• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min katt har tovor i pälsen

  Jag har en katt som har fått tovor i sin päls. Katten är en sibirisk eller skogkatt, jag vet inte eftersom mamma var en utekatt, men veterinären trodde att den var av någon av dessa raser. Tovorna började när jag borstade henne, någon sa att jag skulle göra det. Vad ska jag göra?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Vissa långhårskatter har lättare än andra att få tovor. Ibland kan det bero på eftersatt eller felaktig pälsvård, ibland på medfödd dålig pälskvalitet och någon gång på en underliggande hudsjukdom. Riktigt feta katter kan ha svårt att sköta sin päls på grund av att de inte kommer åt att putsa hela kroppen.

  När en katt fått tovor är de oftast mycket svåra att reda ut. De bör klippas bort med en fin rakapparat som inte skadar huden. Du kan få hjälp hos din veterinär som också kontrollerar så inte katten lider av någon hudsjukdom.

  När tovorna väl är borta gäller det att förebygga att de kommer tillbaka.

  Borsten används framför allt för att få upp glans i pälsen. Du börjar istället med att kamma med en gles stålkam, därefter med en mer fintandad och avslutar med borstningen. En fin päls kräver ett foder av hög kvalitet, med bra sammansättning.

  Tala med din fackhandlare eller veterinär om vilka foder som är bra till din katt.

  Katter som har fet päls kan behöva badas för att få en mjuk och funktionell päls. Använd ett specialschampo för katt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!