Min katt är lite vinglig

Min kastrerade hankatt är snart 17 år och verkar för det mesta vara som vanligt. Jag ser dock att han är lite vingligare nu än...

Min kastrerade hankatt är snart 17 år och verkar för det mesta vara som vanligt. Jag ser dock att han är lite vingligare nu än tidigare som när han hoppar ner från sängen eller ruskar på sig och sedan tror att han kan gå iväg så blir det lite vingligt. Äter dock som vanligt och springer omkring ibland som vanligt. Är det “bara” åldern eller kan det vara något annat?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det finns naturligtvis en bakgrund till vingligheten – som kan bero på sjukdom eller annat associerat med hans höga ålder. Vid en ordentlig utredning av vinglighet försöker man först klassificera om den har bakgrund i nervsystemet, om den kommer från muskelsvaghet eller ömma leder/senor.

Därefter får man gå igenom möjliga orsaker som inflammationer, tumörsjukdomar, förslitningar med mera. På en 17-årig katt tycker jag att man kan göra en allmänundersökning för att se om det är något som smärtar och ta ett seniorblodprov för att se om det finns någon behandlingsbar allmänsjukdom.

Scroll to Top