Katten Whiskas var på väg att avlivas – nu är han troligtvis Sveriges äldsta katt

För tio år sedan lurade katten Whiskas döden och nu har han hunnit fylla 28 år. Troligtvis är han Sveriges nu äldsta levande katt – och still going strong.

Whiskas

Ålder: 28 år.
Familj: Matte Cecilia, 49, och husse Laszlo Ghimessy, 59.
Bor: I villa i Broby.
Gör: Tar det lugnt och njuter av livet.
Aktuell: Troligen Sveriges äldsta katt.

Skulle man översätta Whiskas ålder till människoålder skulle man troligtvis hamna på runt 128 år.

– Han är fortfarande pigg för sin ålder, även om han inte rör sig lika snabbt längre. I stället för att komma hem med fåglar och möss, blir det numera mest skogssniglar som inte rör sig så fort, säger matte Cecilia Ghimessy, 49, i skånska Broby.

Hon är kattälskare och har genom åren arbetat för att ge hem åt hemlösa katter som annars skulle ha avlivats. För sitt arbete har hon utsetts till “Årets Göing” i kommunen. Det var på den vägen hon och Whiskas vägar korsades.

– Han föddes på ett katthem och därför vet man att han är född den 18 september 1993. Han placerades sedan hos en äldre man som bodde utanför Helsingborg och där levde han ett underbart liv i 18 år, sedan dog hans husse. Eftersom ingen ville ta hand om Whiskas beslutade mannens efterlevande att han skulle avlivas.

Men på veterinärkliniken hände något märkligt.

Katten Whiskas var på väg att avlivas – nu är han troligtvis Sveriges äldsta katt
Matte Cecilia har haft Whiskas i tio år sedan han hotades av avlivning.

– Whiskas kelar med allt och alla. När han låg på bordet började han kela med avlivningssprutan. Veterinären smälte inför den synen, ringde till mig och frågade om jag ville ta hand om Whiskas. Enda felet på honom var att han bara hade syn på ena ögat men i övrigt var han fullt frisk.

Med tanke på hans ålder trodde inte Cecilia att hon skulle få behålla Whiskas i så många år. Men hon skulle ge honom ett behagligt pensionärsliv de få år han hade kvar.

Det var för tio år sedan och Whiskas har inte visat några tecken på att livet lider mot sitt slut.

– Han sover mer än tidigare och går inte utanför tomten. Ofta ligger han på altanen och solar sig. Ligger min man Laszlo på soffan eller i hängmattan brukar han hoppa upp och lägga sig på hans bröst.

Cecilia har utöver Whiskas åtta katter till, betydligt yngre än honom. Men det hindrar inte Whiskas från att vara med och leka. – När han inte vill mer sätter han upp tassen och fräser. Då backar de andra katterna. Föruom att det går lite långsammare finns inget annat som skvallrar om Whiskas ålder.

– Han får högkvalitativt kattfoder, blötmat och kattgodis som han älskar. Och så är han förstås älskad av sin familj.

Scroll to Top