• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vår katt skriker hela morgonen - tills vi går upp!

  Vår katt har börjat driva oss till vansinne. Han väcker oss varje morgon vid halv femtiden och skriker och jamar. Han får sitt morgonmål då, men äter bara upp en del innan han fortsätter att jama tills det är dags för oss att åka till jobbet. Då lägger han sig och sover! Varför gör han så här? Finns det sömnmedel till katter?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Halv fem är förmodligen en lämplig tid för ett jagande litet rovdjur som katten att vara aktiv. När ni då gett honom mat har ni tyvärr på ett mycket effektivt sätt förstärkt detta beteende. Jama rejält och maten serveras!

  Precis som hos människan är god mat ett effektivt belöningssystem för våra hudjur. När chefen bjuder på lunch, eller husse och matte på en godbit, är det signalen att vi gjort det som önskas av oss!

  När ni nu skall släcka ut beteendet gör ni det omvända, fast nu blir det svårare i början. Ignorera honom fullständigt, han kommer att jama mer intensivt en tid tills han inser att det inte kommer någon belöning för oljudet. Om ni skaffar öronproppar, se till att katten inte kan komma åt dem. Öronproppar som sväljs ned fastnar effektivt i en liten katt-tarm. Något enkelt och säkert sömnmedel till katt finns inte.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!