Min katt nyser hela tiden

Jag har en perser som är 10 år. Han har under flera års tid haft besvär med andning och nysningar och slem. Har under dessa...

Jag har en perser som är 10 år. Han har under flera års tid haft besvär med andning och nysningar och slem. Har under dessa år varit ett flertal gånger hos veterinären. Katten har vid varje tillfälle fått en kortisonspruta och som av ett trollslag har besvären försvunnit för att återkomma inom några månader till ett halvår. Katten är jättepigg under de besvärsfria perioderna. Har aldrig fått något svar vad som ligger bakom besvären. Vad kan det vara som ligger bakom och är det bra att ge kortison så ofta?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Astmatiska luftvägsbesvär är vanliga hos katt och svarar fint på kortison. De flesta katter tål upprepade sprutor, men det är inte idealiskt eftersom risken för till exempel diabetes ökar.

Eftersom besvären kommer tillbaka hela tiden tycker jag att man kan kosta på sig att utreda dem lite närmare. Kortison i tablettform eller via inhalator (Aerokat – leta gärna på nätet) är skonsammare på sikt om diagnosen fastställs till astma.

Scroll to Top