• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Murre har varit stum i fem år!

  Jag har två kastrerade hankatter, Mirre och Murre, som är syskon, 11 1/2 år gamla. De är väldigt harmoniska och kelsjuka. För 5-6 år sedan tappade Murre rösten. Han brukade småprata mycket, men låter numera som en fisk (= ingen röst). Spinner gör han däremot. Denna katt har även klarat två leverinflammationer. Jag har alltid undrat vad som orsakat stumheten hos Murre. Det verkar vara väldigt ovanligt, då vi inte kan hitta något om detta i någon kattbok.
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Hej! För det mesta när katter tappar rösten beror det på en infektion eller inflammation i övre luftvägarna, precis som hos oss människor. När infektionen läkt ut kommer rösten tillbaka igen.

  När katter, som Murre, får kvarstående problem har en skada uppstått som inte läkt ut utan blivit permanent. Ett tillstånd då detta kan ske är vid lokal förlamning i struphuvudet. Den kan komma efter en bitskada i strupområdet, men oftast vet man inte varför förlamningen har uppstått. Finns det något tidsmässigt samband med leverinflammationerna? Man kan spekulera i om en inflammatorisk reaktion i levern påverkat även andra organ.

  Denna diagnos, som kallas larynx-förlamning, ställer veterinären genom att lyssna på ljuden från strupen och att titta på stämbandens rörelser efter att katten fått lite lugnande. Samtidigt kan man se om det finns andra förändringar eller skador på strupe/stämband. Skulle en larynx-förlamning påverka andningen negativt kan man operera strupen så att andningen blir lättare.

  Chansen att Murre skall få tillbaka rösten är nog tyvärr liten, vi får vara glada att han är harmonisk och kelig!
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!