• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Inget hjälper mot kattens öronskabb

  Min katt är behandlad med Frontline mot öronskabb och det verkade vara bra men efter några veckor började hon klia sig igen - och visst hon har fått tillbaka det. Nu har vi börjat med Frontline igen och nu undrar jag hur går jag tillväga på bästa sätt för att hon inte skall få tillbaka det igen efter behandlingen.

  Både hon och jag tycker det är synd om henne.

  Tack på förhand.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Antingen har du inte lyckats få bort skabben, eller inte botat öroninflammationen som kommer av skabben, eller så har hon blivit återsmittad. När nyheten om att använda Frontline (receptfritt loppmedel) mot öronskabb kom blev alla glada, tänk att så lätt kunna bli av med de besvärliga skabbdjuren!

  Så enkelt var det naturligtvis inte.

  För det första måste diagnosen vara rätt. Katter kan ha annat än skabb i sina öron. Med ett otoskop tittar man i inre hörselgången och letar skabb, frökapslar eller polyper. Vaxet kontrolleras i mikroskop efter skabbdjur. Därefter måste hörselgången rensas från de stora proppar som skabbinfektionen leder till. Öronrens för katt köper du hos veterinär eller apotek.

  Hittar man öronskabb behandlas de med antiparasitära preparat, ex. Frontline, ivermectin eller Stronghold.

  Oftast har katten en öroninflammation som skall behandlas med speciella örondroppar.

  Har man flera katter (och hundar) i hushållet måste även dessa undersökas och behandlas, annars snurrar smittorna bara runt. Bästa tillfället att förebygga smitta är när honkatterna blir dräktiga. Då förökar sig även öronskabbdjuren i kattmammans hörselgångar inför förlossningen. Se till att katthonan är skabbfri för kattungarnas skull!
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!