• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan vår katt ha fått cancer på läppen?

  Vår cirka 10 år gamla katthona, Katja, har fått en svulst på utsidan av "underläppen". Vi upptäckte det för ett par veckor sedan och den har vuxit i storlek och är nu cirka en halv cm i diameter. Samtidigt tycker vi att vår annars livliga kisse förändrats i kynnet. Hon verkar trött, är inte upplagd för vare sig jakt eller lekar och äter mycket mindre än vanligt (kan i och för sig vara en följd av att hon inte är så aktiv). Kan katter få cancer och i så fall: Är det möjligt att behandla?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  En snabbt växande knuta bör alltid kontrolleras. Det är inte alltid de är farliga. Många små tumörer växer bara lokalt, ibland är knutan resultatet av en inflammation från en böld eller sticka. Även katter kan få värre cancertumörer, men det är sällan de bara sitter i huden.

  Katjas trötthet bör också undersökas. Hon kan ha en annan sjukdom som inte är relaterad till knutan, det är många krämpor hos en äldre katt som leder till trötthet och nedsatt aptit. Ta kontakt med din veterinär så ni får hjälp.

  Tumörsjukdomar hos djur behandlas i huvudsak med kirurgi även om kemoterapi och strålning finns på några ställen i landet.

  Målet med tumörbehandlingen är naturligtvis att bota om det är möjligt. En del tumörer, som kattens bröstcancer, kommer ofta tillbaka så småningom. Behandlingen är då livsförlängande, men inte botande. Eftersom djuren inte grubblar över framtiden, utan lever i nuet, har de ofta full livskvalitet och njuter av livet även om cancern kanske kommer tillbaka.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!