• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Är vår kära katt överviktig?

  Vi är mycket oroliga för en av våra katters vikt. Det är en steriliserad hona, huskatt med namnet Snövit, som väger 6 kg och är 7 år. Det är en beundrad katt, för trots sin "hängmage" har hon en kritvit, otroligt tjock, tät och blank päls och hon har alltid varit kraftigt byggd med stora fötter.

  Sedan några år får hon enbart ett specialfoder för överviktiga katter att äta och vi mäter noga upp dagsransonen varje morgon. Hon äter faktiskt ofta inte upp hela ransonen. Hon har aldrig tiggt mat vid våra måltider. Sedan i november förra året kör vi "motionspass" med katten varje dag. Vi springer runt inne i huset med en papperstuss i snöre. Snövit är måttligt intresserad, men hon springer längre och längre stunder. Vi leker med henne minst tio minuter om dagen, oftast två gånger per dag.

  Man hör olika uppfattningar om katters vikt, dels att det kan vara väldigt farligt, dels att det är en överdriven rädsla som vi människor har. Eftersom vi älskar våra katter så mycket känner vi stor oro för vad som är riktigt.

  Tilläggas kan att Snövit är en mycket trevlig katt, snäll, social och mycket tillgiven. Hon är betydligt lugnare än våra två andra, sover inte mer än de men ligger gärna i ett fönster och helst i vår famn och blickar ut över omgivningen. Hon har nästan inget behov alls av att vara ute. Hon ligger gärna i ett fönster på altanen och solar sig, men vill absolut inte springa runt på gräsmattan och jaga insekter, som de andra
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Övervikt är ett ganska vanligt problem hos katter. Många olika faktorer bidrar till övervikten.

  Många katter måste kastreras eller behandlas med hormoner för att kunna hållas som sällskapsdjur, och då minskar ofta deras ämnesomsättning efter ingreppen. Anpassas inte kosten går de upp i vikt. Kattmaten tillverkas precis som vår egen mat, den görs så god att vi inte kan sluta när hungern är stillad, vi (och katten) tar gärna en extra portion. Och vi går upp i vikt.

  Hur vet jag då om mitt djur har en ohälsosam övervikt?

  Snövits sex kilo kan vara normalt för en stor katt och allt för mycket för en liten individ. Men en hängmage brukar vara ett tecken på övervikt hos både katt och människa.

  Även Snövits ovilja att röra sig kan bero på att det är jobbigare med motion om man är tung.

  Hennes revben skall vara lätta att känna när du smeker henne över sidan.

  Är du osäker tycker jag du skall fråga din veterinär om råd. Övervikt hos katt ökar risken för många sjukdomar, det är bättre med ett förebyggande veterinärbesök idag än ett besök om två år på grund av fetmaorsakad diabetes.

  Har du svårt att på egen hand banta ned din katt till lagom vikt finns det hjälp att få. På många djurkliniker och sjukhus kan du få kostrådgivning av utbildad personal.

  En stor mängd foder som är anpassade för viktsnedgång hittar du både på djurkliniker och i fackhandeln. Kom ihåg att det skall ta lång tid att banta ned en katt, snabba kurer kan vara farliga.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!