• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur slipper vi lopp-angreppen?

  Jag har tre katter. De är utekatter. De drar ofta in loppor. De lägger sig i min säng och sedan har jag en massa loppbett. Vad skall man göra för att inte katterna skall ge oss loppor? Finns det något medel att spruta på dem eller något sådant?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Det finns ett antal bra loppmedel på marknaden för katter.

  För att förstå hur de skall användas och vilket man skall välja för optimal effekt är det viktigt att veta hur lopporna lever. Loppan är en liten brun vinglös insekt. Den pilar snabbt runt i pälsen på djuren och kan vara svår att få syn på för ett otränat öga.

  Den vanligaste lopparten är kattloppan, det är den som kan bli "bofast" i våra inomhusmiljöer. Kattloppan suger blod från både katter och hundar men kan också ge bett på människor. Efter ett mål blod lägger loppan ägg som faller ned på golvet. Larven kläcks och söker skydd i någon golvspringa, i en matta eller under en golvlist. Efter tre till fyra veckor kommer en ny loppgeneration fram. Även fågelloppor och igelkottsloppor kan drabba katter men de brukar inte föröka sig inomhus utan ger mer kortvariga besvär.

  För att döda av de vuxna lopporna kan man använda antingen ett medel som sättes på huden, Frontline eller Advantage (receptfria), eller också en tablett Capstar (receptbelagd) som ges till katten och gör dess blod giftigt för loppan.

  Nästa steg i behandlingen är att bli av med lopplarver och ägg. Dammsug noga överallt där loppägg kan ha trillat av, städa liggplatser och tvätta filtar. Även om man varit noggrann brukar det kläckas en del nya loppor. Antingen fortsätter man att sätta Frontline eller Advantage på katten så att alla nya loppor dör eller så ger man katterna preparatet Program. Program (receptfritt) är ogiftigt för däggdjur men fungerar som p-piller för loppan. De nya loppäggen blir defekta och lopporna dör ut.

  Alla hundar och katter i ett hushåll måste behandlas samtidigt för att smittan skall kunna försvinna. Glöm inte bort att behandla även hundar eller katter som kommer på besök!

  Ibland blir loppattackerna så massiva att man måste ta till giftbehandling av hemmet. Överlåt detta till en skadedjursfirma som kan hantera preparaten på ett professionellt sätt. Kontrollera din hemförsäkring, ofta finns ett skadedjursavtal med i försäkringen.

  Bäst är naturligtvis om man kan förebygga loppsmitta. Det görs med samma preparat som när man sanerar, Frontline, Advantage eller Program. Köps receptfritt på apotek. Till hund finns ytterligare några medel mot loppor, dessa är giftiga för katt och får inte användas till andra djurslag.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!