• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vid första advent tar tomtarna över i vårt uterum

  Ingela och Kim Claessons firar alltid en vit jul. Glädjen i att skapa får dem att lägga ner en och en halv dag på att bygga sitt eget vinterlandskap. Och varje år har de funderat ut nya fiffiga detaljer...

  Bild 1284840

  De trollar bort den gråa vintern! Den 15 januari när Ingela och Kim Claesson packar samman sitt vinterland går det mot vår i Skåne...


  Vintern i Skåne kan vara lång och grå och trist. Ingela och Kim Claesson råder bot på det. De har byggt sitt alldeles eget vinterland inomhus, med snö, skridskobana och mängder med glada tomtar!

  - Ingenting jag gör är lagom! Antingen blir det för mycket eller för lite, skrattar Kim, 70.

  - Men det är roligt att skapa något med egna händer i dessa tider när så mycket kan köpas färdigt till jul. Vi får inte gömma bort glädjen som finns just i att skapa.

  Makarnas hemtrevliga hus ligger strax intill landsvägen i utkanten av Landskrona. Besökare som stiger in genom dörren får omedelbart en varm känsla av julstämning. Precis överallt står tomtar, stora och små, den ena gladare än den andra.

  Ingela, 61, är duktig på porslinsmålning och räknar snabbt fram att hemmet pryds av 300 tomtar som hon målat själv. Sedan finns här lika många köpta eller som de har fått i present.

  - Tomten har alltid varit min favorit! Det är väl för att det är en figur som gör så många glada, säger hon och ser sig omkring.

  Ser från kökssoffan
  I uterummet finns den verkliga överraskningen. Nya gäster brukar stanna i köket bredvid och dra hårt efter andan. Den vanligaste kommentaren är:
  - Nämen, åh, så fint! Är detta möjligt...

  Uterummets möbler är borta. Här finns i stället ett 25 kvadratmeter stort vinterlandskap. Tomtar som äter gröt, åker skidor och skridskor. Ett dockhus står i bakgrunden med små lampor som lyser välkomnande genom fönstren. Några luriga troll kurar vid en grotta, en stor tomtenisse tar sig en tupplur en bit bort.

  Längst bak sträcker altopparna sig mot stjärnhimlen. Linbanan hjälper tomtar uppför de snötäcka backarna. Och i förgrunden smyger granskogen sig fram mot glasdörrarna som skiljer uterummet från köket.

  - Vår kökssoffa står så att vi ser in i uterummet. Vi sitter ofta där tillsammans och resonerar lite fram och tillbaka om vårt landskap eller "tittskåp" som vi kallar det. Vi ändrar lite i tittskåpet varje år. Nästa år ska jag nog försöka med rörlig linbana. Och skridskobanan flyttar vi nog ner en bit i backen, berättar Kim.

  Växer för varje år
  Det är sju år sedan Kim och Ingela började bygga sitt härliga landskap. Och varje år har vinterlandet blivit allt större. Tomtarnas värld vilar på frigolit, täckt av lakan. Över ligger filtduk, täckvadd och lössnö. Altopparna byggs över möbler, skridskobanan är en spegel som lagts i snön. Stjärnhimlen är många, många pyttesmå lampor.

  Det tar en och en halv dag för makarna att bygga upp tomtevärlden och en oskriven regel säger att allt ska vara klart den första advent.

  Bild 1284841

  Tomtarna har massor att göra inför julen. Tur att de är så många!


  - Det är ett sjå att få fram alla lådor och packa upp. Varje år pustar jag och säger - ska vi verkligen hålla på med det här! Men sedan är det bara roligt, skrattar Kim.

  Den som tror att Kim är en sysslolös pensionär som har all världens tid har helt fel. Han arbetar fortfarande som skärbrännare på ett Landskronaföretag. Visserligen gick Kim i pension vid 65, men han stod bara ut med den lediga tillvaron i två veckor!

  - Kim gick och hängde med huvudet och när jag till sist fick ur honom vad som var fel, suckade han och sa - nu duger jag inte längre, berättar Ingela när vi slagit oss ner vid i köket med fin utsikt över tomtar och troll.

  - Jag fick honom att gå tillbaka till sin chef och höra om de fortfarande behövde honom. Chefen sa han kunde komma på måndag, Kim sa nej, jag kommer i morgon!

  Tittar och pekar
  Sommartid tillbringar Kim all ledig tid i den 1 000 kvadratmeter stora trädgården. 400 fuchsior pysslas om efter alla konstens regler. Och i två byggnader som syns från köksfönstret har Kims alla fåglar sina hem, kanariefåglar, finkar, dvärgpapegojor.

  Ingela, som arbetat inom vården i många år, tvingades sluta när hennes värk blev för svår. Men också hon trivs i den vackra trädgården, även om hon inte kan ta i lika mycket som förr.

  Ingela och Kim träffades 1989 under en dansafton på Folkets hus i Landskrona. Ingela hade varit sjuk och tänkte egentligen inte gå, men vänner övertalade henne. Det har hon aldrig ångrat en minut. 1993 stod bröllopet.

  Från tidigare äktenskap har Kim sex barn och Ingela tre. De har många barnbarn tillsammans. De yngre kan knappast slita sig från husets vinterland när de är på besök. De drar fram stolar till glasdörrarna och tittar och pekar.

  - Det är väldigt roligt att de små uppskattar det vi har gjort. Idag är TV och datorer viktiga för många barn. Det känns bra att visa att det går att göra något eget som man kan vara stolt över, säger Ingela.

  Men framför allt bygger de sitt fantastiska vinterland tillsammans för sin egen skull.

  - När vi tittar ut genom fönstret är himlen grå och marken grå. Hela vintern är grå utanför. Då ordnar vi en egen vinter hemma och myser. Det är ett sätt att må riktigt bra! försäkrar Ingela.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!