Idag driver han Otto & Glassfabriken som producerar 500 000 liter glass per år.

– Det låter kanske mycket, säger Otto, men det är bara några promille av vad som tillverkas i landet. Svenska folket äter 130 miljoner liter glass om året!

Varför valde du namnet Otto & Glassfabriken?
– Jag heter ju Otto. Ja, så var det någon som kom på det där med glassfabriken. De hade väl läst “Kalle och chokladfabriken”. Vi startade 2002 och 2005 kom filmen med Johnny Depp – det var ju lite kul!
– Men de flesta av mina kunder säger faktiskt bara Otto-glass.

 

Hur ofta äter du själv glass?
– Varje dag! Jag måste ju prova så att glassen vi tillverkar smakar som den ska.

Vilken är din favoritsmak?
– Vanilj! Dels är den lättast att göra, dels tycker jag om den rena smaken.

 

Hur avnjuter man en glass allra bäst?
– Det är tillfället som gör det och jag tycker att eftermiddagen är bäst. Man ska vara lite hungrig när man äter glass.

 

Bjuder ni alltid på glass när ni har gäster?
– Min fru brukar säga: “Nä, vi kan inte ha glass nu igen!” Men jag tror faktiskt att många gäster förväntar sig att få glass hemma hos oss.

Under högsäsong hjälper hust­run Margareta till i fabriken. Äldste sonen är glassmästare, och är en av tre heltidsanställda. De andra fyra sönerna har alla haft sommarjobb, antingen i glassfabriken, i Ottos glass-kiosk eller glasskafé.

När familjen åker på semester blir hustru och barn nästan galna på Otto. Inte nog med att han äter glass hela tiden – han sparar på samtliga glasspapper!

– Det är härligt med glass, jag tröttnar aldrig, säger Otto Albrektsson.
– Och det allra bästa med att vara glassfabrikör är att man träffar så många trevliga människor. Jag har bara positiva kunder!

Fler glassfabriker hittar du här!

Scroll to Top