• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min katt är så trög i magen!

  Jag skulle gärna vilja ha ett råd beträffande min katt. Det är en huskatt, hona, och hon är 16 1/2 år gammal. Hon är pigg, men sover förstås mycket.

  Problemet är hennes tröga mage. Vi ger henne nu Paraffin flytande, från apotektet, 1 kaffesked om dagen. Det hjälper något, men hon är väldigt hård ändå. Hon äter torrfoder, ibland regnbågsforell samt kattmat i burk. Finns det något tips på vad man kan göra?
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Förstoppning och trög mage är ett vanligt problem bland äldre katter.

  Bakgrunden kan skilja sig åt. Det kan vara lågt fiberinnehåll i maten, ofta i kombination med för lågt vätskeintag. Ibland är det psykiska faktorer som gör att katten undviker att gå på sin låda, placeringen kan vara olämplig ur kattens synvinkel eller den är inte tillräckligt rengjord. En rad medicinska orsaker kan också finnas. Äldre katter har ofta förslitningar i ländryggen som kan göra ont när den försöker bajsa. Även nervtrådarna som styr funktionen i grov- och ändtarm kan vara påverkade.

  Det finns några åtgärder som du kan prova:

  - För många katter kan det räcka med en kostjustering så att katten får en lagom mängd kostfibrer. Hos många veterinärer och hos kunniga fackhandlare kan du få hjälp att välja ett bra foder till din katt.

  - Se till att det alltid finns färskt och fräscht vatten att dricka. Byt ofta.

  - Håll kattlådan ren och använd ett strömaterial som katten verkar tycka om.

  - Om din katt får i sig mycket hår då hon putsar sig skall du borsta och kamma ur pälsen flera gånger i veckan för att minska mängden hår i avföringen.

  - Hjälper inte detta kan du prova med bulkmedel. Laktulos (samma som till människor) köper du receptfritt på apoteket. Ge 0,5-1 ml per kg katt 2 gånger dagligen tillsammans med maten. Paraffinolja, som du redan har provat, kan man också ge, men det måste ges mellan måltiderna för att inte påverka upptaget av fettlösliga vitaminer negativt. Dosen av paraffinolja är cirka 1-2 ml per katt och dag. 

  - Titta på hur din katt gör när hon sätter sig på lådan, verkar hon ha ont? I så fall kan ett veterinärbesök vara klokt.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!