• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför kissar Julle på täcket?

  Hej! Vi har en 11 månaders hankatt vid namn Julle. Julle har sedan han flyttade in hos oss haft en ovana att kissa på täcken. Om han är i sovrummet så går det inte lång tid innan han börjar krafsa på täcket för att sedan sätta sig och kissa. Också om vi har gäster som sover på soffan så kissar han på dom under natten. Julle sover på soffan där han har "sina" filtar. Dom har han aldrig kissat på. Julle är kastrerad sedan ca två månader tillbaka.

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Så jobbigt! Han kan naturligtvis ha urinvägsinfektion (kan vara bra att kolla) då kissar katter på mjuka platser. Skulle gissa på en doftmarkering för att ge sig själv trygghet. Det kan ha börjat av en anledning (t ex att han känt sig ensam) och fortsatt för att det blivit en vana. Skäll inte på honom för då kan han bli rädd och det försvårar inlärning då en annan del av hjärnan tar över. Bryt vanan med att kissa i sängen genom att t ex stänga dörren till sovrummet, ha plast på sängen eller att lägga apelsinskal eller torrfoder på sängen. Apelsinlukten skyr katter oftast och de vill inte kissa nära maten.

  Om han behöver känna sig trygg så kan konstgjorda trygga doftämnen hjälpa, fermoner, t ex Feliway. Hans filtar doftar av dem så de kanske ni också kan lägga i er säng eller hos gästerna i soffan.

  Tänk också på att när ni rengör det han inte ska kissa på att inte göra detta med för starka medel som doftar klor eller ammoniak, det leder bara till nya markeringar.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!