Varför är kattungen rädd för honkatten?

Har 3 kastrerade kattpojkar, mellan 8 och 10 år gamla, dessutom en kastrerad tjej som är 6 år. Vi skaffade en kattunge (hona) för 4...

Har 3 kastrerade kattpojkar, mellan 8 och 10 år gamla, dessutom en kastrerad tjej som är 6 år. Vi skaffade en kattunge (hona) för 4 månader sedan som då var ca 14 veckor. Det var helt problemfritt med alla pojkarna, dom var inte ens intresserade av henne och bryr sej inte det minsta. Problemet är vår honkatt som jagar och vill slåss med ungen. Den lilla är jätterädd och gömmer sej under möblerna så fort hon får syn på henne. Hon har eget rum, men går fritt i halva huset under natten. Kan inte fortsätta så, alla ska kunna vara tillsammans. Ungen ska kastreras nu snart. Vad kan detta bero på?

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

En del katter är mer misstänksamma än andra. Jag tycker ni ska backa lite med de två katterna, honan och ungen. Låt dem inte träffas fritt utan bara se varandra genom gäller (nätdörr, bur) så att de känner lukter, ser och hör varandra men att det ändå är tryggt. Lek med båda katterna var för sig. När det går bättre (de kopplar av i närheten av varandra) så sätt ihop dem igen. Mat och lek som stimulans. Lilla katten bör ha ett ställe hon kan gömma sig i, det kan vara under möblerna. Största problemet tror jag är att ungen är rädd, så kan hon bli tryggare är det bra.

Scroll to Top