• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag få hunden att gå ned i vikt?

  Jag är ägare till en chow-chow som blev kastrerad vid 6 månaders ålder. Nu är han snart 2 år och visar sig ha AD, armbågsdysplasi och borde gå ner i vikt. Har börjat ge honom två delar riven kokt morot och en del lightfoder, det blir cirka 3-3,5 deciliter foder per dag. Dessutom får han råa morötter att gnaga på och det gillar han. Kan inte öka motionen så mycket just nu.

  Finns det något annat som jag skulle kunna dryga ut maten med?

  Allt för hundens bästa. Han är hungrigare eftersom han är kastrerad.

  Veterinär Erik Lundberg svarar:

  Det är klokt av dig att försöka få ned honom i vikt, särskilt om han har lite dåliga leder. Tyvärr finns det ingen enkel "bukfylla" som gör hunden mätt och nöjd utan att samtidigt ge energi.

  Klassiska sätt att uppnå en viss mättnad är att öka fiberinnehållet, att ge sparris, gröna bönor eller tillsätta mycket vatten i till exempel blötfodret. Tänk på att ju mer en råvara bearbetas, till exempel genom kokning eller malning desto mer energi blir tillgänglig. Det gäller även olika typer av light- eller bantningsfoder.

  Väg eller mät all mat ni ger honom och skriv upp på en lista.

  Efter två veckor summerar du – och minskar mängderna med 20 procent. Upprepas efter några veckor tills han börjar minska i vikt.

  Många hundar har heller ingen botten. Får de så mycket de vill blir de snabbt mycket tjocka. Undvik att belöna "slentriantiggande" med sådant hunden tycker är jättegott. Ersätt med till exempel en tunn gurkskiva eller en liten vitkålsbit. Låt honom jobba för en bit mat istället för att få fem utan ansträngning.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!