• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Katten är lös i magen

  För tre veckor sedan flyttade det in en liten kattjej hos oss. Hon är nu 17 veckor gammal. Vi har två kastrerade 3-åriga hankatter sedan tidigare. Problemet är att lilltjejen varit lös i magen i stort sett hela tiden sedan hon kom, förutom de första dagarna.

  Jag hade en teori om att det kanske var omställning med mat och att hon delar lådor med två nya katter och att de nosar och slickar varandra i baken lite kors och tvärs. Så jag tänkte att det blir nog bättre efter ett tag. Nu börjar jag bli lite orolig. Vad tycker du? Är det dags att börja oroa sig? Borde jag kanske avmaska henne? Tilläggas bör är att killarna är helt normala i magen. De får alla samma mat – både blöt- och torrfoder. Alla är innekatter.

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Har du inte avmaskat så ska det definitiv göras, både två och tre gånger med några veckors mellanrum. Matomställningen kan också ge problem. En försiktig omläggning är alltid att föredra. Prova gärna en annan sort om besvären fortsätter. Skulle inte detta hjälpa kan man behöva leta efter andra parasiter och sjukdomar som kräver specialbehandling. Sök då i så fall veterinär.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!