• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min döva katt är lite speciell...

  Jag har en kattjej som inte riktigt är som andra katter, iaf ingen som jag haft förr.
  Hon är en blandning mellan Main coon/helig birma, helvit, blå ögon och döv. Hon är nu 1,5 år gammal.

  Men hon tycker inte om att jag håller henne, hon har en lång päls som hela tiden tovar sig. Jag kan inte kamma henne och har prova allt. Tagit det långsamt under några veckor, varit mer bestämd - går inte alls, hon skriker och vrider sig.

  Hon får alltid belöning efteråt (tycker hon om) oavset hur kort eller lång tid jag försöker borsta/kamma pälsen. Har köpt 4 olika kammar, så att det inte ska lugga henne. Men inget går. Hon markerar inte heller, stångar aldrig huvudet mot mig/familjen, kattpojken som är 6 år äldre. Hon jamar (pratar) mkt trots att hon är döv. Hon är min ögonsten, men det är alltid på hennes villkor. Lyfter jag upp henne, kan jag nu hålla henne ca 1 min, men sen börjar hon skrika, jama högt och vrida sig.

  Jag försöker hålla henne en lite stund varje dag, kamma lite och ibland ger jag henne lite vila med några dagar. Vet inte riktigt, men hon är definitivt inte som andra katter. Jag har haft 6 katter tidigare, som jag aldrig haft såna här problem med. Älskar henne oerhört mkt för hon är verkligen en underbar katt med sin personlighet. Hon älskar vår äldre katt och dom leker mkt.

  Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

  Ja det är säkert för att hon är döv som hon inte påminner om dina andra katter. I och med det blir hon mer rädd och försiktig. Bra att hon älskar din andra katt, kanske kan han vara ett stöd när du ger pälsvård.

  Har hon mycket tovor nu kanske det kan vara idé att ta henne till veterinär som kan klippa ner henne nersövd. Min erfarenhet av tovor är inte så stor men jag använde en kam med roterande piggar. När det fanns en tova klippte jag den längs med, med trubbig sax (så att inte katten blir skadad). Lite i taget och sedan när den öppnat upp sig tvärs av så att hela tovan klipptes bort. (Inget man gör på en utställningskatt dock!)

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!