Du är modig som valt att leva utan man!

Bennys kärleksakut, del 4: – Det är viktigt att inte känna sig misslyckad över att inte ha någon partner. Det rådet får Sara av Hemmets Journals livsguide, Benny Rosenqvist. Efter det att Sara skilt sig fortsatte hon att leta efter den rätte. En dag insåg hon att hon hade det bättre utan man. Nu lever hon som singel och har aldrig varit lyckligare…

Bennys bästa råd!

Våga vara ensam!

• Se lyckan i att du nu har en fantastisk relation till dig själv!

• Våga vara ensam – shoppa inte kärlek när du längtar. Det är lika fel som att handla mat när du är hungrig. Invänta istället den person som ger dig den kärlek du är värd. Låt det få ta den tid som behövs.

• Se livets mirakel, såsom vänner, barn, kärlek, naturen – dig själv. Se allt det underbara livet har att ge och skatta dig lycklig att du lever!

Du är modig som valt att leva utan man!
– Jag tycker du är modig som sett styrkan i att leva ensam, säger Benny till Sara. Du har blivit en starkare och gladare kvinna.

På en lekplats syns två barn i färgglada vinteroveraller. Barnen gungar av hjärtans lust. Bakom minstingen Lucas, 4 år, står hans mamma och puttar fart. Hon ler när hon hör hur sonen nästan kiknar av skratt när gungan tar ordentlig fart. Och Lucas hejar på. Han tävlar med sin storasyster om vem som kan gunga högst, men det är 7-åriga Emma som vinner.

Det är inte lätt att få barnen att slita sig från leken, men efter en stunds tjat lyckas mamma Sara övertala dem att de ska gå hem och dricka varm choklad.

Innan de lämnar lekplatsen ger de varandra en stor kram, alla tre. Sedan tar de varandras händer och går hem mot lägenheten.

De här tre personerna bildar en komplett familj. Mamma, barn och barn. Någon pappa finns inte med i bilden. Och saknas inte heller. Sara känner att hennes familj är fulländad som den är. 

Sara har inte levt med barnens pappa på fyra år. De gick skilda vägar redan när Lucas var ett par månader och sedan dess har hon ensam tagit hand om sina små.

– Efter att jag separerat från barnens pappa gick jag i och ur förhållanden, säger Sara. Jag sökte kärleken och ville så gärna ha en vuxen man vid min sida. Men jag blev utnyttjad, jag orkade inte sätta gränser. Det kändes aldrig riktigt rätt, därför valde jag att dra mig ur. Jag var rädd för att utsätta mina barn för en dålig relation.

Läkas som person

För två år sedan bestämde sig Sara för att leva utan en man. Barnen skulle få ta all plats i hennes liv, få all hennes kärlek.

– Jag kände att jag måste tillåta mig att läkas som person efter alla hjärtesorger, säger Sara. Och enda sätter att göra det, var att hålla mig borta från relationer.

Så Sara bestämde sig för att hon skulle leva som singel. Och bli en lycklig singel!
– De senaste två åren är de viktigaste i mitt liv, säger Sara.  Jag har aldrig tidigare varit så lugn och trygg i mig själv som jag är nu. Jag njuter av varenda sekund!

Du är modig som valt att leva utan man!Annorlunda familj

Idag har Sara bjudit hem Benny Rosenqvist, Hemmets Journals livsguide, för att prata om livet som ensamstående mamma. Berätta om sin lyckliga situation, men också för att diskutera de jobbiga bitarna, framför allt omgivningens sätt att se på hennes situation.

Sara har upptäckt att det inte är alldeles lätt att övertyga folk om att singellivet är något som hon själv valt. Hon känner att de flesta uppfattar hennes situation som lite märklig. Att det är “synd om henne” som inte har en man. Det har gått så långt att Sara ibland börjat fundera på om det är något fel på henne…

– Jag skulle vilja skrika högt att en singelfamilj inte är en splittrad och olycklig familj, säger Sara. Det är bara en annorlunda konstruerad familj.

Benny, som själv levt som singel under långa perioder i sitt vuxna liv, är den första att hålla med om att det inte är något konstigt att vilja leva ensam.

– Var ligger misslyckandet i att våga leva med sig själv? undrar Benny och ger Sara ett varmt leende.

– Jag tycker att du är modig som sett styrkan i att leva som ensamstående tillsammans med dina barn. Du var väldigt stark som orkade bryta upp när relationen inte fungerade. Du gjorde det för din skull och för barnens skull. Du har därmed tagit ett stort ansvar för dina barn. Det tycker jag är fantastiskt!

– Dessutom har du vuxit i ditt nya liv. Du har blivit en starkare och gladare kvinna. Och då blir du en bättre mamma!

Det håller Sara definitivt med om. Sedan hon bestämde sig för att leva singelliv har hon mycket mer kraft och energi över till sina barn. Hon känner sig mer närvarande med dem. Hon stressar inte alls lika mycket idag för att få livet att gå ihop. Hon har lärt sig att leva i nuet.

Belöningen får hon i att hon och barnen står varandra otroligt nära idag.

Misstänksamhet
Sara är 41 år och konstnärinna, en väldigt kreativ och färgstark person. Hon upplever ibland att andra människor ser henne som ett hot. Särskilt sedan hon valde singellivet och blev en gladare och mer spontan person.

Att hon som ensamstående inte blir bjuden på middagar med par längre, det kan hon leva med. Men det finns andra situationer som är svårare… Gånger då hon möts av en öppen misstänksamhet som helt saknar grund.

– Det kan till exempel vara på dagis när jag lämnar eller hämtar Lucas. Eller när jag går på föräldramöten i Emmas skola, säger Sara. Det är inte främmande för mig att klä mig i färgglada kläder och måla läpparna röda. Och jag tycker om att prata med de andra föräldrarna. Även med papporna.

– Men då möts jag direkt av avundsjuka, misstänksamma blickar från de andra mammorna. Som om jag tänkte stjäla någons man! Men det är absolut inte min avsikt och det här gör mig verkligen ledsen. Jag ska inte behöva känna mig som en “slampa” för att jag är en lycklig singel!

Benny har ett bra svar på varför andra människor känner rädsla för Sara. En förklaring, men absolut inget försvar, till folks agerande.

– Anledningen till att du sänder ut signaler som väcker folks misstänksamhet, är att du lyser, säger Benny. Hela du strålar. Det gör du därför att du är så trygg i dig själv. Du är trygg i vetskapen att du inte söker någon man. Just därför inbjuder du till kontakter.

– För det är så vi människor fungerar. När vi inte är på jakt, när vi inte söker – det är då vi är som mest intressanta!

– Men du ska inte bry dig om vad folk tror och tänker. Fortsätt vara trygg i dig själv. Fortsätt vara dig själv. DU vet vem du är och vad du vill – det räcker!

Du är modig som valt att leva utan man!Viktigt rensa ut

Sara berättar att hon rensat i sin bekantskapskrets, sagt upp kontakten med både familjemedlemmar och vänner som hon kände att hon hade en osund relation med. I sitt nya liv är hon en stark kvinna som vågar välja själv, då vill hon inte umgås med människor som utnyttjar att Sara är en generös person. De som har tagit, men inte gett något tillbaka.

Att gå vidare i livet, utan dem, har varit ett viktigt steg för att få självkänslan tillbaka.

Men det kanske viktigaste av allt var att hon valde att byta stad när hon bestämde sig för att leva singelliv.

– Jag flyttade från Småland till norra Sverige, säger Sara. Det hjälpte mig att skapa något nytt. Jag började om från noll och byggde ett nytt liv för mig och mina barn.

Ett av Bennys viktigaste råd till den som vill leva ett lyckligt singelliv, är just att satsa på boendet. Alla har förstås inte möjlighet att byta miljö, däremot är det viktigt att se till att man trivs hemma och inreder sitt boende efter eget huvud.

– Det är viktigt att det känns som ditt hem, möblerat och inrett efter ditt och dina barns behov, säger Benny. Ett hem som är mysigt. Du ska absolut inte inreda som om du väntar på någon.

Här menar han att Sara har gjort helt rätt.
– Jag rensade ut bland mina cd-skivor, gav bort musik jag inte längre lyssnar på, berättar Sara. Jag rensade garderoben till ett minimum. Där hängde kläder som jag aldrig hade tid att använda. Och nu, när jag lever ensam med mina barn, behöver jag inte så mycket kläder.

– Det kändes så skönt att få rensa ut! Bort med allt som var förenat med jobbiga minnen.

Benny nickar och håller med.
– Minnen och dålig energi ska ut när man vill börja om, säger han. Då blir det mycket lättare att bygga något nytt.

– Det gäller även det själsliga, fortsätter Benny. Man ska göra sig av med gamla sopor, rensa bort obehagliga tankar och allt det man inte mått bra av. Våga glömma och förlåta och bestämma sig för att gå vidare. Då kan man läka sig själv som person.

– Gör man det, då blir det en frisk relation nästa gång – oavsett om den relationen är med dig själv eller med en annan människa.

Krav på män

Men hur länge ska man då städa och rensa i sitt liv innan man är redo att möta en ny person att leva med?

– Du ska rensa tills du möter rätt person, säger Benny med ett leende. För när han eller hon står framför dig, är det viktigt att du är beredd. Då får du inte vara rädd, då måste du kunna välkomna kärleken!

Sara erkänner att en rädsla vuxit inom henne, en rädsla för hur det ska bli den dagen hon faktiskt träffar mannen hon vill leva med. Den rädslan kände hon aldrig förut, då kastade hon sig glatt in i nya relationer utan att fundera så mycket.

– Det beror på att du idag är orolig för att förlora det liv du byggt upp med dig själv, svarar Benny. En relation där du är stark och trygg och där barnen är trygga. Det är här rädslan kommer in.

Här kan Sara se en fara i att vara lycklig singel. Hon har blivit bekväm i sitt nya liv.

– Idag är jag väldigt kräsen, säger Sara. Det ska mycket till för att jag ska äventyra det fina jag byggt upp. Jag vet ärligt talat inte vilken man som ska kunna leva upp till alla mina högt ställda krav.

Sara skrattar och skakar på huvudet, men Benny uppmuntrar henne.
– Men Sara, du ska ju tro att du är värd det bästa! Och att han är värd dig! Ingenting är omöjligt.

Men Sara ser också att hennes praktiska vardagsliv påverkats och det kan göra henne lite bekymrad.

– Idag när jag dammsuger och gör det fint hemma känner jag mig så nöjd med just tanken på att ingen man kommer hem och stökar till det. Jag blir lite rädd att jag tänker så. Jag vill ju inte att det ska vara så här för evigt.

Benny förstår vad hon menar och säger att just rädslan är vår värsta fiende. Vi kan känna oss hotade när kärleken erövrar något hos oss.

– Men du får inte sluta tro på kärleken, säger Benny. Den dagen du slutar älska slutar du också leva!

Sara har inte slutat tro på kärleken. Tvärtom.
– Mina tidigare relationer har lärt mig en sak och det är att nästa gång jag inleder en relation ska det handla om KÄRLEK!

– Jag ska inte välja ett förhållande som tröst, som jag gjort tidigare. Jag har sökt hjälp istället för kärlek. Och det kan aldrig sluta i passion – möjligtvis i vänskap.

– Du kommer att märka när det är dags för dig att gifta dig, säger Benny lugnt. Då känns allting rätt!

Du är modig som valt att leva utan man!
En singelfamilj är ingen olycklig familj, bara en annorlunda familj, förklarar Sara.
 

Kär i livet

Sara avslutar samtalet med Benny med att förklara att hon egentligen inte tycker om ordet singel. Hon tycker inte alls att det beskriver den positiva situation hon befinner sig i.

– Multi är bättre, säger hon glatt. Jag är multi! Jag är öppen för alla slags kontakter. Jag har massor av vänner och idag är jag otroligt mycket mer spontan och nyfiken än jag var tidigare.

– Jag är generös med mig själv och generös med min tid. Jag tar för mig. Jag vågar vara här och nu. Jag är kär i livet!

Benny ler lyckligt när han hör hennes ord och önskar att alla som lever singelliv skulle lära något av Saras livsglädje.

– Det kanske viktigaste av allt är att sluta känna sig misslyckad för att man inte har någon partner, säger Benny.

Livet i sig är en gudagåva, fortsätter han. Vi har alla fått en gudagåva. Det är lätt att glömma bort.

Du är modig som valt att leva utan man!

Bennys kärleksakut, del 4: – Det är viktigt att inte känna sig misslyckad över att inte ha någon partner. Det rådet får Sara av Hemmets Journals livsguide, Benny Rosenqvist. Efter det att Sara skilt sig fortsatte hon att leta efter den rätte. En dag insåg hon att hon hade det bättre utan man. Nu lever hon som singel och har aldrig varit lyckligare…

Bennys bästa råd!

Våga vara ensam!

• Se lyckan i att du nu har en fantastisk relation till dig själv!

• Våga vara ensam – shoppa inte kärlek när du längtar. Det är lika fel som att handla mat när du är hungrig. Invänta istället den person som ger dig den kärlek du är värd. Låt det få ta den tid som behövs.

• Se livets mirakel, såsom vänner, barn, kärlek, naturen – dig själv. Se allt det underbara livet har att ge och skatta dig lycklig att du lever!

Du är modig som valt att leva utan man!
– Jag tycker du är modig som sett styrkan i att leva ensam, säger Benny till Sara. Du har blivit en starkare och gladare kvinna.

På en lekplats syns två barn i färgglada vinteroveraller. Barnen gungar av hjärtans lust. Bakom minstingen Lucas, 4 år, står hans mamma och puttar fart. Hon ler när hon hör hur sonen nästan kiknar av skratt när gungan tar ordentlig fart. Och Lucas hejar på. Han tävlar med sin storasyster om vem som kan gunga högst, men det är 7-åriga Emma som vinner.

Det är inte lätt att få barnen att slita sig från leken, men efter en stunds tjat lyckas mamma Sara övertala dem att de ska gå hem och dricka varm choklad.

Innan de lämnar lekplatsen ger de varandra en stor kram, alla tre. Sedan tar de varandras händer och går hem mot lägenheten.

De här tre personerna bildar en komplett familj. Mamma, barn och barn. Någon pappa finns inte med i bilden. Och saknas inte heller. Sara känner att hennes familj är fulländad som den är. 

Sara har inte levt med barnens pappa på fyra år. De gick skilda vägar redan när Lucas var ett par månader och sedan dess har hon ensam tagit hand om sina små.

– Efter att jag separerat från barnens pappa gick jag i och ur förhållanden, säger Sara. Jag sökte kärleken och ville så gärna ha en vuxen man vid min sida. Men jag blev utnyttjad, jag orkade inte sätta gränser. Det kändes aldrig riktigt rätt, därför valde jag att dra mig ur. Jag var rädd för att utsätta mina barn för en dålig relation.

Läkas som person

För två år sedan bestämde sig Sara för att leva utan en man. Barnen skulle få ta all plats i hennes liv, få all hennes kärlek.

– Jag kände att jag måste tillåta mig att läkas som person efter alla hjärtesorger, säger Sara. Och enda sätter att göra det, var att hålla mig borta från relationer.

Så Sara bestämde sig för att hon skulle leva som singel. Och bli en lycklig singel!
– De senaste två åren är de viktigaste i mitt liv, säger Sara.  Jag har aldrig tidigare varit så lugn och trygg i mig själv som jag är nu. Jag njuter av varenda sekund!

Du är modig som valt att leva utan man!Annorlunda familj

Idag har Sara bjudit hem Benny Rosenqvist, Hemmets Journals livsguide, för att prata om livet som ensamstående mamma. Berätta om sin lyckliga situation, men också för att diskutera de jobbiga bitarna, framför allt omgivningens sätt att se på hennes situation.

Sara har upptäckt att det inte är alldeles lätt att övertyga folk om att singellivet är något som hon själv valt. Hon känner att de flesta uppfattar hennes situation som lite märklig. Att det är “synd om henne” som inte har en man. Det har gått så långt att Sara ibland börjat fundera på om det är något fel på henne…

– Jag skulle vilja skrika högt att en singelfamilj inte är en splittrad och olycklig familj, säger Sara. Det är bara en annorlunda konstruerad familj.

Benny, som själv levt som singel under långa perioder i sitt vuxna liv, är den första att hålla med om att det inte är något konstigt att vilja leva ensam.

– Var ligger misslyckandet i att våga leva med sig själv? undrar Benny och ger Sara ett varmt leende.

– Jag tycker att du är modig som sett styrkan i att leva som ensamstående tillsammans med dina barn. Du var väldigt stark som orkade bryta upp när relationen inte fungerade. Du gjorde det för din skull och för barnens skull. Du har därmed tagit ett stort ansvar för dina barn. Det tycker jag är fantastiskt!

– Dessutom har du vuxit i ditt nya liv. Du har blivit en starkare och gladare kvinna. Och då blir du en bättre mamma!

Det håller Sara definitivt med om. Sedan hon bestämde sig för att leva singelliv har hon mycket mer kraft och energi över till sina barn. Hon känner sig mer närvarande med dem. Hon stressar inte alls lika mycket idag för att få livet att gå ihop. Hon har lärt sig att leva i nuet.

Belöningen får hon i att hon och barnen står varandra otroligt nära idag.

Misstänksamhet
Sara är 41 år och konstnärinna, en väldigt kreativ och färgstark person. Hon upplever ibland att andra människor ser henne som ett hot. Särskilt sedan hon valde singellivet och blev en gladare och mer spontan person.

Att hon som ensamstående inte blir bjuden på middagar med par längre, det kan hon leva med. Men det finns andra situationer som är svårare… Gånger då hon möts av en öppen misstänksamhet som helt saknar grund.

– Det kan till exempel vara på dagis när jag lämnar eller hämtar Lucas. Eller när jag går på föräldramöten i Emmas skola, säger Sara. Det är inte främmande för mig att klä mig i färgglada kläder och måla läpparna röda. Och jag tycker om att prata med de andra föräldrarna. Även med papporna.

– Men då möts jag direkt av avundsjuka, misstänksamma blickar från de andra mammorna. Som om jag tänkte stjäla någons man! Men det är absolut inte min avsikt och det här gör mig verkligen ledsen. Jag ska inte behöva känna mig som en “slampa” för att jag är en lycklig singel!

Benny har ett bra svar på varför andra människor känner rädsla för Sara. En förklaring, men absolut inget försvar, till folks agerande.

– Anledningen till att du sänder ut signaler som väcker folks misstänksamhet, är att du lyser, säger Benny. Hela du strålar. Det gör du därför att du är så trygg i dig själv. Du är trygg i vetskapen att du inte söker någon man. Just därför inbjuder du till kontakter.

– För det är så vi människor fungerar. När vi inte är på jakt, när vi inte söker – det är då vi är som mest intressanta!

– Men du ska inte bry dig om vad folk tror och tänker. Fortsätt vara trygg i dig själv. Fortsätt vara dig själv. DU vet vem du är och vad du vill – det räcker!

Du är modig som valt att leva utan man!Viktigt rensa ut

Sara berättar att hon rensat i sin bekantskapskrets, sagt upp kontakten med både familjemedlemmar och vänner som hon kände att hon hade en osund relation med. I sitt nya liv är hon en stark kvinna som vågar välja själv, då vill hon inte umgås med människor som utnyttjar att Sara är en generös person. De som har tagit, men inte gett något tillbaka.

Att gå vidare i livet, utan dem, har varit ett viktigt steg för att få självkänslan tillbaka.

Men det kanske viktigaste av allt var att hon valde att byta stad när hon bestämde sig för att leva singelliv.

– Jag flyttade från Småland till norra Sverige, säger Sara. Det hjälpte mig att skapa något nytt. Jag började om från noll och byggde ett nytt liv för mig och mina barn.

Ett av Bennys viktigaste råd till den som vill leva ett lyckligt singelliv, är just att satsa på boendet. Alla har förstås inte möjlighet att byta miljö, däremot är det viktigt att se till att man trivs hemma och inreder sitt boende efter eget huvud.

– Det är viktigt att det känns som ditt hem, möblerat och inrett efter ditt och dina barns behov, säger Benny. Ett hem som är mysigt. Du ska absolut inte inreda som om du väntar på någon.

Här menar han att Sara har gjort helt rätt.
– Jag rensade ut bland mina cd-skivor, gav bort musik jag inte längre lyssnar på, berättar Sara. Jag rensade garderoben till ett minimum. Där hängde kläder som jag aldrig hade tid att använda. Och nu, när jag lever ensam med mina barn, behöver jag inte så mycket kläder.

– Det kändes så skönt att få rensa ut! Bort med allt som var förenat med jobbiga minnen.

Benny nickar och håller med.
– Minnen och dålig energi ska ut när man vill börja om, säger han. Då blir det mycket lättare att bygga något nytt.

– Det gäller även det själsliga, fortsätter Benny. Man ska göra sig av med gamla sopor, rensa bort obehagliga tankar och allt det man inte mått bra av. Våga glömma och förlåta och bestämma sig för att gå vidare. Då kan man läka sig själv som person.

– Gör man det, då blir det en frisk relation nästa gång – oavsett om den relationen är med dig själv eller med en annan människa.

Krav på män

Men hur länge ska man då städa och rensa i sitt liv innan man är redo att möta en ny person att leva med?

– Du ska rensa tills du möter rätt person, säger Benny med ett leende. För när han eller hon står framför dig, är det viktigt att du är beredd. Då får du inte vara rädd, då måste du kunna välkomna kärleken!

Sara erkänner att en rädsla vuxit inom henne, en rädsla för hur det ska bli den dagen hon faktiskt träffar mannen hon vill leva med. Den rädslan kände hon aldrig förut, då kastade hon sig glatt in i nya relationer utan att fundera så mycket.

– Det beror på att du idag är orolig för att förlora det liv du byggt upp med dig själv, svarar Benny. En relation där du är stark och trygg och där barnen är trygga. Det är här rädslan kommer in.

Här kan Sara se en fara i att vara lycklig singel. Hon har blivit bekväm i sitt nya liv.

– Idag är jag väldigt kräsen, säger Sara. Det ska mycket till för att jag ska äventyra det fina jag byggt upp. Jag vet ärligt talat inte vilken man som ska kunna leva upp till alla mina högt ställda krav.

Sara skrattar och skakar på huvudet, men Benny uppmuntrar henne.
– Men Sara, du ska ju tro att du är värd det bästa! Och att han är värd dig! Ingenting är omöjligt.

Men Sara ser också att hennes praktiska vardagsliv påverkats och det kan göra henne lite bekymrad.

– Idag när jag dammsuger och gör det fint hemma känner jag mig så nöjd med just tanken på att ingen man kommer hem och stökar till det. Jag blir lite rädd att jag tänker så. Jag vill ju inte att det ska vara så här för evigt.

Benny förstår vad hon menar och säger att just rädslan är vår värsta fiende. Vi kan känna oss hotade när kärleken erövrar något hos oss.

– Men du får inte sluta tro på kärleken, säger Benny. Den dagen du slutar älska slutar du också leva!

Sara har inte slutat tro på kärleken. Tvärtom.
– Mina tidigare relationer har lärt mig en sak och det är att nästa gång jag inleder en relation ska det handla om KÄRLEK!

– Jag ska inte välja ett förhållande som tröst, som jag gjort tidigare. Jag har sökt hjälp istället för kärlek. Och det kan aldrig sluta i passion – möjligtvis i vänskap.

– Du kommer att märka när det är dags för dig att gifta dig, säger Benny lugnt. Då känns allting rätt!

Du är modig som valt att leva utan man!
En singelfamilj är ingen olycklig familj, bara en annorlunda familj, förklarar Sara.
 

Kär i livet

Sara avslutar samtalet med Benny med att förklara att hon egentligen inte tycker om ordet singel. Hon tycker inte alls att det beskriver den positiva situation hon befinner sig i.

– Multi är bättre, säger hon glatt. Jag är multi! Jag är öppen för alla slags kontakter. Jag har massor av vänner och idag är jag otroligt mycket mer spontan och nyfiken än jag var tidigare.

– Jag är generös med mig själv och generös med min tid. Jag tar för mig. Jag vågar vara här och nu. Jag är kär i livet!

Benny ler lyckligt när han hör hennes ord och önskar att alla som lever singelliv skulle lära något av Saras livsglädje.

– Det kanske viktigaste av allt är att sluta känna sig misslyckad för att man inte har någon partner, säger Benny.

Livet i sig är en gudagåva, fortsätter han. Vi har alla fått en gudagåva. Det är lätt att glömma bort.

Scroll to Top