• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min katt har fått snuva!

  Vi hämtade en liten norsk skogkattunge i början av december. Strax efter hemkomsten satte han igång att nysa. Det har fortsatt, men annars mår han bra.

  Kan det vara kattsnuva? Han har fått vaccin mot det två gånger nu. Kan vi låta honom träffa mina föräldrars katt eller finns det risk att det smittar?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Förmodligen finns ett kattsnuvevirus, calicivirus, i bakgrunden. Om katten smittas innan grundvaccinationen med två sprutor är klar vid, ca 12 veckors ålder, kan vaccinet självfallet inte skydda. Det är inte heller så att man kan vaccinera bort en sjukdom som redan har brutit ut.

  Miljön där kattungen föds är viktig. Katter från stallar och ladugårdar eller från uppfödare med många katter tillsammans är extra utsatta. Där infekteras de ofta av virus vid sex till åtta veckors ålder.

  Vi veterinärer ser färre fall av svåra "snuvkatter" numera, tack vare vaccinet. Men det ger inte fullständigt skydd. En vaccinerad katt kan ändå bära på virus.

  Ta din kattunge till veterinären som får bedöma om en bakteriell infektion har tillstött och om denna ska behandlas. När din katts snuva har läkt ut kan han ändå sprida virus vidare under många månader. Därför är det viktigt att katter som han träffar är friska och har ett bra vaccinationsskydd. Man kan inte garantera att de inte får snuva, men det brukar gå bra då.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!